YSK'nın İstanbul Kararı İlk Değil! İşte Daha Önce İptal Edilen Seçimler...

YSK'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmesine CHP'den çok sert tepki gelmişti. CHP kararın hukuksuz olduğunu iddia ediyor. Biz de daha önce iptal edilen seçimleri sizler için derledik...

07.05.2019-16:08 - (Son Güncelleme: 07.05.2019-15:47)

YSK, günlerdir merakla beklenen İstanbul kararını açıkladı. Verilen karar gereği İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri iptal edildi. Seçim 23 Haziran'da yeniden yapılacak.

CHP kesiminden ise bu karara çok sert tepki geldi. CHP, sanki verilen bu karar hukuksuzmuş gibi algı oluşturmaya çalışıyor. Ancak kanunlar gayet açık. Sandık başkanı ve görevlileri hukuksuz bir şekilde atanmışsa seçim iptal edilir.

Üstelik bu ilk kez olan bir durum da değil. İşte daha önce bu nedenle iptal edilen seçimlere birkaç örnek:

AVUSTURYA 2016

Ülkedeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yeşiller adayı Alexander van der Bellen, aşırı sağcı FPÖ’nün adayı Norbert Hofer’i 4 milyon 640 bin geçerli oy içinde 31 bin oy farkla geride bıraktı. Fakat FPÖ Posta ile yollanan oyların yanlış sayıldığını gerekçe göstererek sonuçlara itiraz etti. Yüksek mahkeme iki haftalık soruşturmanın sonrasında yetkisi olmayan sandık görevlilerinin sayım yaptığını belirleyerek seçimleri iptal etti. İkinci defa yapılacak olan seçimlerden önce ise posta yoluyla kullanılan oyların konulduğu zarfların ağzını kapatan yapışkanların yetersiz olduğu gerekçesiyle zarfların değiştirilmesi ardından seçimler bu defa de ertelenmişti.

YALOVA 2014

İlk olarak seçimleri AK Parti adayı ve Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal'ın bir oy farkla kazandığı ilan edildi. Önce CHP ardından da AK Parti sonuçlara itiraz etti. İki partinin itirazları Yalova İl Seçim Kurulu tarafından kabul edildi. Bunun ardından 124 sandıkta oylar tekrar sayıldı, bu defa CHP adayı Vefa Salman'ın altı oy farkla seçimi kazandığı ilan edildi. Engelliler, askerler ve sandık kurulu üyelerinin seçmen olmamasına rağmen oy verdiği itirazı ardından YSK tekrar seçim kararı aldı.

KUZEY CAROLİNA 2018

ABD Başkanlık seçimlerinde Kuzey Karolina’nın Bladen ve Robeson ilçelerinde kaybolan oy pusulaları ve 9. bölgede şüpheli seviyede yüksek sayıda gelen oy pusulası talebi ve aynı seviyede yüksek sayıda seçim merkezlerine gönderilmeyen oylar belirlendi. Bladen’de istenen oyların yüzde 60’ı geri gelmedi. Bu oran 9. bölgede yüzde 24’tü. Bu rakamlar şüpheli olduğu için tekrar seçime gidildi. (ABD’de elektronik oy verildiği gibi, adreslere yollanan oy pusulalarına tercih yapıp seçim merkezlerine posta yoluyla gönderebiliyorsunuz.)

AĞRI 2014

BDP Ağrı İl Başkanı Necmettin Efe, Ağrı Belediye Başkanlığı'nı 10 oy farkla adayları Sırrı Sakık'ın kazandığını açıklamış, bu karara AK Parti Ağrı İl Başkanı Abbas Aydın itiraz etmişti. Merkez İlçe Seçim Kurulu'na gerçekleştirilen itirazlar sonucunda bazı sandıklardaki oylar tekrar sayılmıştı. BDP Ağrı Belediye Başkan adayı Sırrı Sakık, oyların tekrar sayılmaya başlanmasında gördükleri eksiklikler ve ortamın gerginleşmesinden sebeple Merkez İlçe Seçim Kuruluna seçimin tekrar yapılması için itiraz etti. Bunun ardından tekrar seçime gidildi.

RİZE - HEMŞİN 2014

Hemşin’in Yaltkaya köyünde, iki seçmenin il genel meclisi için mührü yanlış yere bastığını söylemesinin ardından, sandığı açıp zarfı çıkaran görevlilerin söz hususu kişilere tekrar oy verdirdiği iddia edilmişti. Bunun ardından Hemşin İlçe Seçim Kurulu, Yaltkaya köyünde il genel meclisi seçiminin tekrarlanmasına karar vermişti.

ÇORUM - ORTAKÖY 2014

Aşdağul beldesinde belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği için düzenlenen oy pusulalarının olduğu zarflardan birinin içinden, bir mahallenin muhtar adayının oy pusulasının çıktığı, sandık kurulunun da söz hususu durum hakkında tutanak tuttuğu tespit edildi. Yapılan itirazın ardından seçim tekrarlandı.

ARTVİN – YUSUFELİ 2019

Seçimleri üç oy farkla AK Parti'nin adayı Eyüp Aytekin kazandı. CHP'nin adayı Barış Demirci ise seçimi ikinci basamakta tamamladı. CHP, seçim sonuçlarına itiraz etti. İtirazı görüşen YSK, ilçede 2 kısıtlı seçmenin oy verdiğini tespit ederek aradaki farkın bire inmesi sebebiyle seçimlerin iptal edilmesine karar verdi.

KIRIKKALE – KESKİN 2019

İYİ Parti adayı Necati Alsancak bin 806 oy, AK Parti adayı Dede Yıldırım bin 799 oy almıştı.

AK Parti adayı Yıldırım, oyların tekrar sayılması için İlçe Seçim Kurulu'na itiraz etmişti. İlçe Seçim Kurulu, Yıldırım'ın itirazını reddederek, tutanaklara yansıyan hatayı düzeltmiş ve Yıldırım'ın oyu bin 800 olmuş, fark 6'ya inmişti. Seçimlerde usulsüzlük olduğu iddiasıyla İl Seçim Kuruluna yapılan itirazın da kabul edilmemesi ardından AK Parti, YSK'ye başvuru yapmıştı. İtirazı görüşen YSK, ilçede kısıtlı seçmenin oy verdiğini tespit ederek, bunun sonucu etkilemesi sebebiyle seçimlerin iptal edilmesine karar verdi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal