İnisiyatif Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘İnisiyatif’ de onlardan biri. Peki; inisiyatif mi insiyatif mi, TDK doğru yazılışı nedir, içinde 'inisiyatif' geçen cümleler nelerdir?

10.03.2020-13:02 - (Son Güncelleme: 19.01.2022-14:19) İnisiyatif Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "inisiyatif"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "inisiyatif" olarak ortaya çıkıyor.

Bazı örneklerde görülen “insiyatif” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, başka bir dilden geldiği için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “inisiyatif” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Fransızcadan gelen kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Öncecilik, üstünlük.”

“Karar verme yetkisi.”

“Gerekli kararları almayı bilen kişinin niteliği.”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Bu kurnaz dilenci böylece inisiyatifi göstermelik de olsa eline alıp sağa sola emirler vermeye başladı. (İhsan Oktay Anar)

- İnsan, yalnızca emeğinin ürünleri üzerinden değil, yaptığı şeylere olan ilgisi ya da tutkusu, özgür inisiyatif ve orijinallik gücü baglamında da soyguna uğrayabilir. (Emma Goldman)

- Okul insanları hayata değil, başarının inisiyatif kullanmayı gerektirmediği devlet memurluklarına hazırlıyor. (Gustave Le Bon)

- Travma; mağduru otonom, inisiyatif, yeterlilik, kimlik, yakınlık üzerindeki tüm eski mücadelelerini yeniden yaşamaya zorlar. (Judith Herman)

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal