PKK Sıra Dışı Saldırılara Hazırlanıyor

Terör uzmanları "PKK'nın örgüt tabanına moral vermek, etkili eylem yapabilecek güç ve yeteneğini kaybetmediğini kanıtlamak için akıl dışı, reaksiyoner saldırılar yapmaya yönelebileceklerini söylüyor.

28.05.2016-14:01 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) PKK Sıra Dışı Saldırılara Hazırlanıyor
Miliyet yazarı Serpil Çevikcan, bugün köşesinde PKK'nın şehir savaşı stratejisinin çöktüğünü ancak terör PKK'nın tabanına kendini kanıtlamak için akıl dışı saldırılar yapabileceği yönünde uyarılarda bulundu.

İşte Çevikcan'ın o yazısı:

PKK'nın iddiasına göre Türkiye'de, Suriye'de ve Irak'ta yaşanan çatışmalı süreçte "şehir savaşları" çok önemli bir yer tutacaktı. Hesaplarını buna göre yaptılar.


"Şehir savaşlarını" Kobani olayından sonra neredeyse bir "şehir efsanesine" dönüştüren PKK; Güneydoğu'da da benzer bir etki yaratmak için propagandaya yöneldi.

Güneydoğu'da tüm hazırlıklarını "şehir savaşlarına" göre yaptıklarını son bir yılda yaşananlar da gösterdi.

Çözüm süreci boyunca Diyarbakır'ın Sur ilçesinden başlayıp Nusaybin'e kadar uzanan, en az 15 yerleşim yerinde tahminlerin çok ötesinde bir "tahkimat" yaptıkları anlaşıldı.

Bu süreçte yerel yönetimlerin personelinden ve iş araçlarından yararlanarak, tüneller, hendekler, çukurlar, binalar arası geçişler inşa ettiler, tonlarca patlayıcı yığdılar, bombalı araçlar, tuzaklar hazırladılar ve ev ev, sokak sokak çatışmayı başlattılar.

Terör örgütünün dağ kadrosundan takviyeler getirdiler.

Kobani'deki deneyimlerini ve IŞİD'den öğrendiklerini Güneydoğu'nun ilçelerinde, mahallelerinde, sokaklarında uyguladılar.

Kobani'deki gibi sonuç alabileceklerini düşündüler ve tüm güçleriyle "şehir savaşlarına" yüklendiler.

Ancak sonuç alamadılar.

ÇEKİLİYORUZ DEDİLER

Güvenlik güçlerinin geçtiğimiz temmuz ayından bugüne kadar sürdürdüğü mücadele sonucunda Güneydoğu'da açtıkları cephede büyük kayıplar verdiler ve "Çekiliyoruz" açıklaması yaptılar.

Son olarak Nusaybin'de görüldüğü gibi büyük gruplar halinde güvenlik güçlerine teslim olmaya baladılar.

Kandil'in "şehir savaşlarına" girerken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, hükümetin, askerin ve polisin bu mücadeledeki kararlılığını öngöremediği anlaşılıyor.

Nitekim Kandil'i yöneten Murat Karayılan ve Cemil Bayık bunu tahmin edemediklerini açıkça ifade ettiler.

PKK'nın "şehir savaşları" efsanesi Güneydoğu'da yaklaşık bir yıllık bir süreç sonunda çöktü.

PKK geride harap olmuş ilçeler, evsiz barksız kalmış yöre halkı bırakmış oldu.

Yanlış hesaplarından biri de yöre halkının sokak çatışmalarına katılacağı, PKK'ya destek olacağı ve silahlı çatışmanın bir "iç savaş"a dönüşeceği, kaos ortamında devlet otoritesinin etkisiz kalacağıydı.

Böyle olmadığı gibi aksine canından bezen yöre halkından tepki görmeye başladılar.

Evlerini terk edenler PKK'ya, Kobani'ye, Kamışlı'ya doğru değil, şehir merkezlerine, Anadolu'nun içlerine, Batı'ya doğru göç ettiler.

Kobani'deki koşullarla, Güneydoğu'daki koşullar; Suriye'deki merkezi yönetimle, Ankara arasındaki farkı göremediler.

Bu sonucun PKK içinde şehir savaşları taktiğini savunan ve uygulayanlar açısından bir iç tartışmayı tetiklemesi muhtemeldir.

ABD ile yaptığı işbirliği nedeniyle Suriye'de askeri ve siyasi güç kazanan PKK/PYD, Güneydoğu'da büyük güç kaybetti ve ilçelerde tutunamadı.

Bundan sonra ne olabilir?

Ankara'da terör uzmanlarının bu soruya verdikleri yanıt, "PKK'nın örgüt tabanına moral vermek, etkili eylem yapabilecek güç ve yeteneğini kaybetmediğini kanıtlamak için akıl dışı, reaksiyoner saldırılar yapmaya yönelebilecekleri yolunda.

İstihbarat ve güvenlik birimleri ise PKK'nın bu tür eylem arayışlarını önleme konusuna yoğunlaşmış durumda.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal