Yunanistan ve ABD, 24 Adet F-35 İçin Müzakere Halinde

Atina idaresi, Doğu Akdeniz ile Ege'de Türkiye'ye karşı savunma kapasitesini artırmak için çalışmalara başladı.

15.09.2020-12:02 - (Son Güncelleme: 15.09.2020-13:37) Yunanistan ve ABD, 24 Adet F-35 İçin Müzakere Halinde

Doğu Akdeniz'de Fransa'nın da desteği ile Türkiye'nin bölgedeki yasal varlığını kabul etmeyen ve her fırsatta tansiyonu yükseltmek için gayret gösteren Yunanistan, F-35 savaş uçaklarını satın almaya çalışıyor.

Yunanistan; yeni savaş uçakları, fırkateynler, helikopterler ile silah düzenleri satın alma planlarını açıkladı.

Ekonomide sıkıntılı zamanlar geçiren Atina idaresinin, savunma sahasına büyük ölçekli masraf yapma niyeti, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne ziyaret etmesinin akabinden geldi.

YUNANİSTAN F-35 ALMANIN DERDİNDE

Voice of America'da yer alan habere göre; Yunanistan Başbakanı Miçotakis, savunmaya yapacakları masrafların, Türkiye’nin sahadaki 'istikrarsızlaştırıcı hamlelerini dengeleme ihtiyacından' kaynaklandığını öne sürdü.

Haberde, Yunanistan ile ABD'nin mevcutta minimum 24 tane beşinci nesil F-35 savaş uçağının tedarik edilmesi için müzakere halinde olduğu belirtildi.

TÜRKİYE'NİN F-35'LERİ ABD'YE GİDECEK

Türkiye, F-35 projesinde üretim ortağı olarak katılıyor.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon), geçen temmuz ayında gelen açıklamada, Türkiye için üretimi yapılan sekiz F-35A Lightning II uçağının, tekrardan yapılandırılarak ABD Hava Kuvvetleri'ne katılmasının tahmin ettiğini ifade etmişti.

FRANSA'DAN 18 TANE SAVAŞ UÇAĞI

Katıldığı bir ticaret fuarında açıklama yapan Yunan Lider Miçotakis, Fransa'dan 18 tane savaş uçağı alacaklarını, böylelikle tekrar Fransız yapımı olan Mirage 2000 uçaklarından oluşan var olan filolarını yenileyeceklerini belirtti.

Savaş uçaklarına ilave olarak dört yeni donanma helikopteri ile fırkateyn alacak. Var olan savaş gemilerinin de yenileneceği ifade edilirken, anlaşmanın ayrıntılarıyla alakalı bilgi vermedi.

POMPEO, GÜNEY KIBRIS'TA NE DEDİ?

Geçen günlerde Rum Kesimi'ne giden ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, 'ABD'nin, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü faaliyetlerden derin endişe duyduğunu' belirtmişti.

Pompeo aynı zamanda, 'Kıbrıs Cumhuriyeti kendi münhasır ekonomik bölgesindeki hidrokarbon kaynakları dahil doğal kaynaklarından faydalanma hakkına sahiptir.' diye konuşmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal