Bebekler ile Oyun Oynamak Bağları Kuvvetlendiriyor

Bebeğiniz henüz konuşamıyor olabilir. Onunla iletişim kurmak için düzenli olarak sizin konuşmanız ve bebeğiniz ile ayna dalga boyuna gelmenize yardımcı oluyor. Bu konu üzerine yapılan araştırmalar bu şekilde bebekler ile iletişim kurmanın mümkün olduğunu söylüyor. İşte detaylar...

17.07.2020-16:08 - (Son Güncelleme: 17.07.2020-16:00) Bebekler ile Oyun Oynamak Bağları Kuvvetlendiriyor

Bebeğiniz henüz konuşamasa da onunla iletişim kurmanın mümkün olduğu kanıtlandı. Yeni bir araştırma, bebeğinizle sadece temasla ve sesle ile değil, oyun aracılığıyla da bağınızı geliştirebileceğiniz kesinleşti.

ETKİLEŞİM NÖRAL BAĞI KUVVETLENDİRİYOR

Oyun, bebeğin sadece eğlenceli vakit geçirdiği ve oyuncaklar aracılığıyla bebeğin zekâsını gelişmesine yardımcı olacak türde bir aktivite değildir. Oyun aynı zamanda bebek ve anne, bebek ve baba arasındaki bağın kurulması ve sürdürülmesi için de fazlasıyla önemlidir. Bebeğin zekâ geliştirici oyuncak tabir edilen oyuncaklarla tek başına oynaması yerine yetişkinlerle doğal bir akış içinde vakit geçirmesi oldukça yararlıdır. Birlikte yaşanan serbest zamanların bebek ve yetişkin zihinleri arasında bir uyum sağladığı ve bunun da bebek-yetişkin bağlanması yönünden oldukça önemli olduğu, yapılan bir araştırmayla da ortaya kondu.

Bebek ve yetişkin beyinlerinin doğal oyun esnasında nasıl etkileşime girdiğine dair yapılan ilk çalışma bebek ve yetişkinlerin oynadığı doğal oyun esnasında, sinirsel aktiviteler arasında ölçülebilir bağlantılar tespit etti. Yapılan deneyler esnasında bebek ve yetişkinlerin beyin aktiviteleri, oyuncakları ve göz temasını paylaştıkça birlikte yükselme ve azalma olduğu görüldü.

DENEY SONUÇLARI BEBEK ZİHNİNİ ÇÖZÜMLEDİ

Araştırma, bebeklerin görmeyi, konuşmayı ve dünyayı anlamayı nasıl öğrendiklerini incelemektedir. Yapılan deney esnasında, yetişkin ve bebek birbirinden farklı yerlere döndüğünde ve diğer insanlarla etkileşime geçtiklerinde, aralarında tespit edilen nöral bağ ortadan kayboluyor. Bu durum, araştırmacıların beklentilerine uygunluk gösteriyordu. Ancak sürpriz veriler de elde edildi. Bebek ve yetişkinin birlikte oynaması esnasında en güçlü bağlantı; öğrenme, planlama ve yürütme işlevlerine dahil olan ve bebeklik döneminde oldukça az gelişmiş olduğu düşünülen prefrontal kortekste gerçekleşti.

Yapılan deneyde bebek beyninin birkaç saniye boyunca yetişkin beynini yönlendirdiği de deneyde ayrıca tespit edilmiştir. Bu da bebeklerin pasif olarak girdi alan pozisyonda olmadığını gösterdi. Bebeklerin oyun esnasında yetişkin kişiye hangi oyuncağı eline alacağına dair rehberlik edebileceği de ortaya konmuş konulmuş bir diğer veridir. Bu da iletişim kurarken, kelimeler olmasa bile yetişkin ve bebek arasında bir geribildirim döngüsü oluştuğunu göstermektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal