Çikolatanın Bilinmeyen Gerçekleri

Hepimizin çok sevdiği ve asla vazgeçmediği harika lezzet çikolata! Peki çikolata hakkında neler biliyorsunuz? İşte çikolatanın bilinmeyen gerçekleri.

29.12.2018-10:22 - (Son Güncelleme: 29.12.2018-10:10) Çikolatanın Bilinmeyen Gerçekleri

Hepimizin çok sevdiği ve asla vazgeçmediği harika lezzet çikolata! Peki çikolata hakkında neler biliyorsunuz? İşte çikolatanın bilinmeyen gerçekleri...

TÜRKİYE'DE AZ TÜKETİLİYOR

Çikolatayı çok sevmemize rağmen Türkiye'de çikolata tüketim miktarı oldukça düşük. Yıllık ortalama çikolata tüketimi kişi başı 2-3 kilogram civarında. ABD'de ise bu rakam ortalamaya vurulduğunda her saniye 45 kilogram çikolata tüketiliyor. Bu da yıllık yaklaşık olarak 1,3 milyar tona denk geliyor.

ANA VATANI GÜNEY AMERİKA

Çikolatanın ham maddesi kakao bitkisnin meyveleridir ve kakao bitkisi inanmak güç olsa da bamya ve pumukla akrabadır. Kakaonun ana vatanı ise Güney Amerika'dır. Günümüzde ise kakao üretiminin adresi Afrika kıtasıdır. Kakao, 4000 yılı aşkın tarihinin büyük bir kısmında acı bir içecek olarak tüketilirdi. Kakaonun Avrupa kıtasına gelişi ise Kristof Kolomb sayesinde oldu. Kolomb, 1502'deki dördüncü seferinin sonucunda kakao tanelerini İspanya'ya getirdi.

BİLİNEN DÖRT TÜRÜ VAR

1 kilogram çikolata üretmek için 800'den fazla çikolata tanesine ihtiyaç duyulur. Tüm dünyada bilinen dört tür çikolata vardır. Bunlar; bitter, sütlü, beyaz ve ruby diye bilinen pembe çikolatadır. Renginin pembe olmasının sebebi ise kakao çekirdeklerinin pigmentidir. Beyaz çikolatanın geçmişi 80 yıl civarı. Bu çikolatanın temeli kakao çekirdeklerinin farklı kıısmlarından elde edilen kakao yağı. Bu nedenle beyaz çikolata aslında çikolata olarak kabul edilmiyor. Sütlü çikolatayı ilk kez üreten kişi ise İsviçreli Daniel Peter.

VÜCUDUMUZA ETKİLERİ

Bir damla çikolata yediğimizde vücudumuzda 45-50 metre yürümeye yetecek kadar enerji girişi yaşanıyor. İçeriğindeki kafein ve şeker nedeniyle çocuklarda hiperaktiviteye sebep olabileceği biliniyor. Özellikle bitter çikolata tam bir antioksidan deposu ve kan basıncını düşüren bir kalp dostu. Antibakteriyel özelliği olan çikolata, diş çürümelerine karşı koruyor. Öksürüğe de iyi geldiği biliniyor.

 

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın.

 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal