İspanya'da Yanardağ Patlamasının Sonuçları Bir Aydır Devam Ediyor!

İspanya'nın güneybatısındaki Kanarya Adaları'nda bulunan La Palma adasında meydana gelen volkanik yanardağ patlaması ile ilgili güncel durum tüyler ürpertici.

20.09.2021-10:26 - (Son Güncelleme: 25.10.2021-15:13)

İspanya'nın güneybatısında bulunan La Palma Adası, 19 Eylül'den bu yana lav altında. Cumbre Vieja Yanardağı'nın patlaması sonucu hala normale dönemeyen ada'da lavlar genişliğini arttırıyor. İspanya'nın güneybatısındaki Kanarya Adaları grubundan La Palma Adası'nda 19 Eylül'den bu yana aktif olan Cumbre Vieja Yanardağı'nda lav akışı 5 ağızdan ve 10 farklı koldan devam ediyor. La Palma'daki volkandan çıkan ve şimdiye kadar 900 hektardan fazla alana yayılan lavlar, çoğunluğu ev olmak üzere 2 bin 146 binayı yakıp kül ederken, 127 binada da hasara yol açtı. Bölgede toplam 65 kilometrelik yol da lavlar altında kaldı. Yanardağdan çıkan küller ve gazların dün yapılan tespitlerde, 3 bin 200 metre yüksekliğe kadar çıktığı bilgisini paylaşan Kanarya Adaları Volkanoloji Enstitüsü yetkilileri, bölgede hava kirliliğinin arttığını belirtti. Ayrıca dün itibarıyla yanardağdan 36 bin 100 ton kükürtdioksit salımı olduğunun tespit edildiğini açıklayan yetkililer, yanardağın sönme aşamasına geçmesi için bu değerin günlük 50-100 ton arasında olması gerektiğini hatırlattı. Diğer yandan bölgede depremler devam ederken, sadece dün akşamdan sabaha kadar 84 depremin tespit edildiği kaydedildi. La Palma'da yanardağın aktif olmasından bu yana en büyük deprem, 23 Ekim'de Richter ölçeğiyle 4,9 büyüklüğünde olmuştu. Evlerinden tahliye edilen 8 binden fazla kişi Ada'da yaşamaya devam ediyor.

İSPANYA'NIN LA PALMA ADASI'NDA NE OLMUŞTU

19 Eylül'de İspanya'nın Atlas Okyanusu'nda bulunan Kanarya Adaları'ndaki La Palma adasında volkanik patlama yaşandı. Kanarya Adaları'ndaki La Palma Adası'nda bulunan Cumbre Vieja (Yaşlı Doruk) isimli yanardağ tekrardan faaliyete geçti. Yanardağın tekrardan faaliyete geçmesiyle birlikte bölgede 21 deprem meydana geldi. Bölgede bulunan yanardağın patlamasının ardından bölgede dumanlar yükselirken yanardağın lavları yerleşim noktalarına doğru ilerlemeye devam ediyor. Patlamanın 4. gününe girilirken çatlaklardan akan lavlar adanın daha yoğun nüfuslu kıyılarına yaklaştı. Bölgede 400 hektarlık tarım alanı ve 320 ev yandı. Daha öncesinde bölgeye dair bilim insanları patlama riski için uyarılarda bulunmuştu ve bilge halkının bir kısmı tahliye edilmişti. Deniz seviyesine doğru ilerlemeye devam eden lavlar bölgede 400 milyon avroluk maddi hasara yol açtı. Patlama sonucu akan lavlar ulaştığı yerleşim yerindeki bir evin havuzunu doldurdu. Yetkililer, adadaki dört seviyeli alarm sistemini ikinci en düşük seviye olan sarı alarmda bırakırken, yanardağın yakınında yaşayan 35 bin kişiye henüz genel tahliye emri vermedi. 


22 BİNDEN FAZLA DEPREM MEYDANA GELDİ

Yetkili isimler, yanardağın bulunduğu bölgede bu hafta 22 binden fazla depremin meydana geldiğini ifade etti. Kanarya Adaları Volkanik Riskleri Önleme İdaresi, ise depremler sonrasında yeni bir volkanik patlama ihtimalinin yüksek olduğu konusunda uyarılarda bulundu. Kanarya Adaları Volkanolojisi Enstitüsü Sözcüsü, depremlerin daha şiddetli hale geldiğini belirtirken magma sürekli yüzeye doğru çıktığını ifade etti.  

6 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

İspanyol basında yer alan haberlere göre yanardağ etrafındaki El Paso, Tazacorte, Los Llanos de Aridane, El Paraiso, Alcala gibi bazı yerleşim yerlerinde yaşayan 6 bini aşkın kişinin jandarma tarafından yürütülen çalışmalarla tahliye edildiği bildirildi.

YETKİLİLER HALKI UYARDI

La Palma'da meydana gelen patlamaya destek için helikopterlerle 200 civarında takviye ekip gönderildiği bildirilirken 30 araç ve 67 askerin de çalışmalara katıldığı ifade edildi. Yetkili isimler aktif durumda bulunan yanardağdaki patlamalar sonucu çevreye günde 6 bin ila 9 bin ton kükürt dioksit yayıldığını belirtti.

BAŞBAKAN SANCHEZ LA PALMA'YI ZİYARET ETTİ

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Birleşmiş Milletler 76. Genel Kuruluna katılmak için ABD'ye gidiş programını ileri saatlere erteleyerek La Palma'yı ziyaret etti.

SON PATLAMA 1971'DE OLDU

La Palma bilgesinde kaydedilen en eski volkanik patlamanın 1430 yılında gerçekleşirken, 1971'deki son volkanik patlamada ise lav akıntılarının yakınında fotoğraf çeken 1 kişi hayatını kaybetmiş, bölgede maddi hasar oluşmamıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal