Zigana Tüneli Avrupa'nın En Uzunu Olacak

Doğu Karadeniz Bölgesi'ni Orta Doğu, Kafkaslar ile İran'la birleştiren tarihi İpek Yolu'nun geçtiği güzergahta, sonlandığında dünyanın 2., Avrupa'nın da en uzun çift tüplü karayolu tünelin inşaat çalışmaları devam ediyor. Tünel inşaatının %74’ü sonlanırken, sona varılmaya 7,6 kilometre kaldı.

25.09.2020-10:23 - (Son Güncelleme: 25.09.2020-15:43)

Trabzon-Gümüşhane karayolunda yapılan ve zamanın Başbakanı Binali Yıldırım aracılığıyla 17 Mart 2017 tarihinde temeli atılan Zigana Tüneli'nde delme faaliyetleri, çift yönlü devam ediyor.

Projeyle Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Köstere köyü ile Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Başarköy köyü arasında, her biri 14,5 kilometre ve toplamda 29 kilometre uzunluğuna sahip çift yönü tünel inşa yapılıyor.

21,4 kilometresi biten Yeni Zigana Tüneli ile Başarköy Vadisi'nden 1015 metre kotundan girilerek, 1264 metre kotuna %e 3,30 meyil ile tırmanılacak. % 0,85 meyille de inilip, Köstere Vadisi'nden 1212 metre kotundan çıkacak tünelle Zigana Dağı geçilmiş olacak. % 74’ü biten Zigana Tüneli yurt içi karayolu ulaşımı ile uluslararası alış verişin daha çabuk ve güvenilir yapılmasına katkı sağlayacak. Tünelde sona gelmesine de 7,6 kilometre kaldı.

40 DAKİKA AZALACAK

Mevcut Zigana Tüneli, hemen hemen 1800 metre kotlarından geçiş yaparken, Yeni Zigana Tüneli'ne de hemen hemen 800 metre daha az kottan girilerek, Zigana Dağı geçilecek. Tünel, Gümüşhane ve Trabzon arasındaki ulaşımı 40 dakika düşürecek. Doğu Karadeniz'i Orta Doğu, Kafkaslar ile İran'a bağlayan tarihi İpek Yolu'nun geçtiği yolda Zigana, bittğinde dünyanın 2., Avrupa'nın da en uzun çift tüplü karayolu tüneli olacak. Dünyanın en uzun ara yolu tüneli de 18,2 kilometre uzunluğu ile Çin'de yer alan 'Zhongnanshar' isimli, çift tüplü tünel.

'ÇALIŞMALAR 24 SAAT DEVAM EDİYOR'

Yeni Zigana Geçidi’nde faaliyetlerin kesintisiz devam ettiği ifade edilen Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, 'Çalışmalar 24 saat devam etmekte. Bölge ve Gümüşhane için çok önemli bir proje olan Zigana Geçidi projesinin yüzde 74’ü tamamlanmış durumda. Bu projeyi ilimize kazandıran başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Ulaştırma Bakanlığımıza, Karayolları Genel Müdürlüğümüze ve yüklenici firma yetkililerine teşekkürlerimi sunuyorum' diye konuştu.

'GÜVENLİ BİR YOL OLACAK'

Yeni Zigana Tüneli'nin açılışını Gümüşhaneli vatandaşlar da merakla bekliyor. Var olan yolun risklerle dolu olduğunu ve yeni yapılacak tünel ile beraber daha güvenli yolculuk yapılacağını dile getiren Vural Öz, 'İnşallah bir an önce biter. Daha güvenli bir yol olacak, Gümüşhane’den Trabzon’a alışveriş yapmaya gidiyoruz. Bu vesile ile yol daha da kısalacak ve bize çok faydası olacak' şeklinde konuştu.

'HEM ZAMANDAN HEM YAKITTAN TASARRUF'

Yolun kısalması ile beraber yakıt ve zamandan kazanılacağını ifade eden Bedirhan Yağlıdere de tünelin kısa zaman içerisinde açılmasını temenni ettiğini dile getirdi. Yağlıdere, 'Yeni yapılan Zigana Tüneli projesi çok iyi düşünülmüş. İşimiz gereği sürekli Trabzon’a gidip geldiğimiz için yeni yapılan tünelle birlikte hem yakıttan hem de zamandan tasarruf edeceğiz. Yakın zamanda açılmasını temenni ediyoruz' diye konuştu.

Gümüşhane ile Trabzon arasındaki uzaklığın 45 dakikaya düşeceğini belirten Şerafettin Alemdar da 'Tünelin yapılması çok iyi olacak, 1 buçuk saatte gittiğimiz Trabzon’a 45 dakikada gidebileceğiz. Canımız istediği zaman gidip gelebiliriz, çok iyi olur. 4 gözle açılmasını bekliyoruz. Kış aylarında Zigana yolunda çok zorlanıyoruz, tünel açıldığı zaman hiçbir zorluk çekmeyeceğiz' şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal