Yüksek Seçim Kurulu Nasıl ve Nerede Oy Kullanılacağını Açıkladı

24 Haziran seçimlerine artık kısa bir süre kaldı. Seçime günler kala vatandaşlar nasıl oy kullanılır ve nerede oy kullanacağım sorularını sıkça soruyor. Bizde bu soruların cevabını sizler için derledik.

07.06.2018-13:16 - (Son Güncelleme: 07.06.2018-12:59) Yüksek Seçim Kurulu Nasıl ve Nerede Oy Kullanılacağını Açıkladı

Türkiye 24 Haziran Pazar günü cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gidecek. 24 Haziran'da, 6 cumhurbaşkanı adayı mücadele edecek, seçime 8 siyasi parti girecek, toplam 59 milyon 391 bin 328 seçmen sandık başına gidecek. Oy verme saatleri tüm ülkede 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Peki 24 Haziran seçimlerinde nasıl oy kullanılacak?

24 Haziran'da gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için geri sayım devam ediyor. Bu seçimde, yeni meclisin yanı sıra cumhurbaşkanı da seçilecek. Cumhurbaşkanlığı için 6 aday mücadele edecek.

4 Haziran'da seçmene iki pusula tek zarf verilecek. Oy pusulaların biri Cumhurbaşkanı tercihi için, diğer oy pusulası ise milletvekili seçimi için tercihe verilecek.

Cumhurbaşkanı seçilecek olan oy pusulasının üstünde Cumhurbaşkanı adaylarının fotoğrafı ve adları olurken, Milletvekili seçilecek pusulanın üstünde partilerin logosu ve adları yer alıyor olacak.

Her iki pusulanında altında olan içi boş yuvarlak bölüme seçilen bölgeye mühür vurulacak. Tercih işleminin sonrasında iki oy pusulası da tek zarfın içinde konularak sandığa atılacak.

Pusulada sadece tek bir partiye mühür vurulmuş ise, oy o partiye gidiyor.

Pusulada sadece ittifaka mühür basılmış ise, oy 'ittifak ortak oyları' kısmına yazılıyor.

Pusulada hem ittifaka, hem de tek bir partiye mühür basılmış ise, oy o partiye gitmiş oluyor.

Pusulada mühür ittifak kısmına taşacak biçimde parti alanına basılmış ise, oy gene partiye gidiyor.

Pusulada hem bir ittifaka, hem de birden çok partiye mühür vurulmuş ise, o zaman bu oy ittifak için atılmış oluyor, 'ittifak ortak oyları' kısmına yazılıyor.

NEREDE OY KULLANACAKSINIZ: Seçmenler kayıtlı bulundukları sandıklarda oy atabilecek. Oy vermeye seçmen bilgi kağıdınızla gitmeniz gerekiyor. Seçmen kağıdınız elinize gelmedi ise YSK'nın sayfasından, e-devlet kapısından yada Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy atacağınız yeri görebilirsiniz.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal