Beyti Kebabı

Beyti Kebabı, adını iki farklı kaynaktan aldı. Beyti, 1961'de İsviçre'yi ziyaret ederken et hazırlama yönteminde İsviçreli bir kasap Möller'den ilham alan Beyti Güler'in adını taşıyan popüler bir restorandan geliyordu.

Beyti Kebabı

Kebap, ızgara et anlamına gelen Farsça bir kelimedir. Dolayısıyla Beyti Kebabı, kıyma veya kuzu etinden oluşan, şişte ızgarada pişirilmiş ve lavaş sarılıp domates sosu ve yoğurtla doldurulmuş bir yemektir. Bu yemek ülkemizde oldukça popüler.

Beyti kebabı tarifi

Beyti kebabı doğranmış kuzu etinden yapılır, dana eti de kullanılabilir, ancak kuzu klasik Türk lezzetini vurgulamak için önemlidir, lavaş (ince gözleme), domates sosu ve yoğurt. Bu tarifte tatlara sadık çok güzel bir lezzet bulunmaktadır.

Beyti Kebap, hamurla sarılmış ve odun ateşi üzerinde ızgarada pişirilmiş yoğurt kaplı, şiş kuzudan oluşan Türk esintili bir yemektir.

Kebaplar her zaman favoridir. Ama bazen yemek için bir restorana gidecek vaktimiz olmaya bilir ya da evde denemek isteyebiliriz. İşte tarif hem sağlıklı hem de hızlıca yapabileceğiniz, lezzetli ve aynı zamanda ev yapımı bir beyti kebap tarifi.

Malzemeler

Porsiyon: Maksimum 4 kişi
• 1½ yemek kaşığı beyaz ekmek kırıntısı, ör. kızarmış ekmek veya baget ekmeği
• ½ yemek kaşığı Süt
• 600 g doğranmış kuzu
• 2 çay kaşığı kimyon
• 2 çay kaşığı kırık kişniş
• ½ çay kaşığı kırmızı biber
• 4-5 Lavaş- boyuta bağlı olarak
• 2 domates
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 soğan
• 2 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı salça
• 4 yemek kaşığı yoğurt
• Tuz ve biber

Beyti Kebabının Yapılışı

Ekmek kırıntılarını birkaç dakika sütün içinde bekletip, kıymaya ekleyecekken avucunuzun içine alarak sıkarak koyun.

Büyük bir kapta kuzu, ekmek kırıntısı, kimyon, zeytinyağı, kişniş, ½ çay kaşığı taze karabiber, acı biber ve biraz tuz ile karıştırın ve bir saat buzdolabında dinlendirin. (Bu yöntem lezzetlerin iç içe geçmesini sağlayacaktır).
Beklettikten sonra harcınızı bir şiş üzerine kaplayıp kömür ateşinde çevirerek 20 dakika pişirin (Eğer kömür ateşinde pişirme imkanınız yoksa, fırında 190 derecede 25 dakika yine çevirerek pişirin).

Önce domatesleri doğrayarak başlayın ve domates sosunu hazırlayın.Tavayı orta ateşte ısıtın, domates, soğan, sarımsak, domates salçası ve tuz, karabiber ekleyip birkaç dakika kaynatın.

Fırını kullanırken:

Izgarada pişen etlerinizi bir lavaşa sararak, uçlarından başlayarak kesin ve beyti kebabınızı hazırlayın. Beyti rulolarını büyük bir fırın tepsisine yerleştirin ve yaklaşık 20 dakika boyunca 170 derecede önceden ısıtılmış fırında kızartın. Fırından çıkarttığınız beyti kebabı bir tabağa dizin, üzerine hazırladığınız domates sosunu eşit şekilde yayın.

Ardından biraz tereyağı eritip salça sosun üzerine dökün (tamamen tercihe bağlıdır).
Yanına biber, pilav, domates ve yoğurt ekleyerek servis edin. Tercih ettiğiniz başka garnitür çeşitleri varsa yanına eklenebilir.

Afiyet olsun!

Yorum Yaz

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

EN ÇOK OKUNANLAR