Çiğ Köfte Tarifleri

İsmini duyunca ağzımızın suyu aktığı Adıyaman'ın meşhur yemeği çiğ köfte nasıl yapılır? Baharat şöleni yaşayacağınız Doğu'nun leziz yemeği Çiğ Köfte tarifini sizlerle paylaşıyoruz.

Çiğ Köfte Tarifleri

Çiğ köfte, Adıyaman mutfağına ait, ince kıyılmış et içeren ve baharatlarla harmanlanarak etin pişirilmeden çiğ olarak tüketilmesine dayalı bir yemektir.

Genellikle Doğu mutfaklarında yaygın olarak tüketilmektedir. Çiğ köftenin pişmeyen et içermesi insan vücudunda tenzanyis gibi rahatsızlıklar oluşturma potansiyeline sahip olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından satışı yasaklanmıştır.

Bugün, çiğ köftecilerden satın aldığımız çiğ köfteler et kullanmak yerine çeşitli yöntemlerle asıl çiğ köftenin lezzetini simüle etmekte ve bulgur ağırlıklı hazırlanmaktadır.

Çiğ köfte, son zamanlarda hızlı tüketim yiyecekleri arasında yükselmektedir. Artık her yerde yeni çiğ köfte dükkanları açılmaktadır. Hızlı hazırlanması, düşük maliyeti ve ara öğün olması nedeniyle insanlar tarafından da çiğ köfteye talep yüksektir.

Çiğ köfte aynı zamanda evde de kolayca hazırlanabilen bir yiyecektir. Çiğ köfte tarifleri nelerdir? Evde çiğ köfte nasıl hazırlanır?

Çiğ Köfte İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Çiğ köfte tarifleri genellikle etsizdir. Bulgurlu Çiğ köfte hazırlamak için gerekli malzemeler şunlardır:

• 3 su bardağı köftelik ince bulgur (çiğ köfte için özel hazırlanan esmer ince bulgurları da tercih edebilirsiniz)

• 2 su bardağı sıcak su

• 2 adet soğan

• 4 diş sarımsak

• Yarım demet maydanoz

• 4 adet taze soğan

• 2 dal taze nane

• 2 çorba kaşığı biber salçası

• 1 çorba kaşığı domates salçası

• Yarım çay bardağı nar ekşisi

• 1 çay bardağı zeytinyağı

• Yarım limonun suyu

• 1 çay kaşığı kimyon

• 1 çay kaşığı tuz

• 1 çay kaşığı karabiber

• 1 çay kaşığı kırmızı pul biber

• 2 yemek kaşığı isot

Çiğ Köfte Nasıl Hazırlanır?

Çiğ köfte yoğurmak için geniş ve tırtıklı yüzeyli çiğ köfte yoğurma tepsilerini kullanabilirsiniz. Ancak bunun şu an için fuzuli olduğunu düşünüyorsanız kendinize geniş ve rahatça yoğurmanıza izin verecek derin bir kap ayarlamalısınız.

Hazırladığınız kaba ince bulguru ve salçayı koyarak yoğurmaya başlayın. Salça ve bulgurdan homojen bir karışım oluşturduktan sonra yavaş yavaş suyu ekleyin. Suyun, yoğurmanıza engel olmayacak sıcaklığa gelmesi önemlidir.

Bir yandan suyu ekleyerek yoğurmaya devam edin. Karışım sizi tatmin ettikten sonra diğer malzemeleri ekleme kısmına geçebilirsiniz.

Soğanları rendeleyebilir ya da ince ince doğrayabilirsiniz. Bu noktada önemli olan soğanın acı suyundan kurtulmak için soğanları sıkmaktır. Soğanların suyunu güzelce sıktıktan sonra karışımın içine atın. Bu aşamada taze soğan ve ince kıyılmış maydanozları ve rendelenmiş sarımsakları da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Ardından baharatları ekleyin. Baharat miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

Çiğ köfte iyice kıvamını alana dek sürekli yoğurmalısınız. Bu işlem biraz uzun sürebilmektedir. Katı olduysa bir miktar su, cıvık olduysa bir miktar ince bulgur ekleyerek yoğurmaya devam edin.

Elinize yapışmayan bir kıvam yeterli olacaktır. Çiğ köftelerinizi elinizle şekillendirdikten sonra nar ekşisi, limon ve lavaşla beraber servis edebilirsiniz.

Etli Çiğ Köfte Tarifi Nedir?

Çiğ köfte tarifleri arasında etli çiğ köfte de öne çıkmaktadır. Ancak çiğ köfte içerisindeki etin pişmemesi nedeniyle vücudunuzda birtakım zararlar ortaya çıkarabileceğini de unutmamak gerekir.

Etli çiğ köfte tarifi için yukarıdaki tarifimize 250 gram birden fazla çekilmiş, sinirleri alınmış et ekleyerek yoğurmanız gerekmektedir. Ancak etin iyice yedirilmesi için yoğurma süresinin epeyce uzatılması gerekir, böylece et baharatlarla harmanlanacaktır.






Yorum Yaz

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

EN ÇOK OKUNANLAR