İzmir’in Meşhur Geleneksel Boyoz Tarifi

İzmir mutfağının meşhur geleneksel kahvaltılık hamur işi boyoz nasıl yapılır? Boyoz nasıl pişirilir? İzmir’in meşhur boyoz’u hangi malzemelerle hazırlanır?

22.08.2019-09:18 - (Son Güncelleme: 21.09.2021-14:30)

Lezzetli bir boyoz hazırlamak için nelere ihtiyacınız var? İzmir boyozu ne kadar sürede hazırlanır? İzmir boyozu farklı tariflerle nasıl hazırlanır? İşte hepsinin yanıtlarını burada bulacaksınız !

Boyoz İzmir mutfağında ünlenen ince yufkaların bir araya getirilmesi ile oluşan hamur işidir. Kahvaltı masalarında tercih edilen boyoz tarifinin püf noktalarını haberimizdeki yazıdan bulabilirsiniz. İzmir mutfağıyla meşhur olduğu bilinen bu tarifin pratik tüyoları nelerdir? İşte cevabı…

İzmir’in meşhur olan boyoz’u İspanyolca yazılışıyla bollos, ‘soküçük mun’ anlamına gelir. Birçok mutfakta çörek, börek kültürüne  ait sahiptir. İşte İzmir’in gelenekselleşen meşhur boyozu'nun  tarifi…

İZMİR BOYOZU İÇİN HANGİ MALZEMELER KULLANILIR?

-1 kilo un 

-2 tatlı kaşığı tuz 

-1 tatlı kaşığı şeker

-1 su bardağı sıvı yağ 

İZMİR BOYOZU TARİFİ İÇİN HARİKA TÜYOLAR

İzmir boyozu yapmanın püf noktası hamurun dinlenme süresine dikkat edilmesidir. Diğer püf nokta ise boyoz’un hamurunun çok ince açılarak hazırlanmasıdır. 

PRATİK İZMİR BOYOZU TARİFİ 

Öncelikle ilk adım olarak unu eleyip elenmiş una tuz ve şeker ilave ederek güzel bir şekilde karıştırmalısınız. Boyuz’un püf noktası olan hamuru ılık suyla sert bir şekilde yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru 15-20 dakika boyunca bekletin. Beklettiğiniz  hamuru bir poşetin içine aldıktan sonra 15 dakika bekletin. Bekleyen hamurunuzu silindir şekline getirin. Oluşturduğunuz silindirden 20 adet ufak toplar koparıp yuvarlak şekiller verin. Oluşan bu yuvarlak topları da 15 dakika bekletin. Sonraki adımda minik topları tatlı tabağına sığacak bir şekilde açıp üstünü sıvı yağla yağlayıp, 5 tane minik top üst üste gelecek şekilde 15 dakika bekletin. Hamuru açmaya başlayın. Buradaki püf nokta hamuru çok ince bir şekilde açmak. İnce bir şekilde açılan yufkayı iyice tekrar yağlayıp bohça şeklinde yapıp sarın. Hamurunuzu rulo halindeyken tekrar 15 dakika daha bekletin. Daha sonra 3-4 parmak parçalar kopararak ortalarını parmaklarınızla bastırın. Şimdi dizdiğiniz boyozları fırına verebilirsiniz. Fırına verdiğiniz boyozları kızarana kadar pişirin. Fırında pişen boyozların altını ve üstünü kontrol ederek güzel kızarmasına dikkat edin.

İLİŞKİLİ İÇERİKLER
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal