Ilk cep telefonunu kim icat etti? Türkiye'ye ilk cep telefonu ne zaman geldi?

Teknoloji dünyasının en önemli araçlarından olan telefonun tarihçesi bir çok insanın merak ettiği konular arasında yer alıyor. Peki Ilk cep telefonunu kim icat etti? Türkiye'ye ilk cep telefonu ne zaman geldi? Konu hakkındaki tüm soruların yanıtları haberimizde...

20.05.2022-17:50 - (Son Güncelleme: 20.05.2022-17:50) Ilk cep telefonunu kim icat etti? Türkiye'ye ilk cep telefonu ne zaman geldi?

Teknoloji dünyasının en devrimsel araçlarından birisi olan telefonlar sayesinde insanlar artık iletişim kurmak için günlerce beklemek zorunda kalmıyor. Saniyeler içinde iletişim kurulmasını sağlayan telefonların tarihçesi ise son zamanlarda bir çok insanın gündeminin en üst basamağında yer alıyor. İlk telefonun kim tarafından icat edildiğini ve Türkiye’ye ilk telefonun ne zaman geldiğini öğrenmek isteyenler arama motorlarını ‘’ Ilk cep telefonunu kim icat etti? Türkiye'ye ilk cep telefonu ne zaman geldi?’’ sorularıyla meşgul ediyor.

İlk cep telefonunu kim icat etti?

İlk telefon 1876 yılında Alexander Graham Bell tarafından bulunurken, ilk cep telefonu ise 1973 yılında Martin Cooper tarafından icat edildi. Motorola şirketinde mühendis olarak çalışırken 1973 yılında ilk cep telefonunu geliştiren Martin Cooper, "İlk cep telefonları bir kilodan ağırdı, bataryası 20 dakikadan fazla dayanmıyordu, ancak bu telefonların uzun süre elde tutulmaması açısından iyiydi" ifadelerini kullanmıştır.

İlk cep telefonu

Türkiye'ye ilk cep telefonu ne zaman geldi?

Türkiye, 1991 yılında araç telefonları sayesinde 1G teknolojisiyle tanıştı. Ardından internet 1993'te hayatımıza girdi. Cep telefonuyla görüşme, SMS ve veri aktarımı gibi imkanlar sunan 2G teknolojisi ise 1994'te kullanılmaya başlandı.

Türkiye'de ilk cep telefonu görüşmesi 23 Şubat 1994 günü gerçekleştirildi. İlk GSM operatörü ise aynı yıl 900 Mhz frekansında hizmete başlayan Turkcell oldu. Turkcell'i iki ay sonra hizmete başlayan Telsim takip etti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal