Bebeklerde Otizm Nasıl Anlaşılır?

Bebeklik yılları ebeveynler için eğlenceli bir zaman olsa da annelerin ve babaların otizm spektrum bozukluğu, beyin gelişimini etkileyen ve düşünme, iletişim kurma sorunlarına yol açabilecek bir gelişim kümesi de dahil olmak üzere gelişimsel sorunların erken belirtilerini takip etmeleri önemlidir.

03.07.2020-13:40 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-13:38) Bebeklerde Otizm Nasıl Anlaşılır?

68 çocuktan birinde otizm vardır ve bu bozukluğun erkekleri kabaca beş kat daha fazla etkilemesi muhtemeldir.

Otizmin Belirtileri Nelerdir?

Otizmin erken uyarı işaretleri genellikle bir çocuk üç yaşına girmeden önce ortaya çıkar. Belirtiler bazı çocuklar için 12 veya 18 ay kadar erken başlayabilirken, diğer otizmli çocuklara ikinci veya üçüncü sınıfa kadar teşhis konamayabilir. Semptomlar zamanla ortaya çıkar ve her zaman bir doktor ofisinde olmaz. Bu nedenle ebeveynler semptomları izleyip [doktora] bilgi sağlamalıdır.

Doktorlar, semptomlarının tespit edilmesinin hayati önemde olduğunu, çünkü bir sağlık uzmanı ne kadar erken müdahale ederse, çocuğun o kadar iyi olacağını söyler. Tanı konana kadar otizme özgü müdahale edilemez.

İşte ebeveynlerin bilmesi gerekenler, unutmayın ki, Otizmi teşhis etmek karmaşıktır.

1. Kötü göz teması

Zayıf göz temasıyla otizmin ayırt edici özelliklerinden biridir. Küçük çocuklar hem sevdiklerine hem de yabancılara gözlerini kilitleme eğilimindedir. Ancak otistik bir çocuk göz temasından kaçınabilir, asla doğrudan ebeveynine bakmaz veya tutarsız hareketler sergiler. Ciddi şekilde etkilenen bazı çocuklar hiç göz teması kurmayabilir. Aynı zamanda, bazı çocukların utangaç olabileceğini unutmayın. Göz temasının olmaması her zaman otizmin göstergesi değildir bu listedeki her semptom için geçerli bir uyarıdır.

2. Sürekli el çırpmak ve tekrarlanan hareketler

Tekrarlanan hareket veya hareketlerin (genellikle elleri çırpma veya döndürme, parmakları sallama veya ileri geri sallama) önemli bir uyarı niteliği taşır. Özellikle bir çocuk çalışırken veya heyecanlanırken bu veya benzer hareketleri tekrarlarsa, bu not edilmesi gereken bir şeydir.

3. Yüksek hassasiyet veya duyusal isteksizlik

Otizm, çocuğun duyularının dokunaklı olmasına neden olabilir. Bir çocuk pürüzsüz veya yumuşak yüzeyleri ovmaktan hoşlanabilir veya her şeyi koklayabilir, ancak tutulmaktan veya sarılmaktan hoşlanmayabilir. Otizmli çocuklar için günlük sesler gerçekten rahatsız edici olabilmektedir.

4. Onlarla oynamak yerine oyuncaklarını denetleyin

Çoğu küçük çocuk bir oyuncakla oynamadan önce inceleyecektir. Ancak otizmli bir çocuk muayene aşamasını geçmeyebilir. Bu nedenle, otistik olmayan bir çocuk zeminde bir araba yarıştıracak veya havada bir uçak uçuracakken, otizmli bir çocuk otomobilin lastiklerini döndürmeye veya uçağın altını incelemeye devam edebilir. İlgi alanları nesnenin bütünden ziyade ince noktaları olabilir.

5. Yalnız oynamak

Yine, bazı çocuklar sadece utangaç. Ancak yalnız oyun, otizmin bir göstergesi olabilir. Otizmli bir çocuğun diğer çocuklara nasıl yaklaşacağını bilemeyebileceğini veya kendi aktivitelerini yapmakla daha fazla ilgilenebileceğini unutmayın. Başka bir çocuk onunla etkileşime girmeye veya onunla oynamaya çalışırsa, otizmli bir çocuk, nasıl tepki vereceğini bilemeyebilir. Bu tür davranışların bebekken olmadığını, ancak daha sonrasında olduğu gözlemlendiyse (7 yaş gibi) bu daha güçlü bir uyarı işaretidir.

Bunların haricinde bebeklerde otizm nasıl anlaşılır;

-Rol yapma oyununa eksik katılım

-Obsesif cevaplar

-Adına tepki vermeme

-Kalıplaşmış davranış

-Dil ve sosyal beceri kaybı

-İşaret (etmeme)

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal