Boyoz nasıl yapılır? Evde orjinal boyoz tarifi

Boyoz İzmir mutfağında ünlenen ince yufkaların bir araya getirilmesi ile oluşan hamur işidir. İzmir boyozu için hangi malzemeler gereklidir, ne kadar sürede hazırlanır? Kahvaltı masalarında tercih edilen boyoz tarifini ve boyozun püf noktalarını sizin için derledik.

21.03.2022-09:18 - (Son Güncelleme: 21.03.2022-09:46)

İzmir’in meşhur olan boyoz’u İspanyolca yazılışıyla bollos, ‘soküçük mun’ anlamına gelir. Birçok mutfakta çörek, börek kültürüne ait sahiptir.

İşte İzmir’in gelenekselleşen meşhur boyozunun püf noktalarıyla tarifi…

İzmir boyozu nasıl yapılır?

İzmir boyozu için gerekli olan malzemeler:

1 kilo un 

- 2 tatlı kaşığı tuz 

- 1 tatlı kaşığı şeker

- 1 su bardağı sıvı yağ 

İzmir boyozu yapmanın püf noktası hamurun dinlenme süresine dikkat edilmesidir. Diğer püf nokta ise boyoz’un hamurunun çok ince açılarak hazırlanmasıdır. 

Öncelikle ilk adım olarak unu eleyip elenmiş una tuz ve şeker ilave ederek güzel bir şekilde karıştırmalısınız. Boyuzun püf noktası olan hamuru ılık su ile sert bir şekilde yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru 15 ila 20 dakika boyunca bekletin. Beklettiğiniz  hamuru bir poşetin içine aldıktan sonra 15 dakika bekletin. Bekleyen hamurunuzu silindir şekline getirin. Oluşturduğunuz silindirden 20 adet ufak toplar koparıp yuvarlak şekiller verin. Oluşan bu yuvarlak topları da 15 dakika bekletin. Sonraki adımda minik topları tatlı tabağına sığacak bir şekilde açıp üstünü sıvı yağla yağlayıp, 5 tane minik top üst üste gelecek şekilde 15 dakika kadar bekletin. Hamuru açmaya başlayın. Buradaki püf nokta ise hamuru çok ince bir şekilde açmak. İnce bir şekilde açılan yufkayı iyice tekrar yağlayarak bohça şeklinde yapıp sarın. Hamurunuzu rulo halindeyken tekrar 15 dakika daha bekletin daha sonrasında ise 3 ila 4 parmak parçalar kopararak ortalarını parmaklarınızla bastırın. Şimdi dizdiğiniz boyozları fırına verebilirsiniz. Fırına verdiğiniz boyozları kızarana kadar pişirin. Fırında pişen boyozların altını ve üstünü kontrol ederek güzel kızarmasına dikkat edin. Afiyet olsun!

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal