Hastaklıklardan Korunma Yolları Neler?

Yaz olsun kış olsun her mevsimin kendine özgü hastalıkları vardır. Hastalık kapmak eskisinden çok daha kolay. Yaz aylarında sağlığımızı tehdit eden hastalıklardan korunma yöntemleri neler? Hastalıklardan korunma yolları nelerdir?

03.12.2019-14:00 - (Son Güncelleme: 27.12.2021-12:06)

Hemen her mevsim yaşanabilen hastalıklar sağlığımız için tehdit oluşturabiliyor. Hareketliliğin özellikle yazın daha fazla arttığını göz önünde bulundurursak hastalıklar yalnızca kışın değil yazın da yaşanabiliyor. Peki yazın hastalıklardan korunma yolları neler? Hastalıklardan nasıl korunabiliriz? 

HASTALIKLARDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Kış hastalıklarına nispeten daha sık ve yorucu yaşanabilen yaz hastalıkları, genellikle yapılan seyahat ya da tatillerden kaynaklanır. Yaz hastalıkları denildiği zaman aklımıza ilk olarak klimadan kaynaklanan ısı değişimlerinin yaşattığı soğuk algınlıkları gelse de, daha farklı ve ciddi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Peki en fazla görülen yaz hastalıkları neler? 

YAZ HASTALIKLARI NELER?

Yaz aylarında çıkılan seyahat ve yapılan planlarda gereken önlemler alınmazsa ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Temizlik tedbirlerinin alınması hayati önem taşıyor. Bu nedenle yolculuk esnasında, kaldığımız otellerde, bir arada buluduğumuz insanlarla mesafemize dikkat ederek daha steril bir tatil geçirebiliriz.

Güzel hava ve tatilin tadını çıkarmak için farklı ortamlarda bulunan bireyler, tedbir almadığında pek çok bakteri ve enfeksiyonlara açık hale gelebilir.

Tüm dünyayı saran koronavirüs ile pandeminin gölgesinde geçen süreçte tatil planlarımız, kişisel hijyenimiz, beslenme düzenimiz ayrı bir öneme sahip oluyor.

BİR YANDAN KORONAVİRÜS DİĞER YANDAN YAZ HASTALIKLARI

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Rıfkı Evrenkaya 'Yaz mevsimi tatil planlarının yapıldığı, sosyal mesafenin kısaldığı ve dikkatin daha çok dağıldığı bir dönem. Toplumsal aşılanma oranının artışıyla birlikte Kovid-19 tedbirleri konusunda biraz daha rahatız, daha serbest hareket ediyoruz.

Ancak, Kovid-19 salgını hala bir risk ve aslında bu rahatlığa, sosyal mesafelerin kısalmasına da izin vermiyor! Bir yandan Kovid-19’un bulaşma riski devam ederken bir yandan da, yaza özgü enfeksiyon hastalıkları hayatımızı zorlaştırıyor, kısıtlıyor. Yaz enfeksiyonlarından korunmak için bazı kurallara mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor' diyor.

EN ÇOK GÖRÜLEN YAZ HASTALIKLARI NELER?

Prof. Dr. Tevfik Rıfkı Evrenkaya, yazın en fazla rastlanan viral, bakteriyel, paraziter ve mantar enfeksiyonlarından korunmanın yollarını anlatarak önemli uyarılarda bulundu.

DİZANTERİ HASTALIĞI

İyi yıkanmamış eller, besinler ve dışkı aracılığı ile bulaşan hastalıkta kusma, kanlı ishal, kusma, iştah kaybı gibi belirtiler vardır. Dizanteriden korunmak için tuvalet ve el hijyenine özen gösterilmelidir. Sebze ve meyveler tüketilmeden önce bol sirkeli su ile yıkanmalıdır. Dizanteri hastalığı tedavisi hastanede gerçekleştirilebilir. Tedavi sırasında mutlaka hekim tarafından kontrol edilen antimikrobiyal ilaçlar kullanılmalıdır. 

BESİN ZEHİRLENMESİ

Genelde stafilokok olarak bilinen bakterilerin toksinleriyle meydana gelen besin zehirlenmesi çiğ/pişmiş et dondurma, krema, açıkta kalan yiyeceklerden meydana gelebilir. Zehirlenmeye yol açan besin yedikten sonra 6-8 saatlik bir süre içerisinde ishal, kusma, kırıklık başlayabilir. Kaybedilen sıvı ve elektrolitler, damardan ya da ağız yolu ile takviye edilir.

ROTA VİRÜSÜ

Özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda bağırsak iltihabına neden oluyor. Şiddetli ateş, kusma, ishal ile kendini gösterir ve bulaşabilir. Çok şiddetli sıvı kaybı yaşanması durumunda ölüme sebep olabilir. Hastalıktan korunmak için aşı geliştirilmiştir.

TURİST DİYARESİ

Turist diyaresi daha çok iş gezisi, tatil, seyahat gibi sebeplerle gezen kişilerde görülür. Temel sebep el ve tuvalet hijyeni eksikliğidir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI

Yaz mevsiminde daha çok kadınlarda görülür. Kadınların idrar yollarının erkeklere göre daha kısa olması, kadınları bu enfeksiyonlara karşı korumasız hale getirir. İdrar yolu enfeksiyonları, havuz/sauna kullanımı ya da cinsel ilişki sonrasında sık rastlanabilir. 

Prof. Dr. Tevfik Rıfkı Evrenkaya 'Kişisel hijyene özen göstermek, temizliğinden emin olunan havuz ve tuvalet gibi yerlerden yararlanmak enfeksiyon olasılığını azaltır. Kadınlarda önden arkaya doğru temizlenme vurgulanmalıdır, böylece kendi kendine bulaştırma engellenir. Enfeksiyonlar hangi mevsimde görülürse görülsün, engellemenin yolu kişisel ve çevresel hijyenden geçmektedir. Elleri bol sabunla yıkamakla, bu enfeksiyonları önemli ölçüde azaltmak mümkündür' uyarılarında bulunuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal