18.07.2020-14:36 (Son Güncelleme:24.04.2024-10:05)


1

Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde ne kadar farklı fakat mutlu hisler hissetmişsinizdir. Henüz bebeğiniz bir nohut tanesi olmasına rağmen ilk günden beri beslenmenize çok önem göstermeniz gerekir. İşte hafta hafta nasıl beslenmeniz gerektiğinizi gelin birlikte inceleyelim.



2

İlk Haftalar

İlk Haftalar

Hamileliğinizin ilk haftalarında yedikleriniz sizin ve bebeğiniz için besin deposu görevi görecektir. Bu yüzden de gerekli olan besinleri tüketmeniz çok önemlidir. İlk haftalarda folik asit açısından zengin olan besinler tüketmeniz bebeğinizin omurga gelişimi için fazlasıyla önemlidir. Ayrıca yeşil sebze yemek de sabah mide bulantılarınıza iyi gelecektir. Bu haftalar için yapraklı yeşillikler, brokoli, yumurta, baklagiller tüketmelisiniz.



3

4-12. Hafta

4-12. Hafta

Hamileliğinizin 6. haftasında bebeğinizin kırmızı kan hücreleri gelişmeler görülür ve kalbi kan pompalamaya başlar. Bu süreçte demir açısından zengin besinler tüketilmesi tavsiye edilir. Genelde vejeteryan olmayan besinler demir açısından zengindir. Fakat vejeteryan anne adayları da bu eksikliği kapatmak için C vitamini bakımından zengin besinleri tüketmelidir. Bu haftalar için süt ürünleri, yumurta, et, deniz ürünleri tüketebilirsiniz.



4

13-28. Hafta

13-28. Hafta

Bebeğinizin hızlı bir şekilde gelişim gösterdiği bu haftalar da çok önemlidir. Bu dönemde de çok fazla besleyici ürüne ihtiyaç duyarsınız. Beta karoten ve DHA içeren ürünler bebeğinizi göz gelişimi için çok önemlidir. Bu bileşenleri alabilmek için havuç, tatlı patates, ıspanak, uskumru balığı ve sardalye tüketmeniz gereklidir. Yine bu haftalarda kalsiyum alımı da kas gelişimi ve güçlenme için fazlasıyla etkilidir. Bunun için süt, yoğurt, tofu, peynir ve sardalye tüketebilirsiniz. D Vitamini de kalsiyum emilimine yardımcı olmaktadır.



5

29-40. Hafta

29-40. Hafta

Hamileliğinizin sonuna yaklaşırken yemeniz gereken diğer besinler; K Vitamini bakımından zengin lahana, ıspanak, marul, brokoli ve karnabahar kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Kalsiyum ve magnezyum içeren süt, peynir, baklagiller, avokado, muz ve ahududu da bebeğinizin güçlü kemiklere sahip olmasında etkilidir. Selenyum içeren kahverengi pirinç ve yumurta da sağlıklı ciğerler için önemlidir.



6

Doğum Sonrası

Doğum Sonrası

Doğum sonrasında yiyeceğiniz şeyler hem sizin sağlığınız için hem de sütünüzün sağlıklı olması için çok önemlidir. Vücudunuzda iltihaplanmanın olmaması için susam tohumu, badem ve kaju yiyebilirsiniz. Beta karoten daha önce de belirttiğimiz gibi göz gelişimi için önemlidir ve bebeklerin göz gelişiminde ilk 6 ay çok önemlidir. Bu bakımdan zengin besinlere havuç ve tatlı patates örnek verilebilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR