06.06.2020-10:21 (Son Güncelleme:24.04.2024-16:29)


1

Coronavirüs salgını boyunca vaka sayısının en fazla olduğu il olan İstanbul'un yüz ölçümüne göre en kalabalık ilçesinde sosyal mesafe kuralına uyan neredeyse yok. Pek çok vatandaş maskesiz geziyor. 65 yaş üstü vatandaşlar ile 18 yaş altı çocuklar da sokaklara çıkmaya devam ediyor. Restoranda iki kişilik masada dört kişi oturuluyor, AVM'nin önünde de kuyruk var... Ayrıntılar...



2

Coronavirüs ülkemizde görülmeye başladığı günden bu güne Türkiye'de vakaların yarısından çoğunun tespit edildiği İstanbul'da, yaşam çok çabuk normale geri döndü. Bütün Türkiye'de 1 Haziran tarihinde yeni normal yaşama geçişle beraber 16 milyon nüfuslu şehirde yaşayan İstanbullular corona öncesi günlerine geri dönmeye başladı.



3

Normal yaşama geçişte coronavirüs pandemisinin ikinci dalgasının önlenmesi için tedbir olarak sosyal mesafenin ehemmiyeti artsa da İstanbul'un bir takım ilçelerindeki nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 40 bin kişiyi aşıyor. Yüz ölçümü bakımından İstanbul'da kilometrekareye hemen hemen 2 bin 841 kişi düşerken, en kalabalık ilçeler Güngören, Gaziosmanpaşa, Bahçelievler, Bağcılar ile Bayrampaşa olarak sıralanıyor. Bu ilçeler içerisinde de en fazla dikkat çeken de 7 kilometrekarelik yüzölçümü ve 289 bin nüfusa sahip Güngören. İstanbul'un yüzölçümü bakımından en küçük ilçesi olan Güngören, kilometrekareye düşen insan sayısında da en çok nüfusu olan ilçe. Kilometrekare başına 41 bin 348 kişinin düştüğü Güngören'de yeni normale dönüş süreci yerinde gözlemlendi. İlçenin en yoğun yeri olan Menderes Kapalı Yol Caddesi, corona öncesi dönemde olduğu gibi iğne atılsa yere düşmeyecek halde. Sıcak havayla beraber etkisiyle kendini sokağa atan vatandaşlar sosyal mesafeden habersiz. Sokağa çıkma yasağı olan 65 yaş üstü ve 18 yaş altı çocuklar da caddede ve ilçede oldukça dikkat çekiyor.



4

Ara sokakları boş olan ilçenin bilhassa anayol, kaldırım ve Merter Tekstil Merkezi'ne yakın yerlerinde sosyal mesafeye uymayan nüfus yoğunluğu daha da artıyor. Snırlamaların kalkmasıyla açılan kafe ve restoranlarda da aynı durum yaşanıyor. Açık olan bir restoranda normalde 2 kişinin oturması gereken masada dört kişilik arkadaş grubu oturuyor. Restoran sahibi bu durumu, "Bir masaya tek kişi oturtarak durumu nasıl yürütelim. Müşteri yan yana oturmak istiyor. Nasıl engel olalım? Aynı aileyi de masada ayıracak değiliz" sözleriyle açıklıyor. Bir takım restoranlarda da sosyal mesafeye uyuluyor.



5

SALGIN BİTMİŞ GİBİ

SALGIN BİTMİŞ GİBİ

İlçede Akıncılar bölgesinde de bulunan bir kahvehane dikkat çekiyor. Kahvehanede 10-15 metrekarelik yerinde en az 20 kişi oturuyor. Sosyal mesafeye uyulmadığı ve maskeleri yalnızca çenelerinin altında öylesine takan kahvedeki vatandaşların Türkiye'de coronavirüs salgını yokmuşcasına rahatlıkla dip dibe oturmaları dikkat çekiyor. Böyle küçücük bir yerde oturmalarıyla alakalı konuşan kahvedekiler, "Ne yapalım yeni normale döndük. Kahvenin içi biraz dolu ama yapacak bir şey yok. Zaten ne okey, ne kağıt oyunu oynayabiliyoruz. Maskeyi çıkardık, çıkarmasak çayı nasıl içeceğiz" diye konuştu.



6

Gözlemde yasak olmasına karşın hemen her sokakta 18 yaş altı çocuk ile 65 yaş üstü vatandaşlarla karşılaşmak mümkün. Aynı zamanda ilçede olan alışveriş merkezi Kale Center'ın önünde de geçen haftalardaki gibi kalabalık durum hakim.



7

AVM'nin önünde duran vatandaşlar uzun kuyrukta bekliyor. Maskesi olmayanların alınmadığı AVM'de ilk olarak girişte ateşe bakılıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR