İstanbul'da Meydana Gelen Depremde Olumsuz Durum Yaşanmadı

İstanbullular bugün merkez üssü Kartal olan 3,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle paniğe kapıldı. Yaşanan deprem sonrası, olumsuz bir durum ve tespitle karşılaşılmadı.

19.06.2021-16:52 - (Son Güncelleme: 19.06.2021-16:52) İstanbul'da Meydana Gelen Depremde Olumsuz Durum Yaşanmadı

Bakan Kurum; '(İstanbul'daki deprem) Ekiplerimiz şu ana kadar olumsuz bir durum ve tespitle karşılaşmadı'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da meydana gelen 3,9 büyüklüğündeki depreme ilişkin, ekiplerin şu ana kadar olumsuz bir durum ve tespitle karşılaşmadıklarını bildirdi.

Kurum, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda; 'İstanbul'da meydana gelen deprem nedeniyle vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ekiplerimiz şu ana kadar olumsuz bir durum ve tespitle karşılaşmadılar. Rabb'im ülkemizi her türlü afetten korusun.' ifadelerini kullandı.

İşte olumsuz durumla karşılaşmamak için depreme yönelik yürütülen hizmetler ve alınabilecek önlemler;

AFAD DEPREM AFETİNE İLİŞKİN HİZMETLERİNİ NASIL YÜRÜTÜYOR?

-Depreme hazırlık, müdahale, deprem riski yönetimi faaliyetlerini yürütmek.

1) Depremde zarara uğraması muhtemel yerler ile zarara uğramış yerlerin imar, plan ve proje işlemlerini yapmak.

2) Depreme hazırlık, müdahale ve iyileştirme aşamalarında kullanılabilecek kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları ile yabancı kişi ve kuruluşlara ait her türlü kaynakların tespit ve etkin kullanımını sağlamak.

3) Depremler hakkında halkın bilgilendirilmesi, konularında uygulanacak politika önerilerini belirlemek, takip etmek, değerlendirmek ve depremle ilgili hizmetlerin yürütülmesinde

4) Başkanlığın diğer birimlerine danışmanlık yapmak.

5) Deprem gözlemi yapan üniversiteler, yerel yönetimler ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlar deprem gözlem verilerini eşzamanlı olarak AFAD’a aktarır. Meydana gelen depremin büyüklük ve şiddeti gibi temel veriler kamuoyuna resmî olarak sadece AFAD tarafından duyurulur.

AFET VE ACİL DURUM ÇANTASININ İÇİNDE NELER OLMALI?

Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir Afet ve Acil Durum Çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir.

Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir Afet ve Acil Durum Çantanızın hazır ve ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir.

Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Afet ve Acil Durum Çantası sadece evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olmalıdır.

Bunun için öğretmeninizle birlikte ihtiyacınız olabilecek şeyleri belirleyip, çantanızı sınıfınızda öğretmeninizin kolay ulaşabileceği bir yerde saklamalısınız. Engelli bireylerin özel ihtiyaçlarıyla alakalı çantanızın içine eklemeniz gerekenleri de unutmamalısınız. İçinde bulunan yiyecek ve içecekleri düzenli olarak kontrol edip, bozulmadan nasıl saklamanız gerektiğini büyüklerinizden öğrenmelisiniz.

Gıda

-Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).

Su

-Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.

Önemli belge fotokopileri

-Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
-Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
-Zorunlu Deprem Poliçesi
-Diplomalar
-Pasaport, banka cüzdanı vb.
-Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)

Giyecekler

-İç çamaşırı
-Çorap
-Yağmurluk
-İklime uygun giysiler

Hijyen malzemeler

-Sabun ve Dezenfektanlar
-Diş fırçası ve macunu
-Islak mendil
-Tuvalet kâğıdı
-Hijyenik ped

Diğer malzemeler

-İlk yardım çantası
-Uyku tulumu veya battaniye
-Çakı, düdük, küçük makas
-Kâğıt, kalem
-Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)

Deprem Öncesi, Anı Ve Sonrası Alabileceğiniz Önlemleri Biliyor Musunuz?

Depremler önlenemez, ancak depremlerin afetlere dönüşmesi önlenebilir. Afetler her zaman her yerde olabilir ve afetlere müdahale etmekle yükümlü kişiler, (ki bu kişilerde afetzede olabilirler) afet sonrası ihtiyaçlarımızı çok kısa bir sürede karşılayamayabilirler.

Zarar azaltma mantığı ile yaşam biçimimizi afetlere duyarlı şekilde gözden geçirmeli, çevremizi bu gözle algılamalı, güvenli yaşam bilinci / farkındalığı ve afet öncesi hazırlıklı olma eğilimi ile afetlere direncimizi artırmalıyız.

Kendimize ait 'afet sonrası ilk 72 saat için' bir aile afet planı yapmamız gerekir. Planımızda evimizin güvenli yerleri, afet çantamızın düzenlenmesi ve evi tahliye planımız yer almalıdır.

Bizler de size AFAD ve benzeri afet önlem ve yardım kuruluşlarının yönergelerini okumanızı ve uygulamanızı öneriyoruz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal