01.06.2020-12:02 (Son Güncelleme:19.04.2024-18:59)


1

Bursa'nın doğa harikası ormanlarında köylülerin topladığı değerli mantarlar Avrupa ülkelerine satılıyor. Köylülerin ormandaki mantar hasadı görüntülendi. Coronavirüs salgınına karşı zorlu mücadele gösteren İtalyanlar'ın makarna üretimi durunca bir süredir makarna ihtiyaçlarının oldukça büyük bir kısmını Türkiye'den karşılıyorlardı. İtalya, makarnayla beraber şimdi de Türkiye'den mantar satın almaya başladı.



2

Köylerinde yetişen 8 farklı tür kıymetli mantarı avcıya benzer takip ederek bulan köylüler, bu mantarları toplamak için dağlarda 30 kilometre yürümesi gerekiyor.



3

Sünlük köyü ormanlarında çıkan mantarlar köylüler aracılığıyla senenin dört ayı toplanarak satılıyor. Köylünün en büyük kazanç kaynağı ayı mantarı olurken, bu mantarlar İtalya'da pizzalarına lezzet katıyor.



4

Ayı mantarını köylüler 25 TL'den satarken, İtalya'da 30 euroya satılıyor. Köylünün bir başka gelir kaynağı da sarıkız mantarı. Bu mantar da yurt dışında pek çok ülkeye yollanıyor. Sarıkız mantarının satışını köylüler 20 liradan yapıyor.



5

Köy halkı avcı gibi takip ederek kıymetli mantarları toplayıp satarak geçiniyorlar. Köy halkı bazen mevsimlerde günde 50 kilogram mantar toplayabiliyor.



6

Mantarın geçim kaynaklarından birisi olduğunu dile getiren Sünlük köyünün muhtarı Ersin Uslu, "Biz yılın 4-5 ayı ormanlarımızda mantar topluyoruz. Özellikle ayı mantarı çok değerli bir mantar. İtalyanlar bu mantarı çok seviyor. Pizzalarında kullanıyorlar. Topladığımız bu mantar Avrupa'ya ihraç oluyor. Diğer mantar ise sarıkız. Bu mantarda çok değerli. Bu mantarın da çoğu Avrupa ülkelerine ihraç oluyor" şeklinde konuştu.



7

Senelerdir ormanlarda mantar toplayan Mustafa Memiş, "Bize mantar avcısı diyebilirler. Mantarı dağlarda yürüyerek topluyoruz. Ben 25 yıldır dağlarda mantar arayıp buluyorum. Günlük 200 lira kazanıyorum. Ben 4 ay dağlarda mantar toplayarak geçimimi sağlıyorum" ifadesini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR