İbn-i Sina kimdir? Hekimlerin piri İbn-i Sina'nın sağlık öğütleri

Modern tıbbın kurallarını belirleyen bir İslam alimi olan İbn-i Sina tarihte ''Hekimlerin piri ve hükümdarı'' olarak yer almaktadır. Yaşamı boyunca 276 esere imza atan ve birçok eseri, yüzyıllar sonra dahi birincil kaynak olarak okutulan İslam alimi, Doğu'da "İbn Sina", Batı'da "Avicenna" olarak ününü duyurmuştur. İslam alimi, hekimlerin piri ve hükümdarı İbn-i Sina’nın sağlık ile ilgili 1000 yıllık öğütlerini sizin için derledik.

09.03.2022-16:00 - (Son Güncelleme: 09.03.2022-16:20)

İbn-i Sina'nın bin yıl önce kaleme aldığı El Kanun El-Sağir fi’t Tıbb (Küçük Tıp Kanunu) isimli eserinde sağlık ile ilgili önemli tavsiyeleri halen geçerliliğini korumaktadır. Hekimlerin piri ve hükümdarı İbn-i Sina’nın 1000 yıllık öğütlerini derledik.

İbn-i Sina kimdir?

İbn-i Sina 980 yılında Efşane köyünde dünyaya gelmiştir. İbn-i Sina yalnızca tıp alanında değil; felsefe, matematik, kimya fizik, jeoloji, müzik, astronomi gibi alanlarda da kendini kanıtlamış ve gelecek nesillere ilham verecek eserleri ortaya koymuştur. İbn-i Sina’nın kaleme aldığı “Tıbbın Kanunu ve İyileşme” isimli eseri 17. Asrın ortalarına kadar Avrupa üniversitelerinde tıp bilimin temel eseri olarak okutulmuştur.

İbn-i Sina, tıp eğitimini Kuşyar adında bir doktordan almıştır.  16 yaşında başladığı bu eğitimi iki sene kadar kısa bir sürede bitiren hekimlerin piri, kalp ve damar sistemlerinin temelini küçük ve büyük kan dolaşımını birbirinden ayırarak oluşturmuştur.

19 yaşında doktor unvanı kazanan İbn-i Sina, ücret almadan hastaları tedavi etmeye başladı. 21 yaşına geldiğinde medrese branşlarının hepsinde uzmanlaştı. Gazneli Mahmut’un, kendi himayesi altına girme isteğini kabul etmeyen İbn-i Sina batıya göç etti. 

Hekimlerin piri İbn-i Sina'nın sağlık öğütleri

- ''Tansiyon yüksekliğine karşı kabak suyu içiniz. Kalbinizi güçlendirmek için elma yiyiniz. Felce yakalanmış kişilerin çam fıstığı yemesi gerekir. Göğüs hastalığından şikâyetiniz varsa badem yiyiniz. Üzerine bal şerbeti içiniz.''

İbn-i Sina kimdir?

- ''Kalp çarpıntısına karşı kişniş yiyebilirsiniz. Omurgalarınızda ağrı varsa piliç suyu içiniz.''

- ''Besili et yemekten çekinin, çünkü safra yapar. Sonbaharda karpuz ve üzüm ye. Bunları yemekte bir beis yoktur.''

İbn-i Sina'nın öğütleri

- ''Sonbaharda tuzlu ve kuru gıdaları tamamı ile bırak. Ağzına koyma. Bunlar insanda her cins illetlerin meydana gelmesine sebep olur; peynir olsun, balık olsun, tuzda yatmış her nesne kötüdür.''

- ''Yazın kendisinde hem ekşilik ve hem buruculuk bulunan koruk gibi gıdaları ye. Yine nar tanesi ve koruk suyu ve demirhindi gibi gıdaları ye, iç.''

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal