Hümanizm Nedir, Hümanist Ne Demek?

İnsanlık kavramının ilk ortaya çıkışından itibaren üzerinde durulup araştırılan ve düşünülen kavramlar bulunur. Bu kavramlardan birisi de hümanisttir. Peki, Hümanizm özellikleri nelerdir?

23.05.2021-14:21 - (Son Güncelleme: 11.01.2022-16:11)

Hümanizm veya diğer bir anlamı ile 'insancılık' olarak tabir edilebilir. Özellikle batıl anlayışı ve doğaüstü olan her durumu yadsıyan bir dünya görüşü var olduğunu dile getirmek mümkün. İnsanı üstün kılan ve hayatın temeli anlamı içerisinde insanı öne çıkaran bir yapı veya olgu olarak görülebilir. Hümanizm 14. yüzyıl döneminde İtalya'da doğmuş ve kısa bir süre içerisinde de dünyanın pek çok farklı yerinde insanları kendi düşünce yapısına çekip toplamıştır.

HÜMANİZM NEDİR?

Genel anlamı ile hümanizm insan aklını, adalet ve etik kavramları temel almış bir anlayış biçimi olarak öne çıkmaktadır. Diğer bir deyişle bu ifade, insanı evrende tek ve en yüksek gören bir değer olarak da tabir edilebiliyor. İnsanı geliştirmek ve yüceltmeyi hedeflemek hümanizmin temel taşlarını oluşturur. Bu neticede hümanizmin en önemli konusu sanat ve edebiyat olarak kabul edilmektedir.

İnsan özünde mükemmel bir varlık olarak kabul edilir ve bu potansiyeli en etkin şekilde kendisinde taşır. Bununla birlikte edebiyatın amacı da insanı bu olguya taşıyacak en önemli unsurlardan biri olarak kabul edilir. Ayrıca hümanizm insan sevgisini ve bu bağlamda da evrenselliği kendisine temel alır.

HÜMANİST NE DEMEK?

Hümanizm olgusunu bütünü ile birlikte kendi bünyesinde taşıyan ve bunu idrak etmiş, ardından da kendi hayatı içerisine yaymış olan kişilere de hümanist denilmektedir. Hümanist olan kişiler yaşadıkları çağa, topluma ve yerel ulusal tüm değerlere uzak bir anlayışa sahiptirler. Onlar için işin temelinde insan sevgisi başta olmak üzere sanat ve insan yapısının mükemmel bir varlık olması bulunur. Bir akım olarak İtalya'da 14. yüzyıl içerisinde oluşan hümanizm, zaman içerisinde hümanizmi benimseyen pek çok kişinin ortaya çıkmasına önayak olmayı başarmıştır.

Hümanizm

HÜMANİST NEDİR?

İnsan sevgisini içerisinde benimseyen, evrenselliğe değer veren ve insanı üstün bir varlık olarak gören kişiler hümanist olarak kabul edilir. Hümanistler için yaşam ile beraber edebiyatın konusu her daim insan olarak işlenir. Hatta insanoğlu evrenin en büyük ve en üstün varlığı olarak benimsenip bu şekilde geçer. Tabii anlamı itibari ile uzman görüşlerine bağlı olacak şekilde hümanizm değişik tabirleri üzerinden de değerlendirme işlemine tutulabilir. Fakat bununla birlikte temelinde üstün insan varlığı ve insan sevgisi yatar.

HÜMANİZM ÖZELLİKLERİ 

Hümanizm akımının belli başlı özellikleri bulunmaktadır. Hümanizm özelliklerini kısa bir şekilde sıralamak gerekirse şu şekilde olacaktır:

- Sanatın ve edebiyatın temeli bu akıma göre insandır

- Toplumdan uzak, evrenselliğe yakındır

- Sanat doğanın bir yansıması, bir taklididir

- Kaderin olaylar üzerindeki etkisini bu akım reddeder

- Edebiyatın amacı insanı yüceltmektir

- Akıl, dinden uzak olarak ele alınır

- Eski Yunan ve Latin edebiyatını ve felsefesini örnek alır

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal