Halüsinasyon Nedir, Nasıl Oluşur?

Halüsinasyon ya da diğer adıyla varsanı ruh hastalıklarında sıklıkla görülen bir durumdur. Peki halüsinasyon türleri nelerdir? Halüsinasyona neden olan bitkiler hangileridir? İşte detaylar...

29.08.2021-13:11 - (Son Güncelleme: 20.01.2022-17:38)

Halüsinasyon ya da diğer adıyla varsanı ruh hastalıklarında sıklıkla görülen bir durumdur. Görme, işitme, dokunma, koklama ve tat duyusunda halüsinasyonlara rastlanmaktadır. Varsanı durumunda birey, gördüğü, işittiği ve hissettiğine tümüyle inanır.

Parkinson hastalarında varsanı görme vakaları yüksektir. Hastalar önceleri bunun hayali olduğunun farkında olsalar da, hastalıklarının kötüye gittiği dönemlerinde gördüklerini gerçek ile ayırt edemez duruma gelirler. Halüsinasyon tedavisinde ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Bireyler pek çok nedene bağlı olarak halüsinasyon görmektedir. Halüsinasyona neden olabilen fiziksel hastalıklar arasında; Alzheimer hastalığı, demans hastalığı, beyin tümörü, deliryum hastalığı, epilepsi, parkinson hastalığı, yüksek ateş (özellikle çocuklarda), işitme kaybı, görme kaybı ve migren rahatsızlıkları vardır.

Psikolojik rahatsızlıklara bağlı gelişen halüsinasyonlara ise; uyuşturucu madde ve ilaç kullanımı, alkol kullanımı ve şizofreni ve diğer psikotik bozukluklar yol açmaktadır.

HALÜSİNASYON TÜRLERİ

Optik (görsel) Halüsinasyonlar: Aslında var olmayan küçük ve hareket halindeki nesnelerin görünmesi durumunda var olur.

Akustik (işitsel) Halüsinasyonlar: Bu halüsinasyonları genelde şizofrenler yaşar. Çoğunlukla kendilerine hakaret eden, yorum getiren veya emirler veren seslerin duyulması şeklindedir.

Gustatorik Halüsinasyon: Tat ile ilgili çeşitleri bulunmaktadır.

Diğer Halüsinasyonlar: Olfaktorik (koku ile ilgili) ve Somatik (iç organlarda hissedilen yanma veya ağrı) halüsinasyon da bulunmaktadır.

HALÜSİNASYONA NEDEN OLAN BİTKİLER


Peyote Kaktüsü: Peyote kaktüsü Aztekler tarafından tedavi amacıyla da kullanılmıştır.

İboga: Zakkumgiller familyasında halüsinojen olarak kullanılan tek bitkidir.

Salvia divinorum: Yerliler tarafından baş ağrısı ve romatizma tedavisinde kullanılmıştır.

Ayahuasca: Ayahuasca’nın mide bulantısı ve baş dönmesi gibi etkileri vardır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal