İspanya'dan Avrupaya Rest

700 göçmen küçüğün İspanya’nın Ceuta yerleşim bölgesine girmesiyle Fas ile İspanya arasında yaşanan gerilim giderek azalmakta.

05.06.2021-17:00 - (Son Güncelleme: 06.06.2021-09:39) İspanya'dan Avrupaya Rest

Akıbetlerinin belirsiz olduğu bu küçükler hakkında Rabat ve Madrid yetkilileri bundan sonra atılacak adımın ne olduğu konusunda kararsızlar. 

İki ülke arasında yaşanan göç krizinin nedeni ise; İspanya'nın Batı Sahra ihtilafı konusundaki tavrını ifade etmesiyle başlayan ve Polisario lideri Brahim Ghali'yi Madrid'de karşılamasının ardından yaklaşık 10.000 Faslının Ceuta'ya girmesinin sonucunda ortaya çıktı. Bu durumun yanında Ghali’nin işlediği iddia edilen suçlar nedeniyle soruşturma başlatılabileceği, bir İspanyol mahkemesi tarafından kabul edilmesiyle birlikte aradaki gerilim azalmaya başladı.

Avrupa Birliği üyeliğini Rabat’la olan siyasi çatışmaları çözmek için kullanmayı reddeden Madrid Hükümeti, Avrupa’dan gelen AB yardımını reddetti. Fas'ı iki ülke arasındaki sınır kurallarına uymaya ve göçmen akınını kontrol etmeye çağıran İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bunun yanı sıra Fas'ı sıfır tolerans politikası benimsemeye zorlamak için bir pazarlık kozu olarak kullanma çağrılarını da reddetti.

Tüm bu sorunların yanında son dönemde Ceuta'ya giren 8-10.000 göçmenin arasında bulunan Faslı küçüklerin sorunu endişe verici bir durum olmaya devam etmekte. Faslı küçüklerin yarsından fazlası ise krallığa geri iade edilmiş durumda. Ülkede bulunan göçmenler içinde 2 bin küçük çocuk var ve bunların çoğunun geri iade edilenler arasında olmasına rağmen, bu çocukların 700’ü hala Ceuta'da bulunan geçici barınaklarda tutuluyor. 100 kadar kişinin ise tutuklanıp sınır dışı edilmekten korktuğu için şehirde saklandığı düşünülüyor.

Günün çoğunu polislerden kaçmak için saklanarak geçiren Faslı göçmenleri, El Pais gazetesi ‘hayalet’ olarak nitelendirdi. İspanyol yetkililer, göçmenleri sınır dışı ederek Fas'ın kuzey kıyısında bulunan şehir yerleşim bölgesi üzerindeki baskıyı hafifletmeye çalışıyor.

Faslı küçüklerin birçoğunun kimliğinin olmadığını bilen İspanyol Hükümeti, bu çocukların önemli bir bölümünün krallığa geri dönmek istediğini ancak Fas makamlarıyla iletişimlerinin sınırlı olmasından dolayı ilk etapta göç etmek istemeyen ailelerin insan tacirleri tarafından kandırıldıklarını doğruladıktan sonra çocukların iadelerini talep ediyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal