İzmit Körfezi'nde denizi kirleten Malta gemisine verilecek ceza açıklandı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı denetim ekiplerinin yürütmüş olduğu çalışmalar Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde sürüyor. İzmit Körfezi'nde Malta bandıralı Jabrayil Doylatzadeh isimli ticari geminin denizde yağ ve yakıt kirliliğine sebebiyet verdiği görüntülenmişti.

18.05.2022-11:26 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-12:05)

2021 yılında 57 binin üzerinde çevre denetiminin yapılmasıyla Cumhuriyet tarihinin en yüksek denetim sayısına ulaşıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı denetim ekiplerinin yürütmüş olduğu çalışmalar Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde sürüyor. Marmara Bölgesi'ndeki denetimlere yardımcı olmak üzere Bakanlığın merkez teşkilatı ile İl Müdürlüklerinden ilaveten gönderilen çevre denetçileri ve deniz kirliliği konusunda yetki devri yapılan birimler tarafından son 35 günde 23 bin 713 çevre denetimi yaptılar.

Yağ ve yakıt kirliliği görüntülendi

Sürdürülen denetimler çerçevesinde dün Bakanlık tarafından yapılan “deniz kirliliği denetimi yetki devri”ne istinaden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından İzmit Körfezi'nde uçakla yapılan rutin kontroller sırasında Yalova Tersaneler bölgesi açıklarında Malta bandıralı Jabrayil Doylatzadeh isimli ticari geminin denizde yağ ve yakıt kirliliğine sebebiyet verdiği görüldü.

İzmit Körfezi

3 milyon 788 bin 628 lira idari para cezası

Deniz kirliliğine sebebiyet verdiği sırada, fotoğraf ve kamera görüntüleri ile kayıt altına alınarak Bakanlığa bildirildi. Deniz kirliliği tespitinde bulunduğu kanısına varıldıktan sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından gerekli koordinasyon sağlanarak deniz kirliliğine neden olduğu tespit edilen gemiye Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 2872 sayılı Çevre Kanunu'na muhalefetten 3 milyon 788 bin 628 lira idari para cezası uygulandı ve olayla ilgili adli tahkikat başlatıldığı bildirildi.

Faaliyetten men edildiği bildirildi

Başlatılan işlemle birlikte Marmara Bölgesi'nde gerçekleştirilen denetimlerde son 35 günde 109 işletme ve 5 gemiye kesilen idari para cezası 34 milyon lira olarak açıklandı. Söz konusu denetimlerde 37 işletme ise faaliyetten men edildiği bildirildi.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal