3 Yaş Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarını büyütürken ebeveynliğin en çok zorlandığı zamanlar çocukların 2 ve 3 yaş sendromu yaşadığı zamanlardır. Peki, 3 yaş sendromu nedir? 3 yaş sendromunun belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde…

03.02.2020-12:33 - (Son Güncelleme: 03.02.2020-12:16) 3 Yaş Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Çocuğun ‘kendini bulma’ dönemi olarak bilinen 3 yaş sendromu çok dikkatli geçirilmesi gereken bir dönemdir. Korkutucu gibi görünen bu dönem aslında anne-baba ve çocuk arasındaki iletişimin kuvvetlenmeye başladığı zamanlardır. İşte 3 yaş sendromu hakkında merak edilenler…

3 YAŞ SENDROMU NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çocuğunuzun büyüdüğünü fark ettiği dönem olan 3 yaş dönemi belli başlı belirtilerle kendini gösterir. Sakin, kendi halinde olan bir çocuğunuz varsa bu dönemde bazı agresif hareketlerde bulunabilir. 3 yaş sendromunun en belirgin belirtilerinden biri çocuğun bazı şeyleri kendi başına yapmaya çalışmasıdır. Sofraya kendi başına oturmaya çalışabilir veya masada onun yerinin olmadığını gördüğünde buna sinirlenip ağlamaya başlayabilir. 3 yaş sendromu unutulmamalıdır ki çocuğun kendini bir birey olarak kabul ettirme dönemidir. Bu dönemde çocuk kendi sözü geçsin isteyebilir. Örneğin yemek saatinde ona yemeği verildiğinde o an yemek istemez bir süre sonra yemek ister. Bu kendi dediğini yaptırma çabası olarak bilinir. 3 yaş sendromunda olan çocuklar da bazı zamanlarda öfke nöbetleri ortaya çıkabilir. Örneğin 'bunu yapma' dendiği zaman size yüksek bir ses tonuyla karşılık verebilir. Evdeki eşyaları yere atma gibi hareketlerde bulunabilir. Birçok çocuğun bu dönemde yaşıtlarıyla kavga ettikleri bilinmektedir. Oyuncak veya eşyalarını kimseyle paylaşmamak bu dönemde yaşanan sorunlar arasındadır. Aniden bağırma, kendini yere atma ve uzun süren ağlama nöbetleri de sık görülen sorunlar arasındadır. 3 yaş sendromu yaşayan çocukların yemek seçme durumu ortaya çıkmaktadır. Örneğin çok sevdiği bir yemeği artık hiç sevmediğine karar verir ve onu yemeyi reddeder. Bu durumlar bu süreçte normal karşılanır. Kendi dolabı olduğunu fark eder ve kıyafetlerini dağıtmaya başlayabilir. Örneğin giyinmesi gerektiğinde kendi seçtiği kıyafetleri giymeye çalışır, bu duruma müsaade edilmediğinde ise ağlama ve öfke nöbetleri geçirebilir.

3 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN ZİHİNSEL GELİŞİMİ NASIL OLUR?

Bu dönemdeki çocuklar gözlemlediği şeyleri uygulamaya başlayabilir. 3 yaşındaki bir çocuğun yeni şeyleri en etkili şekilde öğrenmeye başladıkları yaş olarak bilinir. Örneğin ona kitap okuduğunuzda sizi gözlemler ve hareketlerinizi taklit etmeye başlar. Bu dönemin bir dezavantajı ise anne ve babanın fazlasıyla taklit edilmesidir. Bu yüzden ebeveynlerin evdeki hareketlerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir.

BU DÖNEMDE ÇOCUK NELER ÖĞRENİR?

  • Acıktığında bunu dile getirebilir.
  • Hayal dünyaları gelişmeye başlar ve kendi kendilerine hayali oyunlar oynarlar.
  • Müzik aletlerine yönelme veya dans etmeye çalışmak gibi aktivitelere yönelebilirler.
  • Sayı saymayı öğrenebilirler.
  • Kaç yaşında olduklarını söyleyebilirler.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal