05.03.2021-18:02 (Son Güncelleme:05.03.2021-18:02)


1

Kısıtlama Olmayan İller Açıklandı

Kısıtlama Olmayan İller Açıklandı

5 Mart Cuma akşamı bütün illerde sokağa çıkma yasağı 21.00’de başlayıp sabah 5’e kadar devam edecek. Cumartesi günü gündüz kısıtlaması hiçbir ilde olmayacak. Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerde ise sokağa çıkma yasağı cumartesi (6 Mart) akşam 21.00’den pazar gününün hepsini kapsayarak pazartesi günü sabah 5’te bitecek.



2

Hangi İllerde Sokağa Çıkma Yasağı Kalktı?

Hangi İllerde Sokağa Çıkma Yasağı Kalktı?

İllerde tespit edilen risk gruplarına göre düşük ve orta riskli illerde hafta sonu sokağa çıkma yasağı tamamen kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde Pazar günü için sokağa çıkma yasağı devam ediyor. İki haftada bir güncellenecek olan risk grupları şu şekilde: Düşük Riskli İller (Mavi) Tabloda mavi ve sarı renkli olan illerde hafta sonu kısıtlaması kalkacak. İşte o iller: Hakkari, Van, Şırnak, Siirt, Iğdır, Ağrı, Bingöl, Diyarbakır, Şanlıurfa, Muş, Bitlis, Batman ,Uşak, Mardin Orta Riskli İller (Sarı) Kars, Erzurum, Bayburt, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Adana, Sivas, Yozgat, Nevşehir, Kırşehir, Çorum, Kastamonu, Çankırı, Bartın, Karabük, Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Isparta, Denizli, Aydın, Manisa, Bursa. Yüksek Riskli İller (Turuncu) Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması yüksek ve çok yüksek riskli illerde sadece pazar günü olarak devam edecek. İşte o iller: İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Muğla, Antalya, Bilecik, Kütahya, Düzce, Bolu, Zonguldak, Kırıkkale, Karaman, Mersin, Niğde, Kayseri, Kilis, Artvin, Ardahan, Kocaeli, Kırıkkale, Yalova Çok Yüksek İller (Kırmızı) Edirne, Balıkesir, Burdur, Sakarya, Konya, Aksaray, Sinop, Samsun, Amasya ,Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Adıyaman, Osmaniye



3

İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı normalleşme süreciyle ilgili 81 ilin valiliğine ‘Risk Gruplarına Göre Alınacak Tedbirler’ konulu genelge gönderdi. Buna göre; Düşük ve orta risk grubundaki illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, hafta içinde olduğu gibi 21.00-05.00 saatleri arasında uygulanacak. Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, cuma 21.00 - cumartesi 05.00 saatleri arasıyla cumartesi 21.00’den başlayıp pazar gününün hepsini kapsayarak pazartesi günü saat 05.00’de sona erecek şekilde uygulanacak. Bu illerde cumartesi günleri 05.00-21.00 saatleri içinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacak. Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerde; 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlar için getirilen sokağa çıkma süreleri 3 saatten 4 saate yükseltilecek. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00-14.00 saatleri arasında, 20 yaş altı ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.



4

Düşük, orta ve yüksek risk gruplarında belirlenen 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösteren yeme-içme yerleri ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerleri için mesafe koşullarına (masalar ve koltuklar arası) uyularak açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde yüzde 50 kapasite sınırlaması oranı uygulanarak mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı belirlenecek. Bu risk gruplarındaki yeme-içme yerleri 19:00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek.



5

Çok yüksek risk grubunda yer alan illerde bulunan yeme içme yerleri, 10.00-20.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek.Bunun dışında işyeri içerisinde hizmet veremeyecekler. HES kodu kontrol edilmeksizin müşteri kabul edemeyecek olan yeme-içme yerlerinde onaylanan oturma düzeninde belirtilen şeklin dışında mekanda kesinlikle fazladan masa-koltuk bulundurulmasına izin verilmeyecek.



6

Düşük ve orta risk grubunda yer alan illerde; nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, kişi başına minimum 8 m2 alan ayırmak, katılımcı sayısı 100’ü geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılabilecek. Yüksek ve çok risk grubunda yer alan illerde; nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, kişi başına minimum 8 m2 alan ayırmak, katılımcı sayısı 50’yi geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılabilecek.Risk gruplarına göre değişiklik gösterecek sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında şehirler arası seyahatlere ilişkin uygulamalara aynen devam edilecek.



7

Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye'de normale döndürülecek. İhtiyaç halinde valilikler farklı düzenlemeler yapılabilecek.



8

65 Yaş Üstü Ve 20 Yaş Altı

65 Yaş Üstü Ve 20 Yaş Altı

65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubu vatandaşlarla ilgili düzenleme düşük ve orta riskli illerde kaldırılırken yüksek ve çok yüksek riskli illerde arttırılacak.



9

Yüz Yüze Eğitim Ve Sınavlar

Yüz Yüze Eğitim Ve Sınavlar

Okullar, Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacak. Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim-öğretime başlanacak. Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde ise genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR