İran Seçimlerinde Herkes Türk Oylarının Peşinde Ama Reisi'den Başka Samimi Olan Yok

18 Haziran 2021'de yapılması planlanan 13. cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılacak adaylar, İran'da katıldığı televizyon programında Türkçe-Azerice tartışması ile gündeme damga vurdu.

09.06.2021-11:51 - (Son Güncelleme: 09.06.2021-13:31) İran Seçimlerinde Herkes Türk Oylarının Peşinde Ama Reisi'den Başka Samimi Olan Yok

18 Haziran'da yapılacak olan 13. cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi İran devlet televizyonu, reformist ve muhafazakar adayları davet etti.

İran'lı televizyon programa konuk olan adaylar, Azerbaycanlılar ve Türklere dair değerlendirmeler yaptı.

YAŞASIN AZERBAYCAN

Muhafazakar adaylardan olan eski Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, ''Yaşasın Azerbaycan'' sloganı ile Türk seçmenin dikkatini çekmeye çalıştı.

Muhafazakar aday Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi de ilk oturumda gerçekleşen tartışmadaki konuşmalarına gelen tepkiler sebebiyle özellikle Türklerin yaşadığı ülkelerden kendisini arayanların ve gönlünü almaya çalışanların olduğunu ifade ederek, ''Türklerin yaşadığı eyaletlerde Azerice konuşan değerli vatandaşlarımız bana muhabbet gösterdiler. Gösterdikleri ilgi ve bulundukları lütuf nedeniyle kendilerine teşekkür ediyorum.''

BİZİM AZERİCE KONUŞAN VATANDAŞIMIZ YOK, TÜRKÇE KONUŞAN VATANDAŞLARIMIZ VAR

Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi'nin bu konuşmaları üzerine reformist aday eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve eski İsfahan Valisi Muhsin Mihralizade, şu ifadeleri kullandı: 

''Sayın Reisi'nin sözlerini düzeltmem gerekiyor. Kendisi Azerice konuşanlar dedi. Bizim Azerice konuşan vatandaşımız yok. Doğu Azerbaycan, Batı Azerbaycan, Erdebil, Hemedan, Zencan, Horasan-i Rezevi, İsfahan, Şiraz, Huzistan ve diğer yerlerde Türkçe konuşan vatandaşlarımız var. Sayın Reisi, Azeri kelimesini kullanırken daha fazla dikkat etmelidir.''       

5 DAKİKALIK PROPAGANDA FİLMİ SANSÜRLENDİ

Mehralizade, İran devlet televizyonunun 5 dakikalık propaganda filmini sansürlediğini ifade ederek, ''bu kötü bir ahlaktır'' diye tepkisini ağır şekilde dile getirdi.

AZERİ VE AZERBAYCANLI AYRIMI

Azeriler İran'da yaşamakta olan fars etnik grup olarak biliniyor. Azeri ifadesi, bazı İranlıların, Azerbaycanlıların kökünü Fars olduğuna inandırmaya çalışmasından kaynaklandığı da düşünülmektedir.    

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal