Bebeklerde IgA Düşüklüğü

Bebekler, dışarıdan gelen biyolojik tehlikelere karşı daha açıktır. Bağışıklık sistemlerinin güçlenmesiyle bu tehlikelere karşı büyük bir avantaj sağlarlar. Peki, bebeklerde IgA düşüklüğü nedir? bebeklerde IgA düşüklüğü neden ortaya çıkmaktadır? bebeklerde IgA düşüklüğü nasıl tedavi edilir?

03.07.2020-13:30 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-13:29) Bebeklerde IgA Düşüklüğü

Bağışıklık sisteminin yeterince gelişememesi bebeklerin hastalık tehditlerine daha açık olurlar ve hastalığa yakalandıklarında iyileşme süreçleri daha uzun bir süreci kapsar. Bu bağışıklık sistemi zayıflığının nedenlerinden biri de bebeklerde IgA düşüklüğü olmaktadır.

IgA Düşüklüğü Nedir?

Iga düşüklüğü Selektif İmmünoglobulin A eksikliği olarak bilinmektedir. Primer immün yetmezliğinin en sık nedenlerinden bir tanesidir.

İmmün sistem, kişinin hastalıklara karşı savunma mekanizmasıdır. Mikrop ve tümör hücrelerini yok eder. Primer immün yetmezliği ise bağışıklık sistemi anormalliği sonucunda oluşan genetik geçişli hastalıklardır.

IgA ise, havayolları ve sindirim sistemi mukozasını enfeksiyondan koruyan antikor hücreleridir. IgA eksikliğinde ise, kanda bu antikorlar yer almaz. IgA düşüklüğü problemi, diğer antikorların üretilmesiyle dengelenebilir. Bu nedenle IgA düşüklüğünden mustarip olanlar, bazı enfeksiyonlardan etkilense bile sağlıklı bir yaşam geçirebilir.

Bebeklerde IgA Düşüklüğü Nedir?

Bazı bebeklerin bağışıklık sistemleri doğuma özgü bazı hastalıklar nedeniyle yeterli seviyede etkinlik gösteremez. Bu durumun ortaya çıktığı bebekler hastalıklara karşı daha savunmasız bir pozisyondadır.

Bazı bebeklerde, 6. Aydan sonra ortaya çıkmaya başlayan alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının (gelişimi bozulmasa da) bazıları antikor düzeyinde düşüklükle ilgili olarak ortaya çıkabilmektedir.

Bunun sebeplerinden bir tanesi de bebeklerde IgA düşüklüğü olabilmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bebeklerde ortaya çıkan IgA düşüklüğü, tam adıyla Selektif İmmünoglobulin A eksikliğidir, yani kanda enfeksiyonlarla savaşacak IgA antikorlarının olmamasına dayanır.

Bebeklerde IgA düşüklüğü en sık karşılaşılan bağışıklık sistemi rahatsızlıklarından biridir. Görülme olasılığı ise 600 ya da 700 kişide birdir.

Bebeklerde IgA Düşüklüğünün Sonuçları Nelerdir?

Bu bebeklerde, sürekli tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları ortaya çıkar. Bu şikayetlerle başvuran hastaların çoğuna sinüzit, bronşit ve zatürre tanısı koyulur. Bu üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle çok ağır seyretmez.

IgA düşüklüğü olan bebeklerde eğer solunum yolu ve benzeri enfeksiyon hastalıkları fazla ağır seyrediyorsa, kandaki diğer antikorların oranı da kontrol edilmelidir.

İshal de IgA düşüklüğü yaşayan bebeklerde ortaya çıkan semptomlardan bir tanesidir.

Bebeklerde, doğumdan itibaren sık ve sürekli seyreden bakteri, mantar ya da virüs kaynaklı enfeksiyonlar varsa, derin bir bağışıklık sistemi taramasının yapılması gereklidir.

Bebeklerde IgA Düşüklüğünün Tedavisi Nasıldır?

Eğer, bebeklerde IgA düşüklüğü kritik seviyelerde seyrediyorsa ve diğer antikor yetmezlikleri de söz konusuysa, hastanın 3 ya da 4 haftada bir defa damar yolu vasıtasıyla koruyucu antikor almaları gerekli olabilir.

Aynı zamanda, ortaya çıkan enfeksiyonlar için erken tanı ve tedavi süreci oldukça önem arz etmektedir.

Bir bebek yılda üçten fazla zatürre geçirdiyse, bir yıl içerisinde dört defa kulak iltihabı yaşadıysa, menenjit geçiriyorsa bağışıklık sistemi taraması yapılarak gerekli tedaviler uygulanmalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal