İkinci El Otomobil Piyasasında Son Durum

İkinci el araç piyasasında hareketlilik bekleniyordu lakin bir türlü gerçekleşmedi. Bu konu hakkında yapılan açıklamalarsa fiyatların düşeceği yönündeydi. Peki, araç piyasasında fiyatlar ne durumda? ÖTV değişikliği ikinci eli etkileyecek mi?

16.08.2021-16:30 - (Son Güncelleme: 04.02.2022-15:36)

İkinci el araç fiyatları son dönemlerde en üst seviyeye çıkmasından sonra dolar kurundaki ciddi düşüş sonrası tüketiciler indirim bekliyor. Gelen haberlere göre fiyatlarda düşüş yaşanacak.

İKİNCİ ELDE YÜZDE ELLİYE VARAN DÜŞÜŞ YAŞANACAK

Durma noktasına gelen ikinci el piyasası, yeni gelen haberlerle bir anda canlandı. Gelen haberlere göre yüzde 50'ye varan bir indirim ikinci el piyasasını bekliyor. Uzmanlar fiyatların birkaç ay içerisinde düşeceğini söylüyor. Faizlerin yüzde 2 olması ve dolar kurunun yükselmesi, ikinci el piyasasındaki talebi azalttı. Buna göre ilkbahar mevsiminde ciddi bir düşüşün olması bekleniyor. İşte geçtiğimiz aylarda yaşanan ikinci el piyasa olayları...

FABRİKADAN İKİNCİ EL OTOMOBİL DEVRİ BAŞLADI

Döviz kuru ve çip krizi sonrası yeni bir satış modeli geliyor. Renault öncülüğünde başlatılan bu model, ikinci el otomobillerin fabrikalarda yenilenerek yeniden satışa çıkmasını ön görüyor. Araç sahibi aracını fabrikaya gidip yenilettikten sonra tekrar kullanabilir ya da yeni bir araçla değiştirebilir. Böylece tüketiciler geri dönüşüm ve az tüketime yönlendiriliyor.   

İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞLARINDA EMSAL KARAR

İkinci el araç satışlarında sahte vekaletname dolandırıcılığına Yargıtay'dan emsal bir karar geldi. Kiraladığı otomobili geri iade etmeyen M.Ö., kiralık aracı sahte vekaletname ile düzenleyerek Ö.I.'ye sattı. Kiralama şirketi aracın peşine düştüğünde gerçek ortaya çıktı. Yargıya Hukuk Genel Kurulu, sahte vekaletname ile yapılan araç satışında üçüncü kişiye aracın mülkiyetinin geçemeyeceğine karar verdi. Böylece mahkeme, mağdur müşterinin parasının iade edilmesi gerektiğini söyledi.

ÖTV İNDİRİMİ SONRASI İKİNCİ EL PİYASASINDA DURGUNLUK 

Yapılan ÖTV değişimi sonrası sıfır otomobillerde 30 bin TL'ye yakın araçlarda indirime gidildi. Sektördeki önemli oyuncular, bu kararın ocak ayında yapılması, piyasanın önünü daha rahat görmesi anlamına geldiğini belirtti. Sıfır araçlarda hareketlilik olsa da ikinci el piyasasında büyük bir durgunluk baş gösterdi. ÖTV sonrası ikinci el fiyatları düşse dahi piyasada ciddi oyuncu olarak yer alan stokçular ve galericiler, ikinci el piyasasındaki doğal hareketliliği engelliyor.

DOLAR KURUNUN DÜŞMESİ STOKÇULARI VURDU

Döviz kurunun yükselmeye devam edeceğini düşen araba stokçuları, dolar kurunun düşmesi sonucu büyük zarara düştü. Hükümetin de stokçulara el atması sonucu etkilenmeye başlayan stokçular, doların düşüşü nedeniyle daha derin bir sıkıntıya uğradı. Dövizin yükselmesiyle spekülasyona açık olan araba sektöründe stokçuların da araçlarını erkenden piyasaya salması bekleniyor. Bu sayede otomobillerin çoğalması sonucu fiyatların azalması bekleniyor.  


HÜKÜMET STOKÇULUĞA EL ATIYOR

Stokçuluk yapan birey ve kuruluşlara karşı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı işlem başlattı. Başsavcılık, araç fiyatlarında meydana gelen artışın sebeplerinden biri olarak stokçuları gördü. ÖTV indirimi dönemindeki satışları inceleyen savcılık, kimlik bilgileri dahilinde stokçuluk yapanları bulmayı hedefliyor. Soruşturmalar sahtecilik, dolandırıcılık, fiyatları etkileme etiketleri üzerinden ilerleyecek. Cumhuriyet başsavcılığı, satın aldığı aracın orijinal kilometresini düşürüp sattığı ileri sürülen kişi için 5 yıla kadar hapis iddianamesi hazırladı. 

İKİNCİ EL OTOMOBİLE DENETİM GELİYOR 

Otomobil piyasasında stokçular, kıyasçılar sonrası al-satçı tayfa da türedi. Al-satçılar, lansman döneminde özel fiyatla bayiden aldıkları otomobilleri ikinci el piyasasında daha yükseğe satıyor. Aradaki fark da 30 ile 50 bin TL arasında oluyor. Daha önce kara liste uygulaması başlamasına rağmen fayda etmemişti. Bazı otomobil firmaları, otomobili hemen satmayacağına yönelik yeminli sözleşme yapmaya başladı. Amaç olarak satın alınan otomobilin daha pahalıya satılmasını önlemek. Ticaret yapan değil bireysel müşteriyi galeriye çekmek asıl amaç olarak belirlendi. 


ÇİP KRİZİ İKİNCİ EL PİYASASINI KÖTÜ ETKİLEMEYE DEVAM EDİYOR

Toyota'nın Türkiye CEO'su ikinci el otomobil piyasası ve çip krizi hakkında konuştu. Ali Haydar Bozkurt'un açıklamalarına göre çip krizi en iyi 2022'nin rotasında, en kötü 2022 sonunda biteceğini ön görüyor. Ağustos ayında ÖTV'nin güncellenmesi sonucu araçların 50-60 bin TL arası indirime girmesi sonucu stoklardan araba satıldığı, bu satışlar sonrası çip krizi sebebiyle araba üretilmemesinden dolayı stokların tükendiği belirtildi. Bozkurt, bu dönemde araç bulanın alması gerektiğini çünkü ileride araç bulma ihtimalinin daha da zorlanacağını bildirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal