Yunanistan'daki 8 Hainin İadesinde Sıcak Gelişme

Yunanistan’a kaçan 8 darbeci askerin iadesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resmi başvuru yapıldı

10.08.2016-09:45 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Yunanistan'daki 8 Hainin İadesinde Sıcak Gelişme

15 Temmuz gecesi bir grup Fethullahçı Terör Örgütü’ne mensup askerce gerçekleştirilmek istenen darbe sırasında görev alıp sonradan Yunanistan’a kaçan 8 darbeci askerin iadesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resmi başvuru yapıldı.

Adalet Bakanlığı kanalı ile Yunan makamlarına ulaştırılacak  talep yazısında, 8 darbeci askerin Samandıra Hava Üssü’nden 5 askeri helikopteri kaçırdıkları helikopterlerden birisinin Cumhurbaşkanına suikast için Marmaris’e gittiği anlatıldı. 3 askeri helikopterin üsse geri bırakıldığı kaydedilen yazıda, 8 şüphelinin bir Sikorsy’ye binerek Çatal ve Tekirdağ üzerinden Yunanistan’a ulaştıkları kaydedildi. 4 ayrı suçlama kapsamında iadeleri talep edilen darbeci askerler hakkında 2 ayrı yakalama kararı bulunduğu da hatırlatıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe sabahı askeri helikopter ile Yunanaistan'a kaçan 8 darbeci asker ile ilgili iade sürecini başlattı. Başsavcılık, 8 darbecinin iade gerekçelerini içeren talepname düzenleyip Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Talepname İngilizceye çevirilip Yunanistan makamlarına gönderilecek.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iade yazısında, darbe girişiminin askeri hiyerarşi dışında kendilerine "Yurtta Sulh Konseyi" adını veren Fethullahçı Terör Örgütü mensubu bir grup asker tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi. Darbe gecesi yaşanan bazı olaylardan örmekler verilen yazıda, başta devlet televizyonu TRT olmak üzere bazı medya kuruluşları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile AKOM binalarının da işgal edildiği anlatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Marmaris'te kaldığı otelde suikast düzenlenmek istendiği kaydedilen talepnamede, suikast için İstanbul ve İzmir'den helikopter ve uçakların havalandığı anlatıldı. Cumhurbaşkanının zamanında otelden ayrılması sonucu suikastın başarılı olmadığı kaydedilen yazıda, savaş uçaklarının da milletvekilleri Meclis'te bulunduğu sırada TBMM'yi bombaladıkları kaydedildi.

Talepnamede ayrıca Özel Harekat Dair Başkanlığı ile Beştepe mevkiğinin de bombalandığı kaydedildi.

İŞTE O DARBECİLER

15 Temmuz gecesi meydana gelen benzer saldırılar sonucu 239 kişinin hayatını kaybettiği belirtilen yazıda; Yunanistan'da tutuklu bulunan Kurmay Pilot Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı, Kurmay Pilot Yüzbaşı Ferudun Çoban, Kurmay Pilot Yüzbaşı Abdullah Yetik, Kurmay Pilot Yüzbaşı Uğur Uçan, Astsubay Kıdemli Başçavuş Mesut Fırat, Astsubay Kıdemli Başçavuş Bilal Kurugül, Kurmay Pilot Binbaşı Gençay Büyük ve Kurmay Pilot Binbaşı Ahmet Güzel'in de kalkışmaya iştirak ettikleri kaydedildi.

5 HELİKOPTER KAÇIRDILAR

Darbeci askerlerin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait Samandıra Hava Üssü'nde bulunan 5 helikopteri görevli ve yetkili olmaksızın aldıkları belirtilen talepname yazısında, Yunanistan'a kaçan bu şüphelilerin Yunan makamlarına verdikleri ifadede yaralı taşımak amacıyla helikopterleri aldıklarını beyan ettikleri, fakat hiçbir helikopterin ambulans helikopter olmadığı kaydedildi.

TANITMA CİHAZLARI SÖKÜLMÜŞ

Darbeci askerlerin helikopterlerin burun kısımlarında olması gereken ve hava aracın kendini tanıtmasına yaran cihazı söktükleri belirtilen talepname yazısında, bir helikopterin Yunanistan Dedeağaç'a indikten sonra askeri kodların ve uçuş bilgileri geçmişinin silindiği ifade edildi. Samandıra Hava Üssü'den elde edilen görüntülere göre ilk dört helikopterin 21.35 ila 21.50 arasında son helikopterin ise 23.15'te havalandığı belirlendi.

MARMARİS SUİKASTINA İSTANBUL'DAN HELİKOPER

Darbeci askerlerin farklı askeri birliklerde görevli olmalarına rağmen olay gecesinde aynı eylem birliği içerisinde hareket ettikleri, birbirleriyle defalarca telefon görüşmesi gerçekleştirdikleri, Marmaris'te gerçekleştirilmek istenen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikastta adı geçen Yarbay Davut Uçun ile çok sayıda telefon görüşmesi bulunduğu belirlendi.

EMNİYETE İNMEK İSTEYEN EMİR SUBAYI

Samandıra'dan havalanan 5 helikopterden bir tanesinin Yarbay Davut Uçun komutasında Marmaris'e gidip Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast planına katıldığı kaydedilen talepname yazısında, söz konusu helikopterin Marmaris'e güzergah üzerindeki bir birlikten aldığı değerlendirilen 12 kişilik SAR ekibi götürdüğü belirtildi. Şüphelilerden Binbaşı Ahmet Güzel'in 3. Kolordu Komutanının emir subayı olduğu ve darbe akşamı Samandıra'dan havalanan 5 helikopterden birisine binip İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bahçesine inmek istediği kaydedildi. Baz incelemesi sonucu 8 şüphelinin Samandıra'dan kalkan helikopterlerde yer aldıkları ve İstanbul'un önemli noktalarındaki darbe girişimine askeri ve lojistik destek sağladıkları kaydedildi.

BİR SİKORSY'E BİNİP KAÇTILAR

Darbe girişiminin başarısız olması ile 3 helikopterin üsse geri bırakıldığı, Marmaris'e suikasta giden helikopterin Çiğli Üssü'ne indirildiği kaydedilen talepnamede, 8 şüphelinin Sikorsy model helikoptere binerek önce Riva'da indikleri burada bir kısım telefon görüşmeleri gerçekleştirdikten sonra Çatalca ve Tekirdağ istikametini takip edip Yunanistan Dedağaç'a gittikleri kaydedildi. Yunan makamlarınca yakalanıp haklarında hapis cezası verilen şüpheliler hakkında 2 ayrı mahkemeden yakalama kararı çıkarıldığı kaydedildi.

8 şüphelinin darbe, Cumhurbaşkanına suikast, nitelikli yağma ve Anayasal düzenin işleyişine karşı suç işlemek suçlarını işlediklerine yönelik güçlü şüphe bulunduğu kaydedilen yazıda, haklarındaki soruşturmanın sonuçlandırılabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti'ne iadeleri talep edildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal