Sonbahar ve kış aylarının mis kokulu meyvesi ayva, tatlısıyla da çok meşhur... Peki hazırlaması pratik ayva tatlısı nasıl yapılır? Ayva tatlısı tarifi ve malzemeleri...

Kışın sert ve uzun geçeceğinin habercisi olan ayvanın tatlısını hazırlamak için ihtiyacınız olan çok az malzeme var! İşte ayva tatlısının yapılışı ve ihtiyacınız olan tüm malzemeler...

AYVA TATLISI MALZEMELER

5 adet ayva
12 adet toz şeker
1 adet çubuk tarçın
3-4 adet karanfil
4-5 bardak su

SERVİS İÇİN 
Kaymak
Toz antep fıstığı ya da toz ceviz 
Ayıklanmış nar

AYVA TATLISI NASIL YAPILIR?

Ayvaları soyun, ikiye ayırıp çekirdeklerini çıkarın. Ayva çekirdeklerini daha sonra kullanmak üzere bir kenara ayırın. Bu arada kararmaması için ayvaları için limonlu suda bekletin. Geniş tabanlı bir tencereye tek sıra halinde dizdiğiniz her bir ayvanın üzerine tepeleme 1 yemek kaşığı toz şeker ekleyin.

Tencereye ayvaların üzerini çok az örtecek şekilde yaklaşık 4-5 su bardağı su ekleyin. Kalan şekeri de suya ilave edin. Şerbet renginin kırmızı ve aromalı olması için tencerenin içerisine ayva çekirdeklerini, çubuk tarçını ve karanfilleri ilave edin. Kısık ateşte pişirin.

Pişen ayvaları servis tabağına alın ve şerbetinden üzerlerine gezdirin. Kaymak ve toz Antep fıstığıyla süsleyerek ılık ya da soğuk olarak servis edin. Ayva tatlılarınız hazır! Afiyet olsun...

AYVA TATLISI İÇİN PÜF NOKTALARI

  • En önemli püf noktası küçük ocakta en kısık ateşte uzun süre pişirmektir. AYva tatlısı uzun uzun pişerken içine koyduğumuz kabuk ve çekirdekler yavaş yavaş tatlının rengini değiştirir. O yüzden bu pişti diyip aldığınız sürede rengi bu kadar kırmızı olmaz.
  • Ayvanın tadını bakın çok ekşiyse şeker miktarını arzunuza göre arttırabilirsiniz. Şeker meselesi kişinin arzusuna göre değişebilir. Bu benim sevdiğim ölçüdür.
  • Ayvayı seçerken parlak kabuklu, orta boydaki ayvaları seçin. Ayvayı aldıktan sonra çok bekletmeyin. Suyu çekilip koflaşırsa lezzeti kalmaz. Ve mutlaka ayvayı çok çok iyi yıkayın.
  • Bu renge ulaşmak için mutlaka tencerenin içine tüm ayva kabuklarını ve çekirdeklerini koyun. Servis sırasında kabukları ve çekirdekleri atabilirsiniz.