Hangi Ülkelerde Kovid Aşısı Çocuklara Uygulanıyor?

İngiltere'de sağlık uzmanlarının önerisi üzerine 12-15 yaş aralığındaki çocuklara Kovid aşısı uygulanabiliyor. Başka bazı ülkelerde de çocuklara Kovid aşısı yapılsa da yaklaşımlar ve yöntemler değişebiliyor.

15.09.2021-10:38 - (Son Güncelleme: 15.09.2021-11:10)

İngiltere'de sağlık uzmanlarının önerisi üzerine 12-15 yaş aralığındaki çocuklara Kovid aşısı uygulanabiliyor. Başka bazı ülkelerde de çocuklara Kovid aşısı yapılsa da yaklaşımlar ve yöntemler değişebiliyor.

Sağlık uzmanları, bu yaştaki çocuklara tek doz Pfizer aşısı yapılmasını önerdi. Diğer bazı ülkelerde de çocuklara Kovid aşısı yapılsa da uygulama biçimleri değişmektedir.

AVRUPA’DA DURUM NE?

Mayıs ayında Avrupa İlaç Ajansı (EMA) 12-15 yaş arasına Pfizer aşısı yapılmasına onay verdi. Bunun ardından bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde aşılama başladı.

Danimarka'da 12-15 yaş arasındaki, İspanya'da ise 12-19 yaş arasındaki çocukların büyük bölümüne tek doz aşı uygulandı.

Fransa 12-17 yaşındakilerin yüzde 66'sına tek doz aşı yaptı. Yüzde 52'sine ise iki doz birden uygulandı. Ekim ayı ile birlikte ülkede kullanılan sağlık pasaportu 18 yaş altına doğru genişletildi. 

Fransa’da çocuklar da sinemaya, müzeye, restorana ve iç mekandaki alışveriş merkezlerine girmek için aşılı olduklarını ya da negatif Kovid testi sonuçlarını göstermeli. Sağlık uzmanları, 12-17 yaş aralığındaki çocuklara tek doz Pfizer aşısı yapılmasını önerdi.

DELTA VARYANTI AŞI YAŞINI DÜŞÜRDÜ!

Alman hükümeti, haziran ayında aşının yalnızca 12-15 yaş arasında kronik rahatsızlığı bulunan çocuklara yapılmasını önermişti. Ağustos ayında ise Delta varyantının yayılması ile aşı, 12 yaş üstü herkesi kapsayacak şekilde genişletildi.

İsveç'te 12-15 yaş aralığındaki çocuklara akciğer rahatsızlığı, ağır astım ya da yüksek riskli sağlık durumları var ise aşı uygulanıyor.

AB üyesi olmayan Norveç ise Kovid aşısını  tek doz olarak 12-15 yaş aralığına uyguluyor.

12 YAŞ ÜSTÜ ÇOCUKLARA AŞI HAKKI…

Türkiye'de ise 18 Ağustos'tan beri Kovid aşısı 15 yaş üstüne yapılmakta. Bununla birlikte, 12 yaş üstü kronik hastalığı bulunan çocuklar da aşı takvimine dahil edilmişti. Okullarda yüz yüze eğitimin başlamasıyla, 12 yaş üstü tüm çocuklara aşı hakkı tanındı.

DELTA VARYANTI AŞIYI HIZLANDIRDI

ABD ve Kanada'da mayıs ayında Pfizer aşısının 12 yaş ve üstüne uygulanması onayladı. ABD'deki aşı merkezlerinde üç hafta ara ile iki doz aşı uygulanmaya başlandı.

Temmuz sonuna gelindiğinde ise ABD'deki 12-17 yaş aralığındaki çocukların yüzde 42'sine ilk doz, yüzde 32'sine ikinci doz Pfizer ya da Moderna aşısı yapılmıştı. Çocuklara yönelik yapılan aşı uygulaması, ABD'de Delta varyantının artması ile aynı döneme denk düştü.

AŞI OLMAYAN ÇOCUKLAR KOVİD’E YAKALANIYOR!

ABD Salgın Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC),  Kovid sebebiyle hastaneye başvuran çocukların sayısının, düşük aşılama oranlarına sahip eyaletlerde 3,4-3,7 kat daha fazla olduğunu bildirdi. Varyantların artması ile New York'ta okul görevlilerine aşı zorunluluğu getirildi.

5 YAŞ İÇİN DENEMELER BAŞLADI!

Pfizer, Kovid aşısını küçük çocuklar üzerinde denemeye başladı. 5-11 yaş arasındaki çocuklara ait ilk sonuçlar Eylül ayında, daha küçük yaştaki çocuklara ait sonuçlar ise sene bitiminde bekleniyor.

ÇİN’DE AŞI YAŞI 3!

Haziran ayında Çin'de 3-17 yaş aralığındaki çocuklara Sinovac'a ait Kovid aşısı uygulanmaya başlandı. Çin, bu yaştaki çocuklara aşıyı onaylayan ilk ülke konumunda. Çin'de aşı olmak kişinin isteğine bağlı olsa da, bazı yerel yönetimler, tüm ailesi iki doz aşı olmayan öğrencilerin okula alınmayacağını açıkladı.

Şili'de artan yüksek vakalar neticesinde Sinovac aşısının altı yaş üzerine uygulanmasına karar verildi. Sinovac'tan yapılan açıklamada, aşının Güney Afrika'da altı aylık bebeklerden 17 yaşındakilere kadar farklı yaş aralıklarında denendiği söylendi.

HİNDİSTAN’DA AŞIDA ÖNCELİK YETİŞKİNLERDE!

Hindistan’da anketlere göre salgının başından şimdiye değin çocukların yüzde 60'ı Kovid'e yakalanarak bağışıklık geliştirdi. Ağustos ayında ülkenin sağlık otoriteleri yerel Zydus Cadila firmasına ait olan yeni aşının 12 yaş ve üzerinde kullanımını kabul etti. Hindistan’ın yerli aşısı üç doz halinde uygulanmakta. Hindistan hükümeti kronik rahatsızlıkları bulunan 12-17 yaş aralığındaki çocukların ekim ayında aşılanmaya başlanacağını açıkladı. Fakat yapılan açıklamada aşıda önceliğin yetişkinler olduğunu bildirildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal