14.05.2018-17:13 (Son Güncelleme:29.03.2024-12:19)


1

Hazır gıdalar hangileri? “Hazır gıda” tanımı, paketli olarak satılan ve içindeki gıdanın uzun süre dayanmasını sağlayacak katkı maddeleri, gıda boyaları ve kimyasallar içeren yiyecekleri anlatmak için kullanılıyor. Evde yapılmayan, organik olmayan ve marketlerden alınan hemen tüm paketli ürünler hazır gıdalar sınıfına giriyor.



2

Paketlilerin yanı sıra fast food tarzı yiyecekler de dondurulmuş olarak saklandıklarından hazır gıda kapsamında değerlendiriliyor. Hazır gıdaların raf ömrünü uzatmak için içlerine sağlığı tehdit edebilecek özel katkı maddeleri katıldığından, sağlığımıza olan zararları bu noktada başlıyor.



3

Hazır gıdaların sağlığımıza zararları; Hazır gıdalar, en fazla kanser riski taşıdığı için eleştirilmektedir. İçlerindeki bazı katkı maddelerinin, gıda boyalarının ve dayanıklılığı artıcı kimyasalların kanserojen özellikte olduğu, özellikle çocuklar üzerinde daha da fazla olumsuz etkileri olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.



4

Uzun süre ve çok miktarda tüketildiklerinde uzun dönemde kanser riski de artmaktadır. Bu noktada özellikle çocukların hazır gıdalardan mümkün olduğunda korunması büyük önem taşımaktadır. Katkı maddleri ve kimyasallar içeren hazır gıda tüketiminin yetişkinlerde kanser hastalığına yakalanma riskini %30 artırdığı belirlenmiş iken, bu oranın çocuklar için %60’a varabildiği açıklanmıştır. Hazır gıdalar, kanserin yanı sıra şeker, tansiyon, kalp ve damar hastalıklarını artırmakta, çocuklarda gelişimi ve boy uzmasını engelleyici etki yapmaktadır.



5

Çocuk gelişiminde olumsuz etkileri bulunan boyalı ve işlenmiş şekerli gıda maddelerinin erken ergenliğin ve şeker hastalığının artış göstermesine neden olduğu bilinmektedir.



6

Hazır gıdaları daha az tüketmek için neler yapabiliriz? Günlük hızlı akan hayatımızda hazır gıdalardan tamamen uzak durmak imkansız olsa da tüketimi azaltmak için yapılabilecek şeyler de mevcut: – Domates salçası, biber salçası, turşu, ketçap, tarhana gibi bütün bir yıl tüketilebilecek gıdaların evde yapılması gerektiği konusundaki tavsiyeler giderek çoğalmakta. Bunun nedeni ise hazır olarak alınan ürünlerin dayanıklılık süresi ne kadar fazla ise, içerdiği zararlı katkı maddelerinin de o kadar fazla olması.



7

Tüm yıl tüketilecek dayanıklı gıdaların evde hazırlanması zor görünse de, bunun yapılması özellikle çocuk sağlığı açısından önemli. – Yoğurt, evde hazırlanması en kolay yiyeceklerden biridir. Günlük sütten yapılan yoğurt, taze meyveler ve bal ile birleştirilip çocuklar için sağlıklı bir seçenek olarak sunulabilir. Marketten alınan meyveli yoğurtlar yerine, doğal olarak hazırlanmış böyle bir seçenek, tad olarak fark etmeyecek ancak sağlık açısından oldukça olumlu olacaktır.



8

Konserve yerine mevsimlik sebzelerin tüketimi de sağlıklı yeme alışkanlığı kazanmak için önemlidir. Paketlenmiş ürünler yerine pazardan alınan sebze ve meyveler, mevsiminde yendiği için hazır gıdaların verdiği zararlar engellenmiş olacaktır. Örnek olarak Kasım ayında tezgahlarda bulunan kış sebzelerinden karnabahar, brokoli, pırasa, kabak, brüksel lahanası, kereviz, ıspanak, yer elması, pazı; meyvelerden ise ayva, üzüm, elma, muz, nar, armut, greyfurt, mandalina ve portakal sayılabilir. Konserve yiyecek almanız durumunda tenekede olanları değil, cam kavanozda olanları tercih etmek daha sağlıklıdır.



9

– Paketli ürünlerin alınması zorunluysa, organik olanların tercih edilmesi gerekir. Yapılan araştırmalarda organik gıdaların ömrü uzattığı, daha sağlıklı olmayı sağladığı ve kilo vermeye yardımcı olduğu görülmüştür. Organik gıdaların besin değerleri daha fazla olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve hücrelerin zarar görmesini zorlaştırmakta olduğu da araştırma sonuçlarında ortaya çıkmıştır. – Maydanoz, dereotu, nane gibi tat verici yiyeceklerin evde yetiştirilmesi, hem sağlıklı bir seçim hem de bitkilerin büyümesini takip etmek çocuklar için değişik bir deneyim olacaktır.



10

Hazır bulyonları kullanmak yerine et, tavuk ve balık sularını evde hazırlamak, yemeğinize daha az katkı maddesinin girmesi demektir. Evde hazırlanabilecek değişik yemekleri araştırmaya başladıkça bu konuda artık ne kadar çok kaynak olduğunu görecek ve hazır gıdaların yerini tutacak yiyeceklerin çokluğu karşısında şaşıracaksınız.



11



12

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR