27.03.2020-11:47 (Son Güncelleme:25.04.2024-02:42)


1

Çin'den yola çıkarak istikrarla tüm dünyayı dolaşan Covid-19 virüsü ne zaman sona erecek? Baharın gelmesiyle ısınan havalar salgının yayılımını ne derece etkileyecek? Tüm bu soruların yanıtını ABD'de Jackson Laboratuvarı Enstitüsünde araştırmalara öncülük eden Prof. Dr. Derya Unutmaz yanıtladı. İşte detaylar...



2

Prof. Dr. Derya Unutmaz, Washington merkezli Türk Miras Vakfı (THO) tarafından "Koronavirüsün Küresel Etkileri" temasıyla ve telekonferans yoluyla düzenlenen panelde Covid-19 virüsüne yönelik merak edilen sorulara bilimsel anlamda açıklık getirdi.



3

SARS VE MERS VİRÜSLERİ COVİD-19 KADAR ÖLÜMCÜL DEĞİL

SARS VE MERS VİRÜSLERİ COVİD-19 KADAR ÖLÜMCÜL DEĞİL

Covid-19'un, aslında 2000’li yıllarda ortaya çıkan SARS virüslerinin benzeri olduğunu ancak işleyiş mekanizmasının faklı olduğuna işaret eden Unutmaz, "Bu virüs, SARS ve daha sonra ortaya çıkan MERS kadar ölümcül değil. Bunların ölüm oranları, yüzde 30 civarındaydı. Ancak bu virüs (Kovid-19), oldukça bulaşıcıdır ve halen ne olduğunu, nasıl bulaştığını öğrenmeye çalışıyoruz." dedi.



4

HAVALARIN ISINMASI SALGININ İLERLEYİŞİNE NASIL ETKİ EDECEK?

 HAVALARIN ISINMASI SALGININ İLERLEYİŞİNE NASIL ETKİ EDECEK?

Derya Unutmaz, havaların ısınmasının salgının ilerleyişini durduracağı yönündeki iddialara yanıt olarak, "Henüz bunu destekleyen bir veri bulunmadı" dedi.



5

AŞI ÇALIŞMALARI HAKKINDA

AŞI ÇALIŞMALARI HAKKINDA

Covid-19'la ilgili aşı çalışmalarına açıklama getiren Unutmaz, birçok ülkenin bu virüsü yeterince ciddiye almadığının ve bu nedenle aşı çalışmalarında geç davranıldığının vurgusunu yaptı.



6

Unutmaz, şu anda süper bilgisayarlarla on binlerce test yapıldığını, kullanılabilir bir aşı için en iyimser sürenin bir yıl olduğunu belirterek, "Virüs, şu anda çok düşük ölçeklerde mutasyona uğruyor. Bu da aşı çalışmaları için iyi bir haber." diye konuştu.



7

DÜNYADA SON DURUM

DÜNYADA SON DURUM

Öte yandan yayımlanan son rapora göre Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ilk kez görülen Covid-19'a dünya genelinde yakalanan kişi sayısının 522 bin 700'ü aştığı, 23 bin 600'den fazla vakanın can kaybına uğradığı, 123 bin 300'den fazla kişinin de hastalığı yenerek taburcu olduğu duyuruldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR