Hamileyken buz yemek zararlı mı? Hamileyken buz yenir mi? Uzmanlardan hamilelikte buz tüketimine ilişkin yanıtlar

Hamilelik sürecinde anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan birisi de 'Hamileyken buz yemek zararlı mı?' sorusunun yanıtıdır. Peki, Hamileyken buz yenir mi? Uzman isimlerden hamilelikte buz tüketimine ilişkin yanıtlar..

24.06.2022-04:54 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-04:54) Hamileyken buz yemek zararlı mı? Hamileyken buz yenir mi? Uzmanlardan hamilelikte buz tüketimine ilişkin yanıtlar

Bazı durumlarda insan vücudunda demir eksikliği, talasemi sendromları, kronik böbrek hastalıkları ve B12 eksikliğinin yanı sıra folik asit eksikliği de buz yeme durumunu ortaya çıkarabiliyor. Tüm bunların aksine sıcak havalarda kişide buz yeme ihtiyacı doğurabiliyor.

Bu kapsamda özellikle anne adayları hamilelik sürecinde buz yemenin zararlarını araştırıyorlar. Şayet belirlenen bir hastalık yok ise buz yemenin hamileliğe zararı olup olmadığı araştırılıyor.

Konuyla ilgili yapılan araştırmalarda buz yeme durumunun bu güne kadar herhangi bir zararının çıkmadığı tespit edilmiştir. Fakat aşırı derecede buz tüketimi diş minerallerinden kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu nedenle fazla tüketmemeye özen göstermek gerekir.

Hamileyken buz yemek zararlı mı

Hamileyken buz yemek zararlı mı?

Besleyici özelliği olmayan bir maddenin tüketilmesi genel olarak pika adıyla adlandırılır. Tıbbi alandaki terminolojide ise buz yeme isteğinin adı 'Pagophagia' ifadesiyle tanımlanır. Genel olarak bakıldığında buz, çamur ya da kil gibi maddelere oranla zarar içeren bir madde olarak görülmez.

Hamilelik sırasında buz tüketme durumlarında ise bu güne kadar kalıcı olarak bir zarar oluştuğu gözlemlenmemiştir. Uzman isimler, buz tüketmenin normal şartlarda bir zararı olmadığını fakat fazla tüketimlerde enfeksiyon riskinin oluşabileceğini söylerler. Hamilelikte buz tüketmenin bebeğe bir zararı olmadığını belirten doktorlar, zaten hassas olan diş minerallerinin fazla buz tüketimi sonrasında zarar görebileceğini ifade ediyorlar.

Hamilelikte buz tüketimi

Folik asit ve demir hamileler için oldukça önemli iki mineral olarak bilinir. Bilimsel kanıtları olmasa da bazı insanlar buz tüketmeyi demir eksikliğine bağlarlar.

Normal bir hamilelik sürecinde, annenin vücuduna 27 gr kadar demir alması şarttır. Bu demir, hem anne adayı için hem de bebek için çok fazla gereklidir. Doktorlar genellikle hamileliğin ilk muayenesinde ve 24 ila 28. haftalarda vücuttaki demir oranını kontrol ederler. Kan hacmini yükselten hamilelik aynı zamanda demir ihtiyacının da artmasına neden olur.

Böyle dönemlerde, ise anne adaylarında buz yeme isteği oluşur. Vücuttaki demir seviyesinin normale dönmesiyle birlikte buz yeme isteği de sona erer. Şayet kişide demir eksikliği durumu söz konusuysa mutlaka uzman bir doktora görünmelidir.

Hamileyken buz yemek zararlı mı

Ayrıca gebelik sırasında .ok fazla buz tüketimi mideyi gereksiz şekilde dolduracak ve besin alma ihtiyacınızı bu sayede ertelemek zorunda kalacaksınız.

Yurt dışında konuya ilişkin yapılan bir araştırmada, buz tüketen kadınların demir, protein ve çinko miktarının, buz tüketmeyen kadınlara oranla daha az miktara sahip oldukları görülmüştür. Hamilelikte buz yeme isteğinin nedne ileri geldiğini tespit etmek içinde mutlaka vitamin testi yaptırılmalıdır.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal