Alışveriş Bağımlılığı Nedir?

Alışveriş yapmayı hepimiz seviyoruz ve bazen sınırlarımızı bilmiyoruz. Kendimizi kaybederek alışveriş yapmanın bağımlılık haline geleceğini biliyor muydunuz? Peki, Alışveriş bağımlılığının belirtileri nelerdir?

30.06.2020-16:44 - (Son Güncelleme: 06.10.2021-14:29)

Doğru alışveriş ihtiyaçlarımız doğrultusunda, ölçülü harcamalar yaparak tamamladığımız alışverişlerdir.

Ekonomik olarak zor durumda kalmayacak fiyatlar belirlemeli ve kullanmayacağımız ürünleri satın almamalıyız. Alışveriş bağımlılığı ise normallerin aksine tercihler yapılan ciddi bir bağımlılıktır.

ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tedavi edilmediği takdirde kişilerde ruhsal bozukluklar, ekonomik sıkıntılar meydana getirir.

- Alışveriş bağımlılığının başlıca belirtilerinden biri para harcama arzusudur. Bu kişilerin sadece para harcamak için hiç kullanmayacakları ürünleri satın alabilir.

- Alışveriş bağımlılığı, alışveriş yapmayı bir dürtü haline getirir. Öfkeli, duygusal, kızgın olunan tüm zamanlarda rahatlamak için alışveriş yapma dürtüsü ağır basar.

- Bağımlı olan kişiler satın aldıkları her şeyle mutlu olur. Ancak bu mutluluğun kaynağı ihtiyaç olan ürüne ulaşmaktan kaynaklı değildir. Para harcamanın verdiği anlık bir mutluluktur.

- Alışveriş sırasında rahatlama, mutlu hissetme ve daha güçlü hissetme belirtiler arasındadır.

- Alışveriş bağımlılığının en önemli belirtilerinden biri de alışveriş sonrasında pişmanlık duyulması ve ekonomik olarak zor durumda kalmaktır. Ölçüsüz harcamalar yapıldıktan sonra alınan ürünlerin bir daha kullanılmaması da belirtilerden biridir.

ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI NEDEN KAYNAKLANIR?

Alışveriş bağımlığının neden kaynaklandığını anlamak için bu bağımlılığı tanımak gerekiyor.

Alışveriş bağımlılığı nedir; Güçlü ve mutlu hissetmek için sadece para harcamaya odaklı alışveriş yapmaktır. Günümüzde alışveriş yapmayı seven insanlar için kullanılan bir terim olsa da aslında ciddi bir bağımlılıktır.

Temelinde ise güçlü hissetmeme, mutsuzluk hissi, kaygı gibi ruh halleri yatıyor. Bağımlılığın ortaya çıktığı insanların büyük kısmının depresyon hastası belirlenmiştir.

Alışveriş bağımlılığı psikolojik sorunları olan insanlarda görülür.

Tüm bağımlıklarda olduğu gibi zararlı bir alışkanlığa anlam yüklenir ve zor durumda kalacak kadar bu alışkanlık devam eder.

Bağımlı kişiler, alışveriş yapmaya geçici manalar yükler. Onyomi adı verilen bu bağımlılıkta kişilerin bastırılmış duyguları vardır. Bastırılmış öfke, kaygı bozuklukları, saldırganlık duyguları bu kişilerde ağır basan duygulardır.


ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Alışveriş bağımlılığı tedavi edilmesi gereken ciddi bir durumdur. Alışveriş bağımlılığı nedir; bu bağımlılık insanların ekonomik olarak zor durumda kalmasına sebep olur.

Ailelerini de zor durumda bırakan bu insanların çevreden aldıkları uyarılar alışveriş yapma arzusunu şiddetlendirir.

Duygusal hissetmeleri, güçsüz ve mutsuz hissetmeleri halinde yine alışveriş yapmak isteyecekleri için hastalık bir kısır döngü haline gelir ve daha büyük psikolojik sorunlara sebep olabilir.

Tedavi sürecinde bağımlılıkların hepsiyle aynıdır. Öncelikle hastanın bağımlı olduğunu kabul etmesi ve tedavi görmek istemesi gerekir.

Tedavi sürecinde hastaların alışveriş yapma arzusunun neden kaynaklandığı dikkate alınır. Psikolojik rahatsızlıkların vermiş olduğu bu hissiyat kaynağın tedavi edilmesiyle ortadan kaldırılır. Bu süreçte psikolojik destek alınacağı gibi ilaç tedavisi de uygulanabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal