Bebek Giysileri Nasıl Yıkanmalı?

Bebeğini kucağına almasına az bir zaman kala yenidoğan giysilerinin nasıl yıkanacağı bütün anne adaylarının kafasına takılan sorulardan biridir. Yenidoğan bebeklerin cildi oldukça hassas olduğu için kullanılan temizlik malzemesi ve ütünün sıcaklığı çok önemlidir. Detaylar haberimizde...

05.03.2020-16:05 - (Son Güncelleme: 05.03.2020-16:00) Bebek Giysileri Nasıl Yıkanmalı?

BEBEK CİLDİNDE CİLT FLORASI YOKTUR

Yenidoğan bebeklerin vücutlarını zararlı etkilerden koruyan yararlı mikroorganizmaların oluşturduğu cilt florası yoktur. PH derecesi normal kişilerde 5,5 iken bebeklerde 6,8'dir ve deriyi örten keratin tabakası tam anlamı ile gelişmemiştir. Bu durum asidik özelliği az, florası henüz oluşmamış ve keratin tabakasından yoksun olan bebeğin cildinin erişkin insanlardan daha fazla mikroplara ve kimyasallara karşı hassas olduğunu açıklar. Bu nedenle, bebek cildine temas eden giysilerin yıkama sıcaklığı, deterjan seçimi, şampuanlar, cilt kremleri, yumuşatıcılar, bebek bezleri ve ıslak mendiller öenle seçilmelidir.

BEBEK KIYAFETLERİNİ YIKARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN KONULAR

Bebek kıyafetlerini yıkarken dikkat etmeniz gereken bazı konular mevcuttur. Bunlar;

Bebek kıyafetlerini yıkama deterjan; bebeğinizin kıyafetlerini yıkarken hassas cildinde kızarıklığa ve kaşıntıya neden olmaması için özel üretilmiş deterjanları tercih etmeniz önerilir.

Bebek kıyafetlerini yıkarken yumuşatıcı kullanımı; çamaşır yumuşatıcıları içerisinde parfüm gibi pek çok kimyasallar olması nedeniyle yıkama işleminde kullanılması önerilmez.

Sadece bebek kıyafetlerini yıkayın; bebeklerin cildinin, yetişkinlere oranla daha hassas olmasından dolayı yıkama aşamasında daha fazla özen göstermek gerekir. Bu nedenle diğer giysilerin bebeğin cildine zarar vermemesi için sizin kıyafetlerinizden ayrı sadece bebeğinizin giysilerini yıkayın.

Yıkama öncesi etiketleri kesin; giysilerin içerisinde bulunan etiketler bebeğinizin cildine zarar verir. Etiketlerin bebeğinizin cildini tahriş etmemesi için satın aldıktan sonra kesmeniz önerilir.

Yıkama Sonrası mutlaka ütüleyin; bebeğinize aldığınız yeni kıyafetleri yıkamadan giydirmemenin yanında kıyafetlerde olabilecek mikropların kırılması için giysileri yıkadıktan sonra mutlaka ütüleyin.

Yıkamadan asla giydirmeyin; bebeğinize aldığınız kıyafetlerin kumaşında kimyasal maddeler yanında dikim aşamasında oluşan toz ve benzeri şeyler henüz bağışıklık sistemi gelişmemiş bebeğinizi rahatsız eder. Bu nedenle tüm kıyafetleri yıkamadan giydirmeyin.

Çamaşır suyu ya da benzer deterjanlar kullanmayın; deterjan dışında çamaşır suyu gibi kimyasal madde içeren temizleyiciler bebeğinizin cildinin tahriş olmasına neden olur. İçeriğinde kimyasal madde fazla olan deterjanlar bebeğinizin narin cildinde kızarıklığa ve kaşıntıya neden olurken, pek çok da yan etki oluşturur.

Yıkama filesi kullanın; bebek giysilerinin küçük parçalardan oluşması nedeniyle yıkarken çamaşır filesi kullanmanız uygun olacaktır. Bu şekilde kolayca eldiven ve kaybolan çoraplar makine içerisinde sıkışıp kaybolmayacaktır.

Renklileri ve beyazları ayırın; bebeğinizin kıyafetlerini yıkamadan önce beyazlar ile renklilerin farklı sıcaklık derecelerinde yıkanabilmesi, boyasının çıkıp, renk solmaması için yıkama işlemini ayırarak yapın.

İki kez durulama yapan programı seçin; Yıkama işlemi sırasında bebek giysileri üzerinde deterjan artıklarının tam geçtiğinden emin olabilmek için ikinci kez durulama yapın ya da iki defa durulama yapan programı seçin.

Yüksek ısıda yıkayın; uzun süre düşük yıkama derecelerinde kullanılan çamaşır makinelerinde ve bebekler için şiddetli enfeksiyonlara neden olabilecek mikrop kolonilerinin oluşabileceği düşünüldüğünden, yıkama işlemini yüksek derecelerde yapmanız, makineye ara ara bakım ve temizlik yaptırmanız bu gibi durumları önlemeye yardımcı olacaktır.

Mutlaka açık havada kurutun; bebek kıyafetlerini yıkarken dikkat etmeniz diğer bir konu da yıkadığınız bebek giysilerini mutlaka açık havada kurutmanızdır. Açık havada kurutulan kıyafetlerin mutlaka ütülenmesi gerektiğini unutmayın. Ütü sağladığı yüksek ısı sebebiyle hijyenik etki yaratır.

Kurutma makinesi kullanabilirsiniz; Bebeğinizin giysilerini kurutmak için her zaman açık ve güneşli hava tercih edilmedir. Ancak soğuk, kirli ve nemli hava ile balkonu uygun olmayan bahçesiz evlerde bebek kıyafetlerini kurutmak için kurutma makinesi tercih edebilir. Burada kurutma ısı derecesinin azaltılmış olmasına dikkat etmeniz önerilir.

Kuruyan çamaşırları serin ve kuru yerde saklayın; bebeğinizin kıyafetlerini yıkadıktan ve güneş gören bir yerde kuruttuktan sonra serin ve kuru bir yerde veya bebeğinizin dolabında saklayın.

Saklama esnasında naftalin ya da güve ilacı kullanmayın; yıkadığınız bebek kıyafetlerinin bebeğinizin doğumuna kadar saklama aşamasındayken kesinlikle güve ilacı ya da naftalin gibi kimyasal içeren maddeler kullanmayın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal