Bu Besinler Hormonların Bozulmasına Neden Oluyor!

Tükettiğimiz bazı besinler hormonların bozulmasına neden olabiliyor. Bu durum ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, tükettiğimiz besinlere dikkat ederek sağlımızı koruyabiliriz. Peki, hormonlarımızı bozan besinler hangileridir?

21.01.2020-12:05 - (Son Güncelleme: 30.10.2021-13:41)

Vücut sağlığı bir bütünden oluşmaktadır. Bu nedenle her organın sağlığımız üzerinde etkisi vardır. Örneğin troid bezlerinin düzgün çalışmaması durumunda, vücutta bazı sağlık soruları görülmeye başlanır. Bunun nedeni ise tükettiğimiz bazı besinlerin hormonlar üzerindeki etkisidir. Bizde sizler için hormonları bozan besinleri haberimizde bir araya getirdik… 

HORMONLARIN BOZULMASINA NEDEN OLAN BESİNLER 

-Stres, tütün kullanımı ve alkol tüketimi vücuttaki endokrin sistem de dahil olmak üzere tüm sistemlerinizi etkiler.

-Sürekli bir gerginlik durumunda, tiroid düzgün çalışmayı bırakır ve çok fazla veya çok az hormon üretir. 

-Tütün ürünleri de zamanla tiroidin daha fazla hormon üretmesine neden olur. 

-Alkol, pankreas salgılarını artırabilir veya azaltabilir. Her iki durum da vücudu olumsuz etkiler. Kadınlar regl problemleri yaşarken erkekler de düşük libidodan acı çekmeye başlar. Tiroid sorunları vejetatif sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. 

-Soya bazlı ürünler tüketmek ise yararlı olabilir. Fakat anti-tiroid etkisine sahip olmasından dolayı çok fazla soya ürünü tüketilmesi önerilmez. 


-Çünkü bu durum tiroidin çalışmasını yavaşlatır. Kolesterol, lipit dengesini ve tiroidin çalışmasını etkiler. 

-Bu gerçeğe rağmen, hayvansal yağ içeren gıdaları yemeyi bırakmamanız tavsiye edilir. Örneğin, tereyağı selenyum ve D vitamini kaynağıdır. Tüketilen tereyağı miktarını kontrol etmek mümkündür. Yüksek glisemik indeks, bozulma sürecinin çok hızlı olduğu anlamına gelir. Tiroidinizi sağlıklı tutmak için ne yediğinize oldukça önemlidir. 

-Yüksek glisemik ürünler tatlılar, hamur işleri, makarnalar ve beyaz pirinçtir. Bu yiyecekler çok miktarda karbonhidrat içerir ve iyot emilim sürecini etkiler. İyot eksikliği de tiroid sorunlarına yol açar. Gün içerisinde çok sık kahve içmek de yararlı değildir.

- Kahve ve çay, vücutta kortizol miktarını arttıran kafein içerir. Bu stres hormonu, tiroidi etkiler ve metabolizmayı kötü etkiler.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal