Adet Dönemleri (Menstrual Periyodlar)

Her kadının deneyimlediği adet döngüsü, bazı kişiler için sıkıntılı geçiyor. Her ay belli tarihlerde yaşanan adet döngüsünü ağrılı geçiren kadınlar çeşitli yöntemlerle ağrıyı azaltmaya çalışır. Sizin için adet dönemleri hakkında merak edilenleri haberimizin detaylarında anlattık. İşte detaylar…

19.06.2020-14:11 - (Son Güncelleme: 19.06.2020-14:09) Adet Dönemleri (Menstrual Periyodlar)

Üreme çağına gelen her kadın ortalama 28 günde bir adet kaması görülür. Halk arasında aybaşı ve regl olarak da bilinen adet dönemleri ortalama 4-7 gün sürmektedir. Adet kanaması sırasında ortalama 20 ila 80 mililitre kan kaybedilir.

Adet döngüsü, ergenlik döneminde başlayarak, yumurtalıklarda olgunlaşacak yumurta hücresi kalmayan menepoz dönemine kadar devam etmektedir. Bu zaman dilimi içerisinde gebelik dönemi ve emzirmenin devam ettiği sürenin büyük kısmında adet kanaması geçici olarak duraklar.

Adet kanaması görülmeye yakın vücuttaki hormonlar değişiklik göstermeye başlar ve tüm bu değişimler hem psikolojik hem de bedensel olarak kişinin farklı davranışlar içerisine girmesine neden olur.

SANCILI BİR DÖNEM OLSA DA MENTAL OLARK RAHATLAMA SAĞLAR

Adet döngüsünün başlamasına yakın günlerde ve başladıktan 1-2 gün sonra bile devam eden ağrılar, kişinin günlük hayatının olumsuz etkilenmesine neden olsa da, mental olarak rahatlama hissedilir. Regli başladıktan 1-2 saat sonra vücuttaki östrojen seviyesi artmaya başlar ve bu sayede kişi kendini regl öncesi dönemden daha iyi ve hafif hissetmeye başlar.

BU DÖNEMDE BESLENME DÜZENİ ÖNEMLİ

Adet döneminde önemli olan bir diğer konuda beslenme düzenidir. Beslenme düzenine dikkat ederek psikolojinizde ve vücudunuzda yaşadığınız dengesizlikleri minimuma indirebilirsiniz. Özellikle magnezyum ve multivitamin alımı bu süreçte yaşanan kasık kramplarıyla baş etmeye yardımcı olur.

ADET DÖNEMİNDEKİ SANCIYA İYİ GELEN YÖNTEMLER

Adet dönemindeki sancılar, hormana benzeyen bir işlev görev prostaglandinin neden olduğu rahim kasılmalarından ileri gelmektedir. Bu ağrıları azaltmak için ilaç kullanmak yerine çeşitli yöntemler uygulayabilirsiniz. İşte adet sancısına iyi gelen yöntemler:

  • Yoga veya meditasyon yapabilirsiniz. Eğer bunu yapacak gücü kendinizde bulamıyorsanız yürüyüşte yapabilirsiniz.
  • Sıcak bir duşta adet sancısına iyi gelebilecek yöntemler arasındadır. Buna alternatif olaraksa ayaklarınızın altına sıcak su torbası koyabilirsiniz. Çünkü bu dönemde ayakları sıcak tutmak çok önemlidir.
  • Doktor kontrolünde alabileceğiniz takviyeler olabilir. B1 vitamini ve magnezyum regl sancısını hafifletebilir.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal