Güney Amerika’dan Yeni Salgın Uyarısı

Bütün dünyayı etkileyen ve 55 milyonun üstünde kişinin enfekte olduğu yeni tip koronavirüs salgının yanında, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerindeki (CDC) bilim insanları, Bolivya ülkesinde Ebola hastalığına sebep olabilen virüsün benzerine rastladı.

17.11.2020-11:13 - (Son Güncelleme: 17.11.2020-14:49) Güney Amerika’dan Yeni Salgın Uyarısı

 

Bütün dünyanın Kovid-19 salgını ile savaş verdiği bu süreçte, 55 milyondan fazla kişi virüs ile enfekte olurken, 1 milyon 300 bin kadar kişi hayatını kaybetti. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) araştırmacılar, Bolivya’da Ebola virüsü gibi bir virüs tespit ettiklerini açıkladı. 

Bolivya’da Ebola virüsüne benzer virüse rastlayan bilim insanları, şimdiye kadar bu virüsün farelerden insanlara bulaştığını ve 3 kişinin bu virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Yaşanan ölümlerin ardından ise yeni salgın uyarısı yapıldı.

Bilim insanları Kovid-19 salgını ardından olası salgın ihtimallerini belirlemek adına çalışmalar yürütmeye devam ediyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ndeki (CDC) bilim insanları, Bolivya'da Ebola gibi hemorajik ateşe sebep olan virüslerden nadir olarak birinin, insandan insana geçtiğini aktardı. 

İLK OLARAK GÖRÜLDÜĞÜ YERİN ADINI ALDI

Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, 2019'da Bolivya'daki La Paz'daki iki hastadan virüsün üç sağlık çalışanına bulaştırdığını aktardı. Virüsün bulaştığı hastalardan birinin ve iki sağlık personelinin sonra yaşamını kaybettiği belirtildi. Bunun yanında bilim insanları, 2004'te La Paz'ın doğusunda bulunan Chapare bölgesinde virüs ile küçük bir salgının ortaya çıktığı belgelendi. Tespit edilen bu virüse ise ilk görüldüğü yer olan Chapare’den Chape adı verildi. 

VÜCUT SIVILARI ARACILIĞIYLA YAYILIYOR

Ayrıca araştırmacılar, bu virüsün farelerden insanlara geçtiğinin düşünüldüğünü ve vücut sıvılarıyla yayıldığını aktardı. Bilim insanları, vücut sıvıları ile bulaşan bu tarz virüslerin Kovid-19 benzeri solunum yolu virüslerinden daha kolayca yayıldığını aktardı.

CDC’den Epidemiyolog Caitlin Cossaboom, ‘Çalışmamız, genç bir tıbbi asistan, bir ambulans doktoru ve bir gastroenteroloğun, enfekte hastalarla karşılaştıktan sonra virüse yakalandığını doğruladı. Sağlık çalışanlarından ikisi daha sonra öldü. Artık birçok vücut sıvısının virüsü potansiyel olarak taşıyabileceğine inanıyoruz’ açıklamalarını yaptı. 

BELİRTİLERİ

Epidemiyolog Cossaboom, bu virüsün ateş, karın ağrısı, kusma, diş eti kanaması, deri döküntüsü ve gözlerin arkasında ağrı etkileri yaptığını aktardı. Ayrıca bu virüs için bir ilaç olmadığı için, yalnızca damar yolu ile destekleyici bakım yapılabildiği aktarıldı.

CDC'den Patolog Maria Morales-Betoulle, ‘Virüsü izole ettik ve daha yaygın bir hastalık bulmayı bekliyorduk, ancak sekans verileri oldukça nadir ve daha önce insandan insana bulaştığı kanıtlanmayan Chapare virüsüne işaret etti. Gerçekten şaşırdık’ cümlelerine yer verdi.

SALGIN RİSKİ VAR

Tespit edilen bu bulgular, Amerikan Tropikal Tıp ve Hijyen Derneği'nin (ASTMH) senelik toplantısında sunuldu ve durumun ciddi göründüğü, çünkü insandan insana bulaşma ihtimalinin yeni bir salgına sebep olabileceği ifade edildi.

VİRÜS YENİ OLMAYABİLİR

Çalışmacılar, aynı zamanda virüsün birkaç senedir dolaşmış olma ihtimalinin bulunduğunu aktardı. Benzer bulguları bulunan dang hastalığı ile kolaylıkla karıştırılabileceği aktarıldı. Araştırmacılar, pandemiye sebep olma ihtimalini değerlendirmek için virüsü incelemeye devam edeceklerini aktardı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal