30.10.2020-15:44 (Son Güncelleme:30.10.2021-11:12)


1

Birçok fay hattının geçtiği İzmir, uzun yıllardır deprem gerçeğinden uzak yaşıyordu. Aslında Türkiye'nin en tehlikeli deprem bölgesi olan Ege Bölgesi, 30 Ekim'den sonra depreme daha hazırlıklı yaşayacak. Bölgede kaydedilen en büyük deprem, 7,7 büyüklüğünde Yunan adalarında gerçekleşen 1956 depremidir. Ege denizinde sürekli olan depremler ve tsunamilerin sonuncusu ve en sarsıcısı, 2020 yılında gerçekleşen İzmir depremidir.



2

Kandilli Rasathanesinin 6,9 olarak belirlediği deprem sonucu küçük çapta tsunami oluşmuştur. Tsunami sonucu İzmir'in Seferihisar ilçesinde bir kişi hayatını kaybetti. Deprem sonrası 3500'den başka deprem meydana geldi.



3

İZMİR DEPREMİNİN ETKİLERİ

İZMİR DEPREMİNİN ETKİLERİ

Deprem sonucu tsunami ve Ege kıyılarında yer alan yerleşim alanlarında can ve mal kayıpları meydana geldi. AFAD'ın açıklamaları doğrultusunda 1 kişi tsunami dolasıyla boğulma olmakla birlikte toplam 117 kişi hayatını kaybetti, binden fazla kişi yaralandı. Bayraklı ve Bornova gibi merkezi ilçelerde yüzlerce bina yıkıldı. Deprem sonucu birçok tarihi eser zarar gördü ve komşu ülke Yunanistan'da 2 kişi hayatını kaybetti.



4

Deprem sonucu en az 85 bin kişi hayatını kaybetti. Deprem sonrası tüm ülke deprem enkazından çıkarılacak insanları bekledi. Enkazdan çıkarılan kuşlar, köpekler, kediler ve insanlarla tüm ülke umut dolmuş oldu. Depremden 3 gün sonra enkazdan çıkarılan Ayda bebek tüm ülkeye umut aşılamıştı.



5

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 5 binanın yıkılmasında ihmalleri olduğu gerekçesiyle şüphelilere karşı soruşturma başlattı. Lakin depremden ders hala alınmış değil. İzmir aktif ve riskli deprem bölgesi ve 7'nin üzerinde deprem olma potansiyelini her zaman barındırıyor. Jeolojik açıdan da bataklıkların kurutulup üzerine inşa edilen İzmir'in her büyük depremde aynı sorunları yaşayacağından ve binlerce insanın yine hayatını kaybedeceğinden uzmanlar emin. Uzmanlar kesin çözümün halın alınmış olmamasından dolayı şikayetçi.



6

Uzmanlara göre İzmir hala en büyük depremini yaşamadı. Birçok fay hattının geçtiği İzmir'de sadece İzmir Körfezinin iç merkezleri etkilendi. Olası bir depremler Karşıyaka ilçesinin yıkıntılardan ibaret olması çok muhtemel gözüküyor. İzmir merkezinde büyük bir deprem hala bekleniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR