Bebekler Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Her çocuğun diş çıkarma yaşı farklıdır bu nedenle bebeğin hayatındaki en önemli kilometre taşı olan bu durum hakkında ebeveynler ne kadar çok ve doğru bilgiye sahip ise bebek bu süreci daha rahat geçirir. Peki, bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde…

09.04.2020-12:41 - (Son Güncelleme: 09.04.2020-12:19) Bebekler Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerin 20 süt dişinin genel olarak 4 ila 11’inci aylarda çıkmaya başlayıp 24 ila 30’uncu aylarda da biten bir süreç olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, “Ancak ilk diş yaşı 3-4 ay kadar erken olabildiği gibi 15 aylıkken ilk dişini çıkaran bebekler de vardır. Diş çıkarma belirtileri de bebekler arasında değişkendir. Anne babanın diş çıkarma yaşları, genetik ve hormonal yapı kadar beslenme durumu da bu konuda etkilidir,” diye konuştu.

BEBEKLERİN DİŞİ NE SIKLIKLA ÇIKAR?

Bebeklerde genel olarak ilk çıkardıkları dişin alt ön kesici dişler olduğunu belirten Dr. Ayşe Sokullu, “İlk diş sonrası 6 ayda sırasıyla alt ve üstte 4 er kesici diş çıkar. Genelde kesici dişler simetrik çiftler olarak çıkarlar. Daha sonraki 12-18 aylık dönemde 4 adet birinci süt azı dişleri çıkmaya başlar. Bir sonraki 6 aylık dönemde yani 18 ila 24 arasında 4 adet köpek dişleri çıkar. Son 6 aylık dönem yani 24-30. aylar arasında ise 4 adet ikinci süt azı dişleri çıkarak tamamlanır. Böylece bebeklerin süt dişlerinin tamamlanması 2,5-3 yaşını bulabilmektedir. Ayrıca 6 aylık sapmalar normal kabul edilebilir” şeklinde konuştu. Dişlerin bahsedilen çıkış sırasının bozduğu durumların da görüldüğünü söyleyen Dr. Sokullu, “Üst dişlerin önce çıktığı, köpek ve azı dişlerinin eşzamanlı çıktığı çocuklar da görülebilir. İlk 12-15 ayda hiç diş çıkarmamış olan bebeklerin sistemik bir sorun açısından değerlendirilmesi gerekir,” ifadelerini kullandı.

‘DİŞ ETİNDE ŞİŞLİK, HASSASİYET VE MORLUK GÖRÜLEBİLİR’

Diş çıkarma sırasında damak kenarında şişkinlik, gerginlik ve ele gelen sertlik olabileceğini belirten Sokullu, “Morumsu bir şişlik de gelişebilir. Buna ‘sürme kisti’ denir, dişin dişeti içerisinde hareketi sürecinde kılcal damar açılmaları ile oluşan kabarık yapıdır. Bunun için o bölgeye masaj uygulanması ya da diş kaşıyıcıları buz dolabında bekleterek soğuk ama donmamış olarak çocuğa vermek rahatlatıcı olabilir” dedi. İlk dişlerin eğri dizilimli çıkabildiğini, diş dizisi oluşup yan yana sıralanma gerçekleşene kadar bu durumun doğal olduğunu belirten Dr. Sokullu, “Ancak dişetinde şişkinlik ve hassasiyet, morluk gibi belirtilere rağmen devam eden aylarda diş çıkmazsa diş hekimine başvurmak gerekir. Diş çıkarma süreçlerinde şişlik genellikle 1-2 hafta ile sınırlıdır. Giderek artan şişlikler, dişeti kanamaları, tekrarlayan aftlar gibi durumlar çocuk hekimine danışılmalı. Dişeti hastalıkları ve tekrarlayan aftlar bazen bağışıklık bozukluğu ile seyreden hastalıkların ilk habercisi olabilir,” dedi.

3 GÜNDEN FAZLA SÜREN ATEŞ TEHLİKELİ

Diş çıkarma döneminde hafif ateş görülebildiğini fakat 1-2 günden daha uzun sürmemesi gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, “Ateş 38.5 derecenin üzerine çıkmaz. 38,5 derece ve üzeri ateşler, özellikle 3 günün üzerinde devam ediyorsa ve eşlik eden kusma, ishal, döküntü gibi ek belirtiler de varsa diş çıkarma dönemine denk gelen bir enfeksiyon olasılığı açısından çocuk doktoruna başvurulmalı,” uyarısında bulundu.

SALYA ARTIŞI DİŞ ÇIKARACAĞI ANLAMINA GELMEZ

Bebeklerin dünya üzerinde geçirdikleri 3 ila 4 aydan sonra tükürük bezlerinde salgı artışı yaşandığını ve eş zamanlı olarak ellerini ağza götürme, yumruğunu emme şeklinde hareketlerin sık görüldüğü bir dönem yaşandığının altını çizen Dr. Sokullu, “Salya artışı hemen diş çıkacağını göstermez. 15 aylık ilk dişini çıkaran bebekler bile 3-4 aylıkken bu periyoddan geçer. Diş çıkarma sırasında iyice artarak kendini gösterir” dedi. Diş çıkaran bebeklerde normalde var olan kaka kıvamının da biraz cıvıklaşabildiğini söyleyen Dr. Sokullu, “Ancak ciddi sıvı kaybettiren ishal diş çıkışına bağlanamaz. Kusmalar üst ön dişlerin çıkış ve değişme dönemlerinde kolay uyarılabilir. Viral enfeksiyonlar açısından değerlendirme gerekir,” dedi.

‘DİŞ TEMİZLİĞİNE ÇOK DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR’

Dişlerin ilk çıkmaya başladığı andan itibaren temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, “Değişecek olsalar da süt dişlerinin çürük olması genel sağlığa, ağız florasına ve kalıcı dişlerin sağlığına zarar verir. İlk aylarda temizleme mendilleri, arka dişler çıktıktan sonra küçük diş fırçaları temizlik için kullanılabilir. Diş macununa ilk 3 yaşta gerek yoktur ve yutma/aspirasyon sebebi ile tehlikeli olabilir. 3 yaş sonrası diş macunu mercimek büyüklüğünde kullanılabilir. Florürlü bir diş macunu tercih edilir. Diş temizliğinde asıl olan macun değil doğru fırçalamadır; dişetlerini hırpalamayacak şiddette ama yeterli temizliği sağlayacak sürede fırçalama çocuklara öğretilmeli” diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal