Açık Fikirli Olmanın Yararları Nelerdir?

İnsanlar ne düşündüklerini açık bir şekilde ifade etmek ister. Çünkü bu şekilde düşüncelerimizi ve fikirlerimizi doğru bir şekilde ifade edebiliriz. Peki açık fikirli olmak ne demektir? İşte detaylar...

20.07.2020-14:33 - (Son Güncelleme: 20.07.2020-14:03) Açık Fikirli Olmanın Yararları Nelerdir?

İnandığımız fikirlere bağlı kalmamız gayet normal, fakat açık fikirlilik de hayatı büyük ölçüde kolaylaştırmaya yarayan bir özelliktir.

Açık fikirlilik, çok çeşitli fikirlere, argümanlara ve yeni bilgilere karşı açık olmak; bilinen ve inanılanın dışında bir durumla karşılaştırıldığında eleştirel olabilmek anlamına gelebilir. Eleştirel ve akılcı düşünmek aslında bir yetenektir. Başka türlü düşüncelere ve bakış açılarına açık olmadığımızda, çözüm odaklı olmaktan uzaklaşırız ve etkili çözümler bulmak bu durumda bizi daha çok zorlar. Giderek daha da kutuplaşan bir dünyada konfor alanımızın dışına çıkabilmek ve diğer bakış açılarını da düşünebilmek, hayatımızı gerçekten kolaylaştırabilir.

AÇIK FİKİRLİ OLMAK NE DEMEKTİR?

Açık fikirli olmak, yargılamadan önce düşünmek, toplumdaki kalıplara bağlı kalmadan dinleyebilmek demektir. Psikolojik olarak açık fikirli olmak, alıştığımızın dışında perspektiflere de açık olabilmesi, doğru soruyu sorabilmek ve iyi bir gözlem yeteneğine sahip olmayı gerektirir. İnançlarınıza sıkı sıkıya bağlı olabilirsiniz ama açık fikirli olmak, sizin gibi düşünmeyen birini de dinleyebilmenizi, onu anlayabilmenizi, hatta onunla anlaşabilmenizi sağlar.

AÇIK FİKİRLİ NASIL OLUNUR?

Konfor alanımızın ve inançlarınızın dışına çıkmak her zaman kolay olmayabilir. Ancak açık fikirli olmak demek, her türlü fikri kabul edeceğiniz anlamına gelmez. Kabul etmeseniz, benimsemeseniz bile bir fikri dinlemek, gözlemlemek ve eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirebilmek, ufkumuzun açılmasına yardımcı olacaktır. Sınırlarınızı keşfetmek ve zihninizi olasılıklara açmak zannettiğiniz kadar zor değil. Çocuklukta bolca sahip olduğunuz merak duygunuzu hatırlayın. Merak edin. Sürekli sorular sorun. Ve açık fikirlilik yolunda işinizi en çok kolaylaştıracak tavsiyeye kulak verin. Sabırlı olun! Yeterince sabırlı olduğunuzda, tahammül sınırlarınızı zorlayan herhangi bir konuyu bile tarafsız bir şekilde gözlemlemeniz mümkün olacaktır.

AÇIK FİKİRLİ OLMAK NE İŞE YARAR?

Açık fikirli olunca iç görüşünüz genişler. Sadece kendi bildiğiniz ve uyguladığınız görüşler değil bunun yanında daha farklı görüşlere de hakim olmanıza yardımcı olur. Var olan inançlarınızı sorgulamak ve yeni fikirlerin size nasıl ufuklar açabileceğini keşfetmek, iç görüşünüz yeni devrimlere neden olabilir. Kendiniz hakkında dürüst gözlemler yapabilmek ve iç görünüzü genişletmek hem daha sabırlı hem de daha meraklı ve keyifli biri olmanızı sağlayacaktır.

İnandığınız sınırlarda kaldığınız sürece ilerleyemezsiniz. Yeni fikirlere açık olmak, yepyeni deneyimlere de kendinizi açmanız anlamına gelecektir. İnsanları yargılamadan ve düşüncesizce eleştirmeden önce dönüp bakabildiğinizde, Dünya ve başka insanlar hakkında yeni şeyler öğrenmeniz mümkün olabilir. Edinmiş olduğunuz yeni bilgiler, elinizdekileri sağlamlaştırmanıza yardımcı olur. Yeniliklere açık olmak, kabullenme gücünüze kuvvet verecektir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal