Kara Mürverin Faydaları Nelerdir?

Dünyayı etkisi altına alan Coronavirüse karşı tedbirler alınmaya devam ediyor. Uzmanlar, alınabilecek en önemli tedbirin bağışıklık sistemini güçlendirmek olduğunu belirtiyor. Antioksidan açısından zengin olan kara mürver ise virüslere karşı adeta kalkan görevi görüyor. Peki, kara mürverin faydaları nelerdir?

30.05.2020-13:53 - (Son Güncelleme: 30.05.2020-15:56) Kara Mürverin Faydaları Nelerdir?

Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy'un yaptığı açıklamada Covid-19 virüsüne karşı antioksidan açısında zengin olan besinlerin tüketilmesinin çok önemli olduğunu belirtti.

İŞTE KARA MÜRVERİN FAYDALARI

İngilizce adı "elderberry" olan mürver bitkisi, berry grubunda yer alan bir meyvedir. Türkiye'nin hemen her bölgesinde yetiştirilen mürver bitkisinin, halk arasında her kısmından yararlanılmaktadır. Çiçekleri, yaprakları ve kökleri ağrı kesici etkiye sahipken, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmede, romatizma, bel ağrısı, cilt ödemleri gibi rahatsızlıklarda kullanılmaktadır. Bitkinin meyvelerinde bulunan flavonoitler grip virüsünün iyileştirilmesini sağlamaktadır.

C vitamini açısından oldukça zengin olan mürver bitkisinin 100 gramı 73 kalori içerirken, 35 gram da C vitamini içermektedir. Aynı zamanda sntioksidan bir madde olan flavonoitlerden zengin bir bitkidir. Koyu mor rengi yüksek antioksidan özelliğinden kaynaklanmaktadır.

Diyet lifi açısından da zengindir. 100 gram'ında 7 gram lif içeriği bulunmaktadır. Bu sayede bağışıklığı ve sindirim sisteminin desteklenmesini sağlar.

Yapılan bir çalışmada 64 kişiye 125 gram'lık kara mürver ekstratı verilmiş ve 2 gün içerisinde grip, nezle, baş ağrısı, kas ağrısı gibi semptomlarında düzelme görülmüştür.

Yapılan başka bir çalışmada ise sık seyahat eden 312 kişi; 1 ay boyunca 300 gram kara mürver ekstratını günde 3 kere almış. Bunun sonucunda da grip, nezle gibi hastalıklara yakalanma sıklığında azalma görülmüş ve hastalığa yakalanan kişilerde baş ağrısı, burun akıntısı gibi semptomların daha hafif görüldüğü gözlenmiştir.

Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda ise beyaz kan hücrelerini artırarak bağışıklığın güçlendiği tespit edilmiştir.

Aynı zamanda yapılan başka bir çalışmada da kara mürverin depresyonu engellediği, iyi ruh halini artırdığı görülmüştür. Kara mürverin ekstratının kolesterolü düşürücü özelliği de bulunmaktadır. Kandaki ürik asit seviyesini düşürerek kan basıncını dengelemesini sağlar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal