Bebeklerde Göz Çapaklanması Nasıl Giderilir?

Bebekler, özellikle yeni doğan bebekler çok hızlı bir büyüme süreci içerisine girerler. Tabii ki bebeklerin gözleri de bu sürecin içerisindedir. Yeni doğan bebeklerde göz çapaklanması sıkça ortaya çıkabilen bir durumdur.

03.07.2020-13:27 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-13:26) Bebeklerde Göz Çapaklanması Nasıl Giderilir?

Yeri geldiğinde ebeveynleri korkutan, bebeklerde göz çapaklanması hangi sebeplerden dolayı oluşur? Bebeklerin gözlerinin çapaklanması nedir? Çapaklanmanın tedavisi nasıldır? Şimdi bunları inceleyelim.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Nedir?

Bebeklerde oluşan göz çapaklanması, genellikle göz pınarlarında, göz kapağında ve kirpiklerinde biriken yapışkan ve sarımsı renkli bir sıvıdır. Çapaklanma sonucunda bebeklerin göz kapaklarında şişlik, gözlerde sulanma ve göz aklarında kızarıklık gibi semptomlarla karşılaşılabilmektedir.

Göz çapaklanması, bakteri ya da virüs kaynaklı olduğu zamanlarda bulaşıcı bir nitelik taşımaktadır. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekir.

Bebeklerde göz çapaklanması, yenidoğanlarda daha büyük bebeklere göre daha yaygın olarak ortaya çıkmaktadır.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Oluşur?

Bebeklerin gözlerinin çapaklanmasının nedeni genellikle gözyaşı kanallarındaki tıkanmalardır. Bu tıkanmanın nedeni de bebeklerin gözyaşı kanallarının henüz çok küçük olmasıdır. Genellikle çoğu bebekte bir aylık olduktan sonra kanallar kendiliğinden açılma eğilimine sahiptir.

Bunun yanında, doğum sırasında bebeğe bulaşan bir enfeksiyon da çapaklanmaya neden olmuş olabilir.

Yine bebeklerde sıkça ortaya çıkan bir rahatsızlık olan göz nezlesi de çapaklanmanın nedenlerinden birine dönüşebilir. Eğer bebekte göz nezlesi varsa kesinlikle doktor kontrolünde tedavi uygulanmalıdır çünkü tedavi antibiyotik içerikli olduğundan çok küçük bir bebek için oldukça tehlikeli olabilir.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Nasıl Tedavi Edilir?

Küçük bebeklerde göz çapaklanması tedavisi genellikle rahatsızlığın boyutuna göre kolay bir süreçtir.

İlk olarak hangi durumlarda bir doktor kontrolüne ihtiyacı olduğunu belirtelim: eğer çapaklanma çok sık tekrarlanıyorsa bebeğin bir doktora görünmesi gerekiyor. Ayrıca herhangi bir enfeksiyon sonucu gözlerin çapaklanabiliyor olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır. Ciddi rahatsızlıklar nadir ortaya çıkmaktadır ancak ciddi semptomlar gözlemliyorsanız doktora gitmelisiniz.

Doktor muayenesinde önerilen adımları takip etmeli, ilaç verdiyse özenle kullanmalısınız.

Bunun dışında bebeklerde ortaya çıkan çapaklanma problemini çözmenin ilk aşaması göz çevresinde biriken çapaklanmalardan kurtulmaktır. Bunu yapmak için, bebeğin cildi için uygun ve hijyenik bir pamuklu bez kullanmalısınız. Bu bezi ıslatarak (su çok çok hafif ılık ya da oda sıcaklığında olmalı) yavaş ve nazik hareketlerle bebeğin gözlerindeki çapakları silin.

Bebeklerde göz çapaklanmasının alternatif tedavilerinden bir tanesi anne sütü kullanmaktır. Anne sütünü yine pamuklu ve hijyenik bir beze az miktarda damlatarak bebeğin gözlerini nazikçe silebilirsiniz. Bu yöntem için de öncelikle doktorunuza danışmanız iyi olacaktır. Anne sütü gözlerde antibiyotik olarak etki gösterir.

Eğer, gözyaşı kanallarında tıkanma varsa, yine doktorunuzun direktifleriyle masaj uygulayabilirsiniz. Bunun için ellerinizi temizleyin. Bebeğin gözlerinden burnuna doğru, nazik ve yavaş hareketlerle, parmak uçlarınızı kullanarak dairesel hareketli bir masaj yaparak göz pınarlarının açılmasına yardımcı olabilirsiniz. Gözyaşı pınarlarındaki tıkanıklık genellikle göz pınarları çevresinde ortaya çıkan şişliklerden anlaşılabilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal