07.08.2020-15:21 (Son Güncelleme:28.03.2024-23:59)


1

İnflamasyon nedenleri arasında gıdalar tek başına gösterilmesi çok doğru bir yaklaşım değildir fakat bazı gıdaların inflamasyonu arttırdıkları veya önledikleri bilinmektedir. Beslenme düzeninizde yapacağınız bazı değişiklikler ve enflamasyon azaltan diyetle bazı hastalıkların sizdeki etkisini arttıran kronik inflamasyon riskinin önüne geçebilir ve mevcut inflamasyonun azalması için vücudunuzu destekleyebilirsiniz.



2

Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri, raf ömürlerinin uzun olması veya daha lezzetli olmaları için tütsüleme, tuzlanma veya konserve edilme gibi çeşitli işlemlerden geçirilmesi et ürünleri olarak sunulmaktadır. Yakın zamanda Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen sınıfına alınan işlenmiş etlerin tüketiminin, vücuttaki iltihap belirtileri ile yakın ilişki gösterildiğini belirtmeliyiz.



3

Patates kızartması, hamur kızartması, lokma ve kızarmış hamurdan yapılan diğer tatlılar, fast-food menülerinde yer alan peynir ve soğan kızartması gibi her türlü kızartılmış yiyecek inflamasyonu oluşumuna neden oluyor. Yapılan araştırmalar sonucunda, kızartmaların içerdiği trans yağ asitleri, vücuttaki yüksek inflamasyon ile ilişkili gösterilmektedir.



4

Mısır şurubu içeren gıdalar konusunda birçok kişinin eskiye oranla çok daha bilinçli tüketim yaptığı ve yüksek früktoz içeren mısır şurubu katkılı besinlerden kaçındığı görülüyor. Yüksek miktarda früktoz alımının sadece kilo ve obezite, dolaylı olarak diyabet, tansiyon ve kalp hastalıklarıyla ilişkili olmanın yanı sıra inflamasyon nedeni olarak da gösterildiği kesin olarak bilinmektedir.



5

Yapılan bazı bilimsel araştırmalar, yapay tatlandırıcıların vücutta enflamasyona sebep olabileceğini öne sürmektedir. İnsanlar üzerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, yapay tatlandırıcıların bağırsak mikrobiyomunu bozabileceği yönündeki bilgiler hem bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen hem de 'İnflamasyon şikayetim var' diyenler için önemli bir bilgi olarak dikkat çekmektedir.



6

Makarna, beyaz ekmek, kurabiye ve kraker gibi rafine karbonhidratlar, eklem iltihabına sebep olan yiyecekler arasında yer alır. Bunun öncelikli nedeni, bu yiyeceklerin lif gibi yararlı besinlerden arındırılarak kapsamlı bir işleme tabi tutularak üretilmesinden kaynaklanır. Beyaz un ile yapılan ekmek, kek, bisküvi, kraker gibi karbonhidrat türü gıdalar ayrıca glisemik indeksleri yüksek olduğu için kan şekerinin hızlı şekilde artmasına vesile olur. Bu da inflamasyon sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. Tam tahıllı ürünler tüketmek inflamasyon riskini azaltmak için iyi bir fikirdir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR