İtalya'da Hareketlilik Başladı: Ülke Yeni Cumhurbaşkanını Seçmeye Hazırlanıyor

İtalya’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 24 Ocak’ta yapılacak olmasıyla birlikte Anadolu Ajansı, bu süreci ele alarak muhtemel aday olabilecek kişileri derledi.

21.01.2022-15:09 - (Son Güncelleme: 21.01.2022-15:18) İtalya'da Hareketlilik Başladı: Ülke Yeni Cumhurbaşkanını Seçmeye Hazırlanıyor

Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın 3 Şubat’ta görev süresi doluyor. İtalya, 13’üncü cumhurbaşkanını seçmeye hazırlanıyor. 

Oylamalarda delegeler, partilerin aday gösterdikleri isimleri ya da kendi görmek istedikleri ismi, boş oy pusulasına yazarak, gizli şekilde sandığa atıyor. Oylar, seçim sürecine ev sahipliği yapan Temsilciler Meclisi Başkanı ve Senato Başkanı’nın gözetiminde açık şekilde sayılıyor.

İtalya’da cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlanması için adaylığını koyan kişilerin meclisin 3’te 2’sinin desteğinin kazanması gerektiği ifade edildi. Adayların mecliste yeterli sayıda oy alamaması durumunda, üçüncü tur sonrası delege sayısının yarısından bir fazlası salt çoğunluk aranacağı belirtildi. 505 oy sayısına ulaşan aday, cumhurbaşkanı olarak 7 yıl boyunca görev yapabilecek. 


İtalya’da 1948 yılından itibaren yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana yalnızca 11. Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano iki kez göreve layık görüldü. 2006 yılında ilk görevine başlayan Giorgio Napolitano, 2013 yılında ekonomi krizindeki ülkenin siyasi bir krizle daha da derinleşmesini önlemek amacıyla yeniden adaylığını koymuştu. Napolitano, ikinci döneminde 7 yıllık görev süresini tamamlamadan istifa etmiş, onun yerine göreve de Mattarella getirilmişti.  

DRAGHİ, CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN ADI EN ÇOK GEÇEN İSİM

İtalya’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 24 Ocak’ta yapılacak olmasıyla birlikte Anadolu Ajansı, bu süreci ele alarak muhtemel aday olabilecek kişileri derledi. Buna göre, cumhurbaşkanlığı için adı en çok geçen isim, Başbakan Draghi olduğu gözlendi. 

Ülkenin yıl sonunda düzenlediği basın toplantısında kendisi için ‘Devletin hizmetinde bir dede’ tabirini kullanan Draghi’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmaya sıcak baktığı şeklinde değerlendirmeler aldı. Öte yandan Draghi’nin Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı olması, 24 Ocak’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhtemel adaylar arasında da yer alması, seçimin önemini bir kez daha vurguluyor. 

Ülkede Ocak 2021’de oluşan siyasi krizin ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın hükümeti kurmakla görevlendirdiği Draghi, 13 Şubat 2021’de sağ ve sol olmak üzere 6 büyük büyük partinin de desteğini alarak geniş koalisyon hükümeti kurduğu aktarıldı. 

Basında yapılan değerlendirmelerde Draghi, sağ ve sol olmak üzere 6 büyük büyük partinin de desteğini alarak geniş koalisyon hükümeti kurmasıyla iç dış politika ve iş piyasalarında pek çok çevrenin güvenini kazandığı belirtiliyor. Draghi'nin cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda, ülkenin yeni başbakanının kim olacağı merak konusu olurken sağ ve sol partinin oluşturduğu koalisyonun geleceği de tartışılıyor. 

PARTİLER BAŞKA İSİM ARAYIŞINDA

Kamuoyunun Dargi’ye gösterdiği ilgiye rağmen, mecliste koltuk sayısı fazla olan parti lideleri bu konuda fikir ayrılığına düşüyor. Liderler, hükümetin bozulmaması adına başbakanın görevde kalması gerektiğini ifade ediyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal