İstanbul'da Ekmeğe Zam Geliyor!

İTO, fırıncıların ekmeğe zam talebini kabul etti. Buna göre CHP başa geçtiğinden beri ekmek fiyatı 2 katına çıkmış oluyor.

13.10.2020-10:21 - (Son Güncelleme: 11.12.2021-13:46) İstanbul'da Ekmeğe Zam Geliyor!

Bazı ilçelerde 1 Eylül'den beri olan ekmek fiyat zammı resmi olarak İstanbul Ticaret Odası tarafından kabul edilip, 2 TL'den 2,5 TL'ye çıkan ekmek fiyatları, meclis toplantısı sonrası resmileşmişti. Ekmek fiyatları bugün itibariyle bazı fırınlarda 3 TL'ye satılmaya başlamıştı. Şimdiyse fiyatlar 3,5 TL'ye yükseldi. . Peki, neden ekmeğe 2 ay içerisinde yeniden zam yapıldı?

EKMEĞE ZAM GELDİ

İstanbul Fırıncılar Odası 230 gramlık ekmek, geçen hafta gramajı düşürülüp 3 TL'ye satılmaya başlanmıştı. Şimdiyse gramajı aynı kaldı, fiyatı 3,5 TL oldu. Böylece 1 ay içerisinde ekmeğe 1 TL zam geldi. Ekmek şu an İstanbul'un bazı ilçelerinde 3,5 TL olarak satılmaya başlandı. Satıcılar, ekmek maliyetlerinin bir yılda yüzde 350 artması sonucu zammın geldiğini bildiriyor.

İSTANBUL EKMEK VE SİMİDE ZAM YOLDA MI?

Türkiye Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası (TEÜS) Genel Başkanı Cihan Kolivar, dolar kurunun 13 TL'ye dayanması sonucu artan yüksek maliyetler nedeniyle fırınların zam yapmazsa bir hafta içerisinde kepenkleri kapatabileceğini söyledi. Yakın tarihte ekmek fiyatlarının ilçeden ilçeye değişerek 4-5 TL arasında satılacağını duyurdu. 50 kilogramlık un çuvalının fiyatı 200 TL'den 360 TL'ye çıktığını söyleyen Kolivar, fırınların un alamadığını, zam yapılmayacaksa satışların duracağını söyledi. İBB, geçen hafta ekmeğe zam yapmıştı. 


EKMEĞİN FİYATI YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK

Demir, “İTO Meclisi’nde onanan bu kararı, İstanbul Valiliği ya da Ticaret Bakanlığı’nın iptal etme yetkisi her zaman var. Son kararı siyasi otorite verir, iptal edebilirler ancak böyle bir durumla karşılaşmamız beklenmiyor. Çünkü yetkililer de mevcut koşullarda maliyetlerin bizi ne kadar zorladığının farkında” sözleriyle ekmeğe zammın iptalini beklemediğini bildirdi. İTO'ya bağlı fırıncılar, kabul edilen zammı Ağustos ayında meclise sunup talep etmişti. 

Hasan Demir, ekmeğin maliyetinin artmaya devam etmesinden ötürü ekmek fiyatlarının da yükseleceğini söyledi. Demir, “İTO Meclisi’nde onanan bu kararı, İstanbul Valiliği ya da Ticaret Bakanlığı’nın iptal etme yetkisi her zaman var. Son kararı siyasi otorite verir, iptal edebilirler ancak böyle bir durumla karşılaşmamız beklenmiyor. Çünkü yetkililer de mevcut koşullarda maliyetlerin bizi ne kadar zorladığının farkında.” sözlerini sarf etti. 

YILBAŞINDA YENİ ZAM YOLDA

Demir açıklamaları sonrası yılbaşında yeni zammın gelmesi kaçınılmaz duruyor. Tahminlere göre ekmek yılbaşında 3 TL olarak. Dolar kurunun yükselişi ve ekmek yapım maliyetlerinin yükselişi sonrası zam kaçınılmaz duruyor. 2019 Haziran ayında ekmek 1,5 TL idi. Şu an ekmek 2,5 TL'ye yükselmiş durumda. Yükselişin kaçınılmaz olduğu düşünülüyor. CHP İBB'nin başına geldiğinden beri fiyatlar 2 katına çıkmış durumda. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal