İznik'te Sular Çekildi! Dünyanın En Önemli Keşfi Batık Bazilika Gün Yüzüne Çıktı

İznik'te bulunan batık bazilika, suların çekilmesi ile beraber iyice gün yüzüne çıktığı görüldü.

21.09.2021-17:08 - (Son Güncelleme: 21.09.2021-17:22)

Bursa'nın İznik ilçesinde, göl kıyısının 50 metre açığında bulunan, Aziz Neophytos'un adına inşa edildiği tespit edilen batık bazilika, suların çekilmesi ile beraber iyice gün yüzüne çıktığı görüldü.

Su altı müzesi olma konusunda da çalışmaları devam eden bazilika, suların daha da çekilmesi ile beraber su üstü müzesi olacak gibi duruyor. Tarihi M.Ö. 4. yüzyıla dayanan, Bithynia, Selçuklu, Roma ve Osmanlı gibi birçok medeniyete de ev sahipliği yaptığı bilinen İznik'te, 2014 senesinde havadan çekilen fotoğraflar aracılığı ile İznik gölü içerisinde 2 bin senelik olduğu tespit edilen bazilika olduğu ortaya çıktı. 740 senesinde meydana gelmiş olan depremde göl sularına gömülen bazilika, 2014 senesinde ise en önemli keşifleri arasında yerini aldığı belirtildi. Batık bazilika, yaşanan kuraklığa bağlı olarak su yüzeyinin üzerine çıktı. Üzerinde kuşların yuva yaptığı görünen bazilikanın parçaları gün yüzüne çıkınca, çevrede bulunan meraklı vatandaşların ilgi odağı haline gelmeye başladı bile...

Sanayi ve tarım alanlarının sulanması için çekilen aşırı suyun göldeki çekilmelere neden olduğu da öne sürüldü. Çevre sakinleri su çekilmesinin nedenlerinin yetkililer tarafından titizlikle araştırılmasını istiyor.

ÇOK ESKİDEN BU KADAR ÇEKİLME OLMUYORDU

İznik gölünün kenarında 20 senedir kafe işletmeciliği yapan Bekir Uslu, '' Çok eskiden bu kadar çekilme olmuyordu. Fakat son yıllarda aşırı çekilme var, bu sene ise çekilme çok fazla. Son 10 gündür neredeyse çekilme daha da fazlalaştı. İznik gölünün bazı bölgelerinde suların 200 metre çekildiğini gözlemledik. İznik gölünden sanayi kuruluşlarının çok fazla su çektiği iddiaları var. Son yıllarda İznik gölü kenarında kivi üretimi arttı. Kivi suyu çok seviyor. Bu ürünü sulamak için de bol su çekiliyor. Yetkililerin İznik gölünün çekilmesiyle ilgili bir araştırma yapmasını istiyoruz'' diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal