19.09.2019-17:17 (Son Güncelleme:14.03.2023-09:16)


1

Kimdir?

Kimdir?

5 Haziran 1954 tarihinde İzmir Seferihisar’da doğan Haluk Bilginer, İzmir Türk Koleji’nde okuyordu. Burada tiyatro koluna başlayan Bilginer, dönemin oyuncusu Cahit Gürkan’ın öğrencisi oldu. Özel davet üzerinde İzmir Devlet Tiyatrosu’nda oynamaya başladı.



2

Eğitimi

Eğitimi

Ankara Devlet Konservatuvarı mezunu olan Haluk Bilginer ardından İngiltere’ye gitti ve Londra Müzik ve Drama Sanatları Akademisi’nde tiyatro eğitimi aldı. Eğitiminin ardından 1980 ile 1991 yılları arasında İngiltere’de tiyatrolarda ve müzikallerde rol aldı. 1987 yılında İstanbul’a Gecenin Öteki Yüzü filmi için geldi. Film çekimi ve ardından İstanbul ve Londra arasında bir hayat süren Haluk Bilginer, 1990 yılında Zuhal Olcay ile Tiyatro Stüdyosu’nu kurdu.



3

Haluk Bilginer hastaneye kaldırıldı

Haluk Bilginer hastaneye kaldırıldı

Usta oyuncu Haluk Bilginer sahnede fenalaşarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. 68 yaşındaki ünlü oyuncun tansiyonun düştüğü, sağlık durumunun iyi olduğu, tedbir amaçlı hastanede kaldıüı belirtildi.



4

İhanet itirafı

İhanet itirafı

Zuhal Olcay 2004 yılında Haluk Bilginer'den boşanmıştı. Boşanmasının nedeni ise Haluk Bilginer'in o dönem Aşkın Nur Yengi ile adının aşk dedikodularına karışmış olmasaydı. Olcay "o dönem çok zorlandım" dedi.



5

Eşi

Eşi

1992 yılında Zuhal Olcay ile evlenen Haluk Bilginer tiyatro adına eşiyle birlikte önemli adımlar attı. Bilginer ve Olcay, 2004 yılında boşandı. 2006 yılında Aşkın Nur Yengi ile evlenen Haluk Bilginer’in bu evliliğinden Nazlı adında bir kızı vardır. Ancak bu evlilik de 2012 yılında sonlanmıştır.



6

Baba dizisini karıştıracak itiraf

Baba dizisini karıştıracak itiraf

Büşra Yağız bir konuşmasında "Mesleğime başladığımda dile getirdiğim ilk hayallerimden biriydi ve gerçekleşti. Bu konuda duygularımı tarif etmekte çok zorlanıyorum. Haluk Bilginer, setin büyüğü, küçüğü, öğretmeni, babası, sesi, soluğu, gökkuşağı; ciddi anlamda setin her şeyi... Onun enerjisinin yanında, sahip olduğunuz enerjiden bile utanıyorsunuz bazen. Her sayfasını ezberleye ezberleye okumamız gereken özel bir hikaye Haluk abi... Haluk Bilginer bana bir usta oldu" dedi. Bu konuşma sonrası ünlü isme diğer ekip arkadaşların kıskançlık yaracak ortalığı karıştırdın yorumu yaptı.



7

Dizi ve filmleri

Dizi ve filmleri

Başarılı oyuncu Haluk Bilginer; Son Söz Sevginin, Sıcak Kafa , Azizler, 9 Kere Leyla, Selim Bey'in Yolculuğu, Cadılar Bayramı, Nuh Tepesi, Şahsiyet, Cingöz Recai, Eski Kocam(ız), Ben-Hur, Kırık Kalpler Bankası, Kış Uykusu, Rosewater, Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu, Hayatımın Rolü, Zoraki Radikal, Nazmi Kemal, Çanakkale Çocukları, Cuma'ya Kalsa, Ezel, New York'ta Beş Minare, 7 Kocalı Hürmüz, Suluboya, Güneşin Oğlu, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?, Polis, Hırsız Var, Kısık Ateşte 15 Dakika, Neredesin Firuze, Spooks , Hititler, Acemi Askerler, Filler ve Çimen, Karanlıkta Koşanlar, Eyvah Kızım Büyüdü, Güle Güle, Harem Suare, Eyvah Babam, Masumiyet, Nihavend Mucize, İstanbul Kanatlarımın Altında, Gecenin Öteki Yüzü yapımlarında rol aldı.



8

Oyuncu kızına Londra'da aldığı milyonluk ev ile konuşuluyor.



9

Şahsiyet dizisi Agah Beyoğlu karakteri efsaneler arası girmiş durumda.



10

Bilginer'in Emmy ödülü almış olması Türkiye'de büyük ses getirdi. Herkes oyunculuğu ile gurur duydu.



11

Aldığı ödüller

Aldığı ödüller

- Afife Tiyatro Ödülleri, 1997, Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu, Histeri - 34. Altın Portakal Film Festivali, 1997, Masumiyet, en iyi yardımcı erkek oyuncu - 10. Ankara Uluslararası Film Festivali, 1998, Masumiyet, en iyi erkek oyuncu - 9. Sadri Alışık Ödülleri, 2004, Neredesin Firuze, en iyi erkek oyuncu - 9. Afife Tiyatro Ödülleri, 2005, Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu, Cimri - 18. Ankara Uluslararası Film Festivali, Ulusal Uzun Film Yarışması, "En İyi Erkek Oyuncu" Ödülü (Polis) - 10. Afife Tiyatro Ödülleri, 2006, Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu, Jeanne d’Arc’ın Öteki Ölümü - 37. Hürriyet Altın Kelebek Ödülleri, 2010, En iyi erkek komedi oyuncusu - 20. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri Seçici Kurul Özel Ödülü (Kış Uykusu) - 47. Uluslararası Emmy Ödülleri, "En İyi Erkek Oyuncu" Ödülü (Şahsiyet) - 28. Adana Altın Koza Film Festivali Onur Ödülü



12

Türkan Şoray ile oynadığı bir zamanların efsanesi Tatlı Hayat dizisi hala çok sevilen yapımlar arasında.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr